• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ford mondeo 97r. 1,6 16v problem z silnikiem

grabo93

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsk Podlaski
witam mam forda mondeo z 97 r. 1.6 16v mam problem z silnikiem, problem polega na tym ze, od tygodnia faluja mi obroty nie dawno byly wymienione swiece i przewody. od wczoraj zaczely warjowac obroty predkosciomierz i silnik gasl prosze o pomoc bo nie wiem co jest

Radek271

Gaduła
Punktów
69
Witam, proszę sprawdzić szczelność przewodów dolotowych oraz podciśnieniowych. Nieszczelność często jest powodem falowania obrotów silnika i przy tym również gaśnie. Ostatnio miałem takie objawy w swojej bawarce i powodem była nieszczelność za przepływomierzem. Pozdrawiam

Załączniki

• Ford Mondeo nierowna praca silnika.pdf
    93,6 KB · Wyświetleń: 12
Ostatnia edycja:

grabo93

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bielsk Podlaski
teraz tez olej swiece pierwsza zalewa, tak jakby piercien byl uszkodzony. obroty spadaja do zera i silnik gasnie. a jak bieg zmieniam na 3 to na liczniku pokazuje 140km i zaczyna samochodem szarpac i obroty do zera spadaja

Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
Olej zalewa świece od strony pokrywy zaworów czy jak ją wykręcisz to jest mokra? jak to pierwsze to do wymiany uszczelka pod pokrywą zaworów, a co do tych obrotów możesz mieć uszkodzony czujnik prędkości na skrzyni dlatego tak skacze prędkość, od niego też może gasnąć bo kiedy auto się chociaż trochę toczy to wtedy obroty powinny wzrosnąć do ok 1200.

Radek271

Gaduła
Punktów
69
Moim zdaniem najpierw trzeba zająć się sprawą gaśnięcia silnika i nie utrzymywania biegu jałowego. Sprawdź nieszczelności, przez te nieszczelności często silnik za dużo spala paliwa bo mieszkanka paliwowo-powietrzna jest źle dobierana i nie synchronizuje się z obliczeniami jednostki sterującej na podstawie przepływomierza i innych parametrów. Świeca może być mokra, mieszanka zbyt bogata. Jedno z drugim może być związane a nie musi. Jeżeli nie ma nieszczelności prawdopodobna jest usterka układu zapłonowego, wypadaniem zapłonów. Wymieniałem kiedyś komplet świec i kabli zapłonowych po czym wszystko było w porządku. Po paru dniach jedna świeca okazała się niesprawna a silnik nie pracował na wszystkich cylindrach.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
wyczyść silnik krokowy to najprawdopodobniej przyczyna falowania i gaśnięcia

Do góry Bottom