• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Galaxy 2002 1,9 tdi 85Kw głośna skrzynia

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Mam problem z skrzynią w Galaxy, a mianowicie hałas w skrzyni podczas jazdy, przypomina to ''grzechotanie''...jakby coś w skrzyni było luźne.
Najbardziej słychać to jadąc pierwszym biegiem bez gazu, drugi bieg podobnie i cichnie wraz z wzrastającą prędkością i kolejnymi biegami. Skrzynie rozbierałem wymieniłem jedynie łożyska wałka sprzęgłowego i wyregulowałem jego luz, reszta wyglądała naprawdę dobrze, wiem że fachowcy powiedzą że coś mogłem spie...lub czegoś nie zauważyłem, ale to nie pierwsza skrzynia jaką naprawiam. To jest skrzynia 6-cio biegowa, ma dwa wałki atakujące, wszystkie wałki tej skrzyni mają stożkowe łożyska, których luz reguluje się podkładkami.Każdy z wałków tej skrzyni montowałem osobno w połowach obudowy i obracały się lekko i nie miały wyczuwalnego ręką luzu- i to właściwie jest moje pytanie jaki powinien być luz łożysk na poszczególnych wałkach?Na koniec dodam, że jest założony nowy zestaw koła dwu-masowego i sprzęgła(LUK) Jeśli koledzy mają jakieś pomysły proszę śmiało pisać, szczególnie jeśli ktoś ćwiczył podobny temat. Pozdrawiam.

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
No to sobie odpowiem:D- całą winę za "grzechotnika" w skrzyni odpowiada koło dwumasowe, założyłem skrzynię z innego auta i było prawie to samo... więc pożyczyłem również dwumas i cisza! teraz mam już nowy zestaw, starego spróbuje zareklamować wygląda jakby był zatarty, nie odbija ani trochę po przekręceniu do oporu... Jest tylko jedna pozytywna myśl po tej robocie-tera to taką skrzynkę robię w nocy bez światła...

Do góry Bottom