• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford focus 1.8 TDCi 2011 rok - brak ciśnienia na listawie

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Mam problem z tym fordem i brakuje mi już pomysłów co może być przyczyną.
Otóż auto trafiło do mnie na brak ciśnienia paliwa na listwie (odkręcałem przewody i zero pojawienia się paliwa). Postawiłem na wymianę pompy. Po wymianie pompy auto odpaliło i wszystko było dobrze odpalał, jeździł.
Następnego dnia po odebraniu auta dzwoni do mnie klient że auto znów nie odpala. Jeździł normalnie, poszedł do sklepu i auto nie odpaliło.
Następna pompa i ta sama sytuacja - autem zrobiłem 10 km, wróciłem, gasiłem go i odpalałem wszystko ok. Po 30 minutach nie chciał znowu odpalić - ten sam problem brak ciśnienia na listwie.
IDS pokazuje zbyt niskie ciśnienie. Podając paliwo z bańki idzie one tylko powrotem dozbiornika.
Przed odpaleniem pompę odpowietrzałem swoją wstępną pompą wpięta w układ (daje 1.5 bara- małe ale zawsze)
Jakieś pomysły?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Wtrysków nie sprawdzałem bo nawet ciśnienie nie wychodzi z samej pompy więc nie dostaną one nawet paliwa
Na plaku pochodzi tyle co dostanie go i nadal brak ciśnienia

Paliwo pompuje na przelew

była pomyłka w roku produkcji - rok to 2011 (wersja MK3)

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No ale jak rozumiem wymieniałeś pompę juz 2 razy i jakiś czas chodzi a potem przestaje ? nie masz tam czegoś co uszkadza te pompy ?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
@Misiek - Odkręcając przewody przy wtryskach powinno pojawić się tam raczej jakieś ciśnienie i tryskać paliwo a tu nic - stąd za wtryski się nie biorę. Szukam przyczyny nie wytwarzania ciśnienia przez pompę

Paliwo zatankowane na full, sprawdzałem czy to ropa czynie żaden syf - wszystko OK.
Przewody drożne.

Tak, druga pompa pochodziła chwilę i znów to samo.

Ogólnie klient kupił go 2 tygodnie pojeździł i mu padł

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A jakiś komputer był podłączany i parametry sprawdzane ?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Tak, podłączałem IDS'a. Ciśnienie w parametrach 0.

Misiek, dlaczego uważasz że wtryski mogą być przyczyną tego zjawiska? jeżeli na przewodzie zasilającym listwę wysokiego ciśnienia nie ma żadnego ciśnienia. Dlatego nie podejrzewam ich :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Fakt ale trzeba się zastanowić dlaczego pompy padają moze regulator wstepnego ? tak sobie mysle luźno , chyba ze jeden wtrysk leje i spada przez niego ciśnienie ? tez takie dywagacje a na plaku odpali i potem chodzi czy tez nie ?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Chodzi tylko tyle co a plaku - potem gaśnie.
w IDS była restartowanie regulatora. wykonałem i zapalił. Zgasiłem i chciałem ponownie odpalić ale znów to samo

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Panowie, brak ciśnienia na szynie= brak ciśnienia z pompy. Skoro już kolejna pompa, to do sprawdzenia zasilanie do pompy, najlepiej kroplówka. Możliwy filtr lub ciągnie powietrze. Z elektroniki niech wypowiedzą się elektronicy, może sterownik nie daje sygnału na pompę...tak myślę...

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Walczyłem do teraz z tym autem. Auto teraz rożnie, raz odpala a raz nie - zależy od jego humoru.
w IDS jest tam funkcja że nie odpala/brak rozruchu i wziąłem test obrotu silnika.
Przy pierwszej próbie auto odpaliło nagle.
Przy ponownej próbie auto już nie odpalało i wyskoczył komunikat po teście: Prawdopodobnie uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu (CKM) i żeby sprawdzić czy fizycznie nie uszkodzony czujnik położenia wału.
W poniedziałek planuje podmienić ten czujnik

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
czujnik położenia wałka sprawdź diodą led, a wał chyba tylko oscyloskop...

Do góry Bottom