• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Galaxy 2.0 Tdci 2006r Ciężki temat nie pali..

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Witam walczę z takim fordem jak w temacie. Samochód zgasł w czasie jazdy i już nie odpalił. Rozrząd sprawdzony na blokady wszystko się zgadza idealnie, podmienione czujniki wału i wałka, Po podłączeniu pod komputer zero błędów, wszystkie parametry prawidłowe takie jak obroty wału, ciśnienie paliwa.. Ciśnienie sprężania jest, na plaku samochód chodzi nic w silniku nie słychać. Ciśnienie paliwa dobija do 400bar samochód powinien palić już przy 150bar, paliwo na wtryski idzie. Uprzedzam pytania że napęd pompy jest dobry nie obcięty jak to dzieje się w tych silnikach.. (pompa jest napędzana na wałku rozrządu). Instalacja elektryczna sprawdzona. W samochodzie kilka razy była zmieniana mapa. Lecz elektryk wgrał teraz oryginalną mapę i nic się nie zmieniło. Według mnie nie otwierają się wtryski ponieważ jest błędny sygnał przez co ciśnienie paliwa na listwie dobija do 400 bar. Wtryski sprawdzone sprawne. Tylko teraz pytanie dlaczego nie ma sygnału na wtryski ?? przerabiał ktoś podobny temat.. ??

Sygnał na wtryskach sprawdzałem diodami, podczas kręcenia diody migają przez chwilę a później świecą bez przerwy. a gdy by było w porządku cały czas powinny mrygać.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
400 przy rozruchu trochę za dużo. Może tu jest problem. Tam już siedzi 2.0HDI z Puga?

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
To jest Ford więc silnik ma oznaczenie Tdci. układ paliwowy siemens. pompa napędzana z tyłu na wałku rozrządu. Ciśnienie podczas kręcenia dobija do 400 bar a startuje normalnie od zera. Gdy by samochód odpalił i wtryski się otworzyły to takiego ciśnienia by nie nabiło..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
dziwne że caly czas świecą czyli sa otwarte i leją do cylindrów ? coś to nie tak bo jak by były otwarte stale to cisnienia by nie było , nie wiem jak mierzyłeś ale dziwne

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
odczytaj ciśnienie na listwie w stanie spoczynku. Czyli masz tam HDI ,Siemens, wtryski piezo. Odłączenie kostki wtrysku podczas pracy grozi uszkodzeniem ECU.

Jak sprawdzałeś sygnał na wtryskach?

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
sygnał sprawdzony na podpiętej kostce igły wbite w przewody. Ciśnienie w stanie spoczynku 0 bar. Powiem więcej bo wszystkiego jeszcze nie powiedziałem samochód najpierw pojechał do serwisu forda w warszawie tam stwierdzili że uszkodzone są wtryski. Lecz klient nie wytrzymał kosztów i go z zabrał. I przywiózł do nas, wszytko było rozgrzebane widać że grzebali wszędzie we wszystkich skrzynkach bezpieczników przekaźników itd. Myślę że sami nie wiedzieli co i powiedzieli że wtryski lecz wtryski wyjęte i są dobre. I gdy ten samochód do mnie trafił fakt były dwa błędy wtryskiwacz 3 i 4 przerwa zwarcie. Na początku te błędy po skasowaniu wracały aż w końcu się skasowały i już nie wróciły. Stwierdziłem że może mapa się rozleciała ale mapa wgrana i jest to samo.. sprawdziłem instalacje na obciążenie pod żarówką i wszystko dobrze.. więc postanowiłem że zacznę sprawdzać dokładnie rozprółem peszle od instalacji i przeglądałem kabelki i znalazłem że na jednym kablu od wtrysku jest przetarta izolacja a w tym miejscu kabel jest zielony Wyjałem całą instalację w silnika odciąłem kable od wszystkich wtrysków praktycznie przy samej kostce do komputera. I z drugiej instalacji od takiego samochodu wymieniłem je kable kostki i kolory identyczne. Połączyłem je lutowaniem wszystko z powrotem złożyłem lecz nie dało to żadnego efektu. Nadal nie pali i nadal zero błędów.

Nie jestem elektronikiem tylko mechanikiem może to moje mierzenie tego sygnału nie było idealne. Ale na pewno wtryski się nie otwierają. Kiedyś przerabiałem podobny temat w citroen jumper tam też nie było żadnych błędów a nie palił wtedy nie było synchronizacji wału z wałkiem bo był wyciągnięty łańcuch. Komputer nie dawał sygnału na wtryski i też się nie otwierały i tak samo biło ciśnienie... jak tu, lecz tu rozrząd i czujniki sprawdzone tu jest to akurat dobre

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Wtryski sprawdzone na stole ? dość często stosy piezo padały.

Aflofarm

SuperMechanior
Punktów
9
Miasto
Garwolin
Wtryski sprawdzane normalnie na stole dobrym sprzętem i przez dobrego fachowca.. No instalacja raczej dobra.. niestety. W serwisie wtrysków nie regenerują tylko wkładają nowe i tyle a jak by nie pomogło to raczej już by ich nie cofneli tam się nikt nie pierdoli i raczej autoryzowanego serwisu nikt nie podważy....

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
myślę że komp ma kuku i brak sygnału na wtryski...