• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 1,6 BSE i błąd P1141

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Witam. Jakie parametry porównuje sterownik określając obciążenie silnika? I dlaczego mimo poprawnie działającej przepustnicy i właściwego podciśnienia w dolocie pojawia się błąd P1141?

Chodzi konkretnie o golfa z silnikiem 1,6 BSE. Nowa przepustnica, świece, kable wn. Przedzwoniona wiązka od przepustnicy do ECU. Ciśnienie sprężania 12 bar. Na biegu jałowym pojawia się wypadanie zapłonów na 1 i 2 cylindrze. Do tego również błąd ubogiej mieszanki pomimo szczelnego dolotu. Dzieje się tak samo na benzynie i LPG. Test sondy przeprowadzony VCDSem wypada pozytywnie. Przepustnica adaptuje się bez problemu. Gdzie jeszcze można szukać usterki?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
321
Miasto
Rakszawa
Przy kolektorze dolotowym nie było coś majstrowane?

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
321
Miasto
Rakszawa
A korekty jakie ma? Ogólnie zasada jest prosta, do dobrego zapłonu musi być iskra, powietrze i paliwo. Z tego, co mówisz, dwa z trzech mamy sprawdzone. Zakładając, że elektronika nie jest uszkodzona, to zostaje nam układ paliwowy do sprawdzenia.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Korekty lecą mocno na plus czyli sterownik widzi problem i chce go naprawić. A układu zasilania benzyną nie biorę pod uwagę bo na LPG jest dokładnie tak samo.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
321
Miasto
Rakszawa
Na gazie też masz wypadanie zapłonu? Bo mapa gazu generalnie jest sztywno ustawiona pod to, co robi sterownik silnika i jak na benzynie dzieją się cuda, to sterownik LPG będzie odtwarzał te zachowania. Chyba, że jakiś paprok tylko klikał w komputer i zostawił auto na autokalibracji i adaptacji po OBD, ale takie "strojenie" to se można w dupę wsadzić. U mnie (1.4 BKY) na benzynie wypadały zapłony, a na gazie się wyrównywał - okazało się, że debil mi podziurawił kolektor dolotowy przy zakładaniu wkrętek pod wtryski gazowe, a że dawkowanie gazu nie jest najprecyzyjniejsze, to jakoś sterownik dawał radę to wyrównać.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Na gazie też masz wypadanie zapłonu? Bo mapa gazu generalnie jest sztywno ustawiona pod to, co robi sterownik silnika i jak na benzynie dzieją się cuda, to sterownik LPG będzie odtwarzał te zachowania. Chyba, że jakiś paprok tylko klikał w komputer i zostawił auto na autokalibracji i adaptacji po OBD, ale takie "strojenie" to se można w dupę wsadzić. U mnie (1.4 BKY) na benzynie wypadały zapłony, a na gazie się wyrównywał - okazało się, że debil mi podziurawił kolektor dolotowy przy zakładaniu wkrętek pod wtryski gazowe, a że dawkowanie gazu nie jest najprecyzyjniejsze, to jakoś sterownik dawał radę to wyrównać.
No właśnie na gazie jest tak samo. A przecież jak niedomaga pompa paliwa bądź wtryskiwacz benzynowy to po przełączeniu na gaz praca silnika jest zwykle poprawna. Jutro podstawię nową cewkę odnośnie wypadania zapłonów. Ale w sprawie błędu P1141 to już nie mam pomysłu.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Czym to kolego diagnozowałes??? Bo według ross tech
To nie jest mieszanka za uboga
Moim zdaniem gniazda zaworowe papą
Nie sugeruj się kompresja też się tak oszukałem
Ściągnij kolektor ssący i pokrywę zaworow wykrec świece
Wywala ci zapłon na 1 i 2 tak ?
Tlok pierwszy w gmp zawory zamkniete czyli krzywki walka ustawione na luźno względem szklanek/popychaczy .
Wlej ropy nawet strzykawka tak aby zalały cały zawor
Jeśli ropa ucieknie to czapka do góry. Przy szczelnych zaworach ropę odessiesz spowrotem lub ja wydmuchasz. Nie stety też spędziłem dużo czasu na diagnozie w grupie vag gdzie kompresja była przy sprawdzaniu a przy biegu jałowym już nie

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Czym to kolego diagnozowałes??? Bo według ross tech
To nie jest mieszanka za uboga
Moim zdaniem gniazda zaworowe papą
Nie sugeruj się kompresja też się tak oszukałem
Ściągnij kolektor ssący i pokrywę zaworow wykrec świece
Wywala ci zapłon na 1 i 2 tak ?
Tlok pierwszy w gmp zawory zamkniete czyli krzywki walka ustawione na luźno względem szklanek/popychaczy .
Wlej ropy nawet strzykawka tak aby zalały cały zawor
Jeśli ropa ucieknie to czapka do góry. Przy szczelnych zaworach ropę odessiesz spowrotem lub ja wydmuchasz. Nie stety też spędziłem dużo czasu na diagnozie w grupie vag gdzie kompresja była przy sprawdzaniu a przy biegu jałowym już nie
Nie nie oczywiście chodziło mi o to że oprócz ubogiej mieszanki i wypadających zapłonów jest jeszcze ten P1141 dotyczący błędnego obliczenia obciążenia silnika. Spróbuję zrobić ten test na szczelność zaworów zwłaszcza, że samochód ma sporo nalatane na LPG i podejżewając wypalone gniazda mierzyłem mu kompresję.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Również miałem taki przypadek, że pomiar kompresji ok, ale luzu zaworowego już nie było, a zawór był podparty - nie domykał się.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Nie ma to chyba znaczenia. Czy to hydropopychacz czy szklanka, to gniazdo może się nadpalić i zawór nie będzie szczelny. Ten silnik nie ma chyba MAP sensora? Można podpiąć zewnętrzny wakuometr i sprawdzić jak wygląda podciśnienie na biegu jałowym. Przy wyjechanej głowicy nie będzie książkowego 0.3 kpa, a coś koło 0.4-0.45 kpa.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Tu jest MAP i z tego co kojarzę to przy hamowaniu silnikiem było ok. 340-360 mbar.

Styber

SuperMechanior
Punktów
59
Jak masz takie wysokie wskazanie przy hamowaniu silnikiem i wykluczyłeś nieszczelność kolektora dolotowego, to głowica do roboty.
Zdrowy silnik wskazuje około 30 kpa na biegu jałowym, a podczas hamowania silnikiem 20 i mniej.

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
20231201_162944.jpg 20231201_163141.jpg
Automatyczne połączenie postów:

Tak to wygląda po zdjęciu głowicy.

Pawel23

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
116
Miasto
Wołomin
Super
Automatyczne połączenie postów:

Ale trochę ci zajęło żeby uwierzyć w te gniazda zaworowe . ;)
Ja też długo drapałem się po głowie tym bardziej że kompresja według pomiarów byla

Ostatnia edycja:

Faja

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Puławy
Nie to właścicielowi potrzebne było auto i dopiero teraz się zdecydował na dłuższą rozłąkę z samochodem. I jakieś te śruby głowicy nietypowe. Torx T52...

Do góry Bottom