• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Focus 1.6 tdci 109km brak mocy

masakron

Początkujący
Punktów
0
Witam serdecznie.
Mam problem z moim fokusem jest to rocznik 2005 silnik jak w temacie przejechane 193 tyś, turbina załącza się dopiero przy ok 2900 obr/min na każdym biegu, mało tego jak wrzucę 5 to wcale obroty się nie zwiększają ani prędkość tak jak wrzucę tak zostaje już nie przyśpiesza. Na kompie wychodzi błąd P2459 ale podczepili mi dziś nowy filtr i zachowanie samochodu jest takie samo. Ratunku

Pozdrawiam Robert.

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
a turbina na 100% dziala?
mi jak turbina poszla to po miescie jezdzas spokojnie nawet tego nie zauwazylem, ale jak wyjechalem w trase to 120 i wiecej nie chcialo ;)

masakron

Początkujący
Punktów
0
No właśnie DPF nie jest zapchany a turbina działa z tym że dopiero po przekroczeniu 2900 obr/min

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
zapchany egr, zawor zle steruje, czujnik cisnienia doladowania, zacina się turbo lub cos jeszcze innego... podepnij sie i przejedz duzo to wyjasni.

masakron

Początkujący
Punktów
0
Zamontowali mi nowy dpf i jeździł tak samo czyli brak dołu, a błąd oznaczał "częstotliwość regeneracji filtra cząsteczek". Ci moi mechanicy są bezradni więc potrzebowałbym jakiś namiar na dobry warsztat w Warszawie.

masakron

Początkujący
Punktów
0
Słuchajcie a czy jest możliwość że mam założony przepływomierz od 90 konnego silnika? Bo ten co mam to nie jest oryginalny tylko jakiś bez imienny. Na hamowni wyszło że ma 94 km i 214 niutków.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Jak jest zamulony to taka moc ci wyszla, egr sprawny masz ? Ogolnie trzeba w paremtry zajrzec bo takto mozna sobie wrozyc.

motor19

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Zachodniopomorskie
P2459 błąd co na włączonym zapłonie nawet się na chwile nie kasuje :
Ja wymusiłem testerem (delphi) wypalanie filtra a potem w opcjach testera znalazłem usługę polegającą na zresetowaniu licznika DPF - dopiero po tym błąd się skasował i auto śmiga.
Ten błąd nie oznacza że dpf jest zapchany tylko że proces wypalania wielokrotnie został przerwany .
Dokładny opis jest tu i warto spróbować przez google translator

https://www.obd-codes.com/p2459

Do góry Bottom