• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford focus MK2 1.6 benzyna 2006 zetec

lukaszp31

Uczestnik
Punktów
0
Witam, oczywiście szukałem w Lipce ale nie znalazłem nic w temacie. A więc kupiłem focusa, rozrząd był zajechaniu wymieniłem na nowy. Wszystko pięknie działało, az po pewnym czasie obroty zaczęły falować w zakresie 400-1600 prawie gasł. Pojechałem do mechanika który robił rozrząd, podpią pod komputer stwierdził że cefka zapłonowa. Wymienili ja na nowo, nie pomogło... dalej falował choć dużo mniej. Pojechałem znowu, i znowu pod kompa. Po głębszym śledztwie jak to określił do wymiany katalizator i jedna z lambda bo sa dwie ale koszta tragiczne. Stwierdził że jazda na uszkodzonym rozrzadzie zajechało te podzespoły. Po wymianie rozrządu był znacznie mocniejszy niż teraz. Przed falowaniem a po wymianie rozrzadu miałem wrazenie (po jakimś czasie) miałem wrażenie jakby pasek nie pracowal równo. Mechanik twierdzi że rozrzad okey. Kolega mówi żeby zacząć od silniczka krokowego bo on może głupiec i pozniej odczyty wychodzą noieprawidlowe na lambdzid i katalizatorze. Foto z odczytu z OBD2
. Z GORY DZIKUJE ZA PORADY

Załączniki

• Screenshot_20180927-181823.png
    Screenshot_20180927-181823.png
    262,2 KB · Wyświetleń: 34

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
hiwat wierz mi nie robiłem sam -- :( syn mi pomagał bo akurat był na wagarach :D:D:D:D:D:D

panie stan . ma pan racje takze patrze choc sam juz nie wiem ciekawe jak sie rozgrzeje co bedzie ...
łukasz takze mi sie wydaje i nie tylko mi (p stanisław takze)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nie ,ale smieje sie -jest piątek;) i Ty sie usmiechnij -widziałes ze z synem robiłem :)

a nawet gdyby sam robił co w tym zlego? kazdy sie uczy nawet kon jak sie rodzi chodzi po chwili ;);)

lukaszp31

Uczestnik
Punktów
0
ciezko stwierdzic na zdjeciu w grafice bylo by lepiej
Paweł w grafice jak wchodzę na wykres nic nie pokazuje więc grafiki nie robiłem screena bo rządnego wykresu nie było. Na fb jakiegoś polaka znalazłem w Londynie ktory pracuje w serwisie forda. Mówi że to może być również odma, jutro ma przyjechać i kompa podpiąć. 20f nie zbiednieje;) jeśli macie jakieś pomysły opowiadajcie;) może to ta sonda tak jak Pan Stanisław mówi

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
poczekaj podjedzie i sprawdzi moze byc sonda ! odma tez ale..moze przepustnica spokojnie gosc zobaczy parametry bieżące i bedzie widział ;)

ty tam zyjesz wiec licz 1:1 20 f to jak 20 pln tanio:D

u mnie kom 80-do ...........:D

lukaszp31

Uczestnik
Punktów
0
poczekaj podjedzie i sprawdzi moze byc sonda ! odma tez ale..moze przepustnica spokojnie gosc zobaczy parametry bieżące i bedzie widział ;)

ty tam zyjesz wiec licz 1:1 20 f to jak 20 pln tanio:D
Koleś powiedziała że na paliwo inna fajki;) nie daleko ma do mnie;))) sonda była by spoko;) koszta małe jakieś 20/40f sam wymienie;) mam nadzieje że nie zapieczona;) bo tragedia bedzie;) ale zobaczymy jak przyjedzie koleś to powiem co opowiadal

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
no widzisz klucz 22 albo 21 i .... tylko zone wez ze saoba bo jak cos to pocałuje i plasterek zakleii :D:D:D:D:D

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
nie ,ale smieje sie -jest piątek;) i Ty sie usmiechnij -widziałes ze z synem robiłem :) a nawet gdyby sam robił co w tym zlego? kazdy sie uczy nawet kon jak sie rodzi chodzi po chwili ;);)

gdzie napisałem że jak sam robi to coś złego ? mhm.. właśnie się uśmiechnąłem ..skrzynia do zwalenia jeszcze dziś i sobota robocza ..

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
sorki dokleiło mi ;) nie jestes sam dzis w pracy ! ja czekam jeszcz az auto sie zagrzeje i jutro takze w pracuni a co kasa kasa kasa kasa :D:D:D:D:D:D:D:D hihihihi

lukaszp31

Uczestnik
Punktów
0
No panny typ z forda miał przyjechać ale nie dojechal... Co teraz z tym fantem zrobic, nie chce wydawać ch... wie jakich pieniędzy bo w grudniu wracam do Polski a to falowanie doprowadza mnie do pasji;) dzisiaj jak tankowałem i w momencie odkręcania korka powietrze zaciąga mocno. Normalne to? Czy odpowietrznik nie dziala? Może to być przyczyna? A i jeszcze jedno chyba nie pisałem od momentu falowania obrotów spalanie idzie w górę. Miałem 8.4/100 teraz jest 9.2/100 trasa cały czas ta sama styl jazdy podobny

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
No panny typ z forda miał przyjechać ale nie dojechal... Co teraz z tym fantem zrobic, nie chce wydawać ch... wie jakich pieniędzy bo w grudniu wracam do Polski a to falowanie doprowadza mnie do pasji;) dzisiaj jak tankowałem i w momencie odkręcania korka powietrze zaciąga mocno. Normalne to? Czy odpowietrznik nie dziala? Może to być przyczyna? A i jeszcze jedno chyba nie pisałem od momentu falowania obrotów spalanie idzie w górę. Miałem 8.4/100 teraz jest 9.2/100 trasa cały czas ta sama styl jazdy podobny
Nie normalne korka lepiej nie dokręcaj do konca jak w trasie jesteś bo się Zdziwisz jaki zbiornik potrafi się zrobić szczuplutki sprawdź zawór.

Do góry Bottom