• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford Galaxy 2.0 TDCi 2009r ciężko pali na zimnym

DanZie

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kańczuga
Witam, mam problem z Fordem galaxy 2009r 2.0tdci, strasznie ciężko pali na zimnym, jak już odpali to kilka godzin jest w ok. postoi i powtórka z rozrywki.

Świece sprawdzone ( 1 spalona ) po wymianie to samo.
Pompa wtryskowa podmieniona na sprawną z innego auta i też wychodzi, że dobra
Wtryski oddane do sprawdzenia - wyszło, że OK
Filtr paliwa wymieniony

Już mi się kończą pomysły dlatego może ktoś z was miał podobny przypadek.

Dodam, że jak ciężko pali to jest taki opór jakby rozrusznik delikatnie przystawiało.
Myśleliśmy, że może rozrząd źle ustawiony, ale wtedy raczej cały czas paliłby kiepsko czy zimny czy ciepły.

Ostatnia edycja:

DanZie

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kańczuga
akumulator podłożony inny + wspierany przez rozruch stacjonarny i nic.
Bąbelki powietrza odpadają bo zamontowaliśmy bezpośrednio z bańki i dodatkowo zamontowaliśmy gruszkę do pompowania i po nocy kicha.
Rozrusznik raczej odpada bo po 1 odpaleniu pali znacznie lepiej, może nie idealnie ale jak na diesla to wydaję się OK.
Masy również sprawdzone OK

dziwne jest, że za pierwszy razem go tak przystawia jakby, nie dość słaby akumulator (kręci bez przerwy ale z oporem delikatnym)

Myślicie, że to mimo wszystko może być rozrusznik ?

Ostatnia edycja:

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Wybity na tulejkach wirnik robi takie objawy. Sprawdź może testerem jakie obroty ma silnik przy odpalaniu.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Rozrusznik albo słaba kompresja, miałem ostatnio identyczny problem, po kilkuset kilometrach odpadł zawór i wbił się w tłok

DanZie

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kańczuga
wolałbym zdecydowanie 1 wersje :p
dzięki wszystkim za podpowiedzi, dzisiaj sprawdzę i dam znać :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Przy +20 nie szukałbym w świecach, tyle co 2.0 i 1.6 HDI jeździ z przepalonymi świecami to taki temat powinien codziennie się pojawiać ;)
Ja radzę nie jeździć tylko sprawdzić sprężanie.
Mój jeszcze nie miał mocy do 2000 obrotów.

DanZie

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kańczuga
w nowych autach świece nawet w lecie potrafią ciężko palić, ostatnio mieliśmy insignie 2 spalone i trzeba było kręcić 10 sekund po wymianie jak ręką odjął. podobny przypadek z astra z 2010 roku.
jutro dostane wtryski z powrotem montuje i sprawdzam sprężanie. mam nadzieje, że jednak przyczyna jest gdzie indziej.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Znam 407 2.0 HDI, które bez świec nawet zimą pali, przy mrozach -20 właściciel odpala go co cztery godziny, w nocy trzyma w garażu. Szkoda mu kasy na wymianę :D

DanZie

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Kańczuga
witam, aż głupio się przyznać, ale mieliście racje :) rozrusznik podmieniony na używane i dalej dupa, zamówiłem nowy w zamienniku i nie to auto :)
niby banał ale sprawdzony na samym końcu po podmianie pompy sprawdzeniu świec wtrysków no jaja :)
Dzięki panowie za pomoc :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Czyli miałeś więcej szczęścia niż ja z C5 :D

Do góry Bottom