• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

FORD Mondeo MK4 2008 słabe ładowanie

TakaShi

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kielce
Jakiś czas temu wyświetlił się komunikat na wyświetlaczu Converse "Akumulator rozładowany" po kilku minutach słuchania radia na zapłonie. Po jakimś czasie Mondek zaczął słabo kręcić rozrusznikiem, klasycznie dla słabego akumulatora. Mówię akumulator do wymiany, odkąd kupiłem auto a mam go rok, aku nie był wymieniany. Tak też zrobiłem i to samo. Pojeździłem 3 dni i ciągle bez zmian. Zmierzyłem właśnie napięcie ładowania i jest 12.85V a na wyłączonym silniku 11.68V, czyli z tego co się orientuję za małe.

Podładowałem przez noc nowy akumulator i rozrusznik kręcił już normalnie a napięcie było 12,6V, jednak ładowanie jak było słabe tak jest, na poziomie około 12,5 - 13V.

Teraz pytanie. Bo w polifcie wiem, że się kasuje życie akumulatora i ma to podobno wpływ na ładowanie, ale w przedlifcie nie ma modułu inteligentnego ładowania i czy to oznacza, że czeka mnie wymiana alternatora?

TakaShi

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kielce
No więc wygląda to tak: Na światłach 12,5V, bez świateł 12,3V. Obroty 2,5k. W takim razie wymieniam alternator. Dzięki za pomoc.

TakaShi

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kielce
Problem rozwiązany. Elektromechanik wymienił jakiś przegrzany przewód, na którym były spadki napięcia. Cena 80zł, wszystko wróciło do normy.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Jesli sie mozna wtrącic .to jak sie sprawdza ladowanie na altku? Gdzie trzeba podpiąć sondy od miltimetra?
Na elektryce za bardzo sie nie znam ale ciekawi mnie to.
Czy to sprawdza sie dotykając plus (czerwona sonda) do przewodu montowany na trzynastkę klucz czy do tego mniejszego a minus ( czarna sonda ) do biegunu ujemnego aku czy bezposrednio do masy w samochodzie?
Prosze o podpowiedz

Do góry Bottom