• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Fiesta MK6 klekotanie przy rozgrzanym silniku

MatheoMONSTER

Początkujący
Punktów
0
Siemka,
Ostatnio zauważyłem, że po kilku minutach jazdy coś klekocze mi pod maską. Najlepiej to słychać przy ruszaniu, na biegu jałowym przy około 1500 obrotach oraz na drugim biegu przy ok. 1900 obrotach. Przy jeździe z większą prędkością dźwięk jest niesłyszalny. Jeśli chodzi o wymiany to autem zrobiłem około 8500 tys. km od zakupu. Przy zakupie auta wymieniany był cały rozrząd, filtr oleju oraz filtr powietrza, a jakoś 2 miesiące temu wymieniałem komplet sprzęgła. Moje auto to Ford Fiesta MK6 z 2008 roku z silnikiem 1.4 16v (80KM/59KW) z silnikiem benzynowym, przebieg 186300km.
Dołączam dźwięk silnika, może ktoś z was się na tym zna i byłby mi w stanie określić problem. Weźcie poprawkę na dźwięk, który nie brzmi dokładnie tak jak na nagraniu, ponieważ nagrywał go mój kolega z odległości chyba 2 centymetrów od silnika...

https://drive.google.com/file/d/17geQvbiaY6ZZuX5OkkQCTcERW2WKtvuI/view
lub :

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
rzeczywiście puka jak dzięcioł w sosne...slyszalne to jest gdzie w ktorym miejscu bardziej na dole czy u góry ??
tu masz przyklad na bazie malana.

20200213_104412.jpg

material moze stary ale zasada ta sama.

MatheoMONSTER

Początkujący
Punktów
0
rzeczywiście puka jak dzięcioł w sosne...slyszalne to jest gdzie w ktorym miejscu bardziej na dole czy u góry ??
tu masz przyklad na bazie malana.

Wyświetl załącznik 33371

material moze stary ale zasada ta sama.
szczerze mówiąc, to nie mam zielonego pojęcia w którym miejscu, mnie się osobiście wydaje, że to jakaś rolka czy coś, żadna kontrolka się nie świeci, silnik nie stracił mocy, normalnie przyspiesza itp. Dzisiaj jadę do serwisu i modlę się, żeby to nie było nic poważnego...

Problem rozwiązany - była nim niepodpięta lub źle podpięta (nie pamiętam) masa, którą zdjął poprzedni mechanik, aby zdjąć skrzynię biegów.

Do góry Bottom