• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Fiesta MK7

mariusz4567

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry, mam problem z Fordem fiesta MK7 2014, auto stało dwa tygodnie na mrozach i niestety padł akumulator, po odpaleniu pojawiła się cała masa błędów, z tego co zdiagnozowałem to jest brak komunikacji z modułem ABS, wyglada jakby sterownik stracił oprogramowanie. Czy jestem w stanie przywrócić go do życia?
Dzieki pozdrawiam

Załączniki

• CD885B9B-41C2-4DCA-B54C-FA9316B71A43.jpeg
    CD885B9B-41C2-4DCA-B54C-FA9316B71A43.jpeg
    1,8 MB · Wyświetleń: 13
  • 1EEB5178-62A4-4235-A4EE-84BEA626777F.jpeg
    1EEB5178-62A4-4235-A4EE-84BEA626777F.jpeg
    1,2 MB · Wyświetleń: 14

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
580
Dzień dobry, mam problem z Fordem fiesta MK7 2014, auto stało dwa tygodnie na mrozach i niestety padł akumulator, po odpaleniu pojawiła się cała masa błędów, z tego co zdiagnozowałem to jest brak komunikacji z modułem ABS, wyglada jakby sterownik stracił oprogramowanie. Czy jestem w stanie przywrócić go do życia?
Dzieki pozdrawiam
A sprawdzałeś bezpieczniki pod maską czy ci nie przepaliło przypadkiem jednego? Przestukaj bezpieczniki w skrzynce z bezpiecznikami...

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
z tego co zdiagnozowałem to jest brak komunikacji z modułem ABS, wyglada jakby sterownik stracił oprogramowanie.
Nie ma takiej opcji żeby cos straciło oprogramowanie.
Czy jestem w stanie przywrócić go do życia?
Nie , bo slaba diagnoza z Twojej strony wyklucza naprawę . Jak masz błędy U a pewnie takie sa to nie znaczy że urządzenie padlo tylko komunikacja padła.

mariusz4567

Początkujący
Punktów
0
Mam błędy, zaraz je wrzucę, bezpieczniki sprawdziłem, wiązki sprawdziłem nie widzę zeby gdzieś kuna wsadziła swoje zeby

Załączniki

• DTC_250321.txt
    17,4 KB · Wyświetleń: 19

mariusz4567

Początkujący
Punktów
0
Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, znajdę gdzieś schemat wtyczki sterownika ABS,

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Nie kuna wsadzila tylko niechlujnie wykonana naprawa po wypadku ;)
Jeszcze przed wrzucemiem logów z DTC zalozylem ze masz kupe U DTC i dlatego sadzisz ze cos ci padlo.
Teraz tez postawie teze ze masz auto po wypadku - jestes warsztat czy prywatnie pytasz?
Sprawdz crasch sensor co zapisane ;)

mariusz4567

Początkujący
Punktów
0
Pytam prywatnie, auto nie miało żadnego wypadku, chyba ze żona zrobiła to w tajemnicy .
Skąd taka teoria, napisałem ze postawiłem samochód na dwa tygodnie , wszystko przed było ok, rozładował się aku, po odpaleniu z innego akumulatora wyskoczyły te błędy.
Widać w logach ze w ogóle nie czyta ABS , brak komunikacji.
Za taka pomoc to ja dziekuje, auto bezwypadkowe stało się nagle autem wypadkowym.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Po pierwsze to nie sa logi tylko tablica błędów DTC , a tam wszystko jest U , a błedów oprócz dwóch to brak ,
Tylko sie pytam i stawiam tezy bo danych jak na lekarstwo juz od pierwszego posta:
B1A14: RCM Warning Lamp
Failure Type 0x11:
Circuit Short To Ground
Zapytałeś w pierwszym poscie czy sam dasz radę - moja odpowiedż NIE skoro twierdzisz ze ci program w sterowniku znikł"
.... wiązka, wiazka, wiązka....

Ostatnia edycja:

mariusz4567

Początkujący
Punktów
0
Nie kuna wsadzila tylko niechlujnie wykonana naprawa po wypadku ;)
Jeszcze przed wrzucemiem logów z DTC zalozylem ze masz kupe U DTC i dlatego sadzisz ze cos ci padlo.
Teraz tez postawie teze ze masz auto po wypadku - jestes warsztat czy prywatnie pytasz?
Sprawdz crasch sensor co zapisane ;)
Ktoś tu chyba pisze o logach, jeśli dobrze czytam

Do góry Bottom