• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Fundament pod podnośnik

todzios12

Początkujący
Punktów
0
Witam.
takie pytanie jako jestem przed zakupem podnosnika BOSCH - Podnośnik 2-kolumnowy VLE 2130 EL i patrzyłem na ten ich plik z wymaganym fundamentem to tak z ciekawości się zapytam.
Ile od wylania fundamentu on musi leżeć, aby zamontować na nim podnośnik ? Beton C20/25
Czy jeżeli zrobię fundament 4mx1,2m ze zbrojeniem itd... nie będzie to nikomu przeszkadzalo i firma montująca podnośnik się nie dowali do tego ?

I czy ktoś mógłby mi powiedzieć, napisać, narysować jak taki fundament wygląda. Jego wylanie chodzi mi o struktury co najpierw, po jakim czasie następna warstwa na jakiej głębokości lać fundament, na jakiej wysokości układać zbrojenie itd...

Wiem że internet jest pełen tych informacji ale że robię to pierwszy raz chciałbym się dowiedzieć od kogoś kto juz to robił a nie zbierać informacje z różnych źródeł i potem głowić się czy to na pewno jest dobrze zrobione.

I przepraszam jeżeli ten temat się już powtarzał ale nie mogłem go odnalezść

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Beton po 28 dniach ma pelna moc.

Na co bedziesz obsadzal te kolumny? Pytam z ciekawosci. Czy wbetonowane sruby zespawane ze zbrojeniem czy pozniej po wyschnieciu na kotwy epoksydowe?

Ostatnia edycja:

todzios12

Początkujący
Punktów
0
Tego nie wiem, firma montująca podnośnik będzie to montować, prawdopodobnie kotwy

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Tylko nie daj zamontowac na poliestrowe lub poliwynylowe

Epoksydowe tylko bo maja maly skurcz i atesty na zbrojenia. I nawet wilgoc im nie szkodzi.

Z reguly stosuja poliwinilowe w duzych czterysetkach tubach bo najtaniej wychodza

Ostatnia edycja:

todzios12

Początkujący
Punktów
0
Bedzie to robić firma któa jest autoryzowana przez firme bosch do montażu podnośników więc się o to nie martwie, bardziej chodzi mi o to na jakiej głębokości robić zbrojeniewylewke w jakim terminie itd....

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Termin miesiac przed montazem.

Oni musza ci podac specyfikacje na ten fundament. Potem kopiesz doly. Krecisz zbrojenie . Na dno chudziak z 10 cm. Potem zbrojenie i zalewasz.

Ostatnia edycja:

todzios12

Początkujący
Punktów
0
Tutaj mam plan fundamentu ale nie nie zbyt to rozumiem, dlatego moje pytanie czy fundament 4m x 1,2m bedzie git i mam temat z głowy

Załączniki

• VLE 2130EL-plan fundamentu (3).pdf
    369 KB · Wyświetleń: 18

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Nie mysl o zadnych strukturach tylko lej beton pod same stopy od podnosnika . zbrojenia tez nie zaluj.

Todzios ci podal swietny plik. Sruby hilti sa bardzo dobre . Ale zeby zakotwic je tylko 125 mm to musisz podciagnac dobre zbrojenie pod wierzch lub daj w razie W dluzsze sruby.

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Mam dwa takie podnośniku. Fundament zbrojony góra i dół. Wymiary mam 4.5m x 3m (nie byłem pewny gdzie stanie podnośnik). Zbrojenie siatka drut 6mm karbowany. Oczko bodajże 10x10cm. Kotwienie - serwis stawiajacy. Nic mnie nie obchodziło. W DTR pisało ze kotwy chemiczne hilti i takie tez dali.

sebaq

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Burscheid
W załączniku podaje obrazek jak to u mnie ma teoretycznie wyglądać. Podnośnik Ravaglioli i teraz pytanie 25cm wystarczy? bo pamiętam jak robilismy kiedyś zbrojenie na jednym warsztacie to ponad pół metra kopaliśmy. Później wiem że zbrojenie dolne, betoniarka przyjechała wlała od razu cały beton w między czasie się to zbrojenie górne dało no i czekaliśmy chyba 1-2 tygodnie maksymalnie i podnośnik już stał.

Załączniki

• 73bbf48a42c5b2c8a49c40913c40.jpg
    73bbf48a42c5b2c8a49c40913c40.jpg
    52,9 KB · Wyświetleń: 24

pawlo1955

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Rawicz
Ja mam u siebie 2 szklanki po m3 b25+zbrojenie i nikt sie nie przyczepil

Do góry Bottom