• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 drążek kierowniczy, układ napędowy

Opalanek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam, takie pytanie dwa - golf "czwórka" silnik 1,8.
Czy jeśli wybite są drążki z końcówkami kierownicze, to np stukanie przy najechaniu na krawężnik bardziej z lewej strony może to potwierdzać? Chyba zdaje się lewa strona jest głównie do roboty.
Chodzi mi o to czy drążki można dzielić na lewą i prawą stronę czy wszystko? sworznie tez? albo tuleje?
Po prostu koła skręcone najeżdżam na krawężnik prawa strona jest ok w miarę cisza, lewa tak stuknie/walnie
I teraz w związku z tym pytanie czy ewentualne ściąganie przy nagłym przyspieszeniu może mieć z tym związek?
Czy raczej przegub napędowy? Jak jadę spokojnie jest ok, ale jak nagle depnę to ściąga minimalnie.

Druga sprawa to kwestia sprzęgła - czy normą jest szarpnięcie przy redukcji np z czwórki na trójkę? Przy czym jak podgazuje, zwiększe obroty to łagodniej "wejdzie" w momencie redukcji. Czy to może być wina wywalonego sprzęgła? Bo np czasem przy zwalnianiu pedału gazu też szarpnie. Poduszki silnik/skrzynia ok są, zapłon to też raczej nie jest - coś bym powiedział bardziej mechanicznego chyba że przegub wewn.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Pojedziesz na szarpaki 20 zł i wyjdzie co stuka czy końcówki drążka, czy sworznie wahacza wybite , jak masz znajomego na diagnostyce to nawet za piwo , i z lewej i z prawej masz końcówki drążka , oraz sworznie wahacza , a które wybite sprawdź na szarpakach .Stukać może także przegub , poruszaj nim ruchem promieniowym i zobaczysz czy ma luz.Ściąganie to raczej wywalone sworznie na wahaczu , ale też końcówki , jak masz do roboty lewą stronę to pewnie suma tych luzów na tych elementach powoduje ściganie auta. Co do szarpania to nie wiem jaki to jest rodzaj szarpania ? bo jak są wywalone tuleje wahaczy to autem może szarpać , ale też przegub za to odpowiada.Sprawdź przegub jak umiesz ręcznie , lub pojedz na diagnostykę na szarpaki i tam będziesz pod autem i ci poruszają przegubem , lub sam sobie poruszasz i będziesz wiedział, zrób porządek z zawieszeniem i wszystko będzie jasne.

Ostatnia edycja:

Opalanek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Ok dzięki, jeśli chodzi o szarpanie to moim zdaniem to układ napędowy np jak wkręce auto na II biegu na 4 tys obrotów to nie mogę odstawić nogi z gazu bo szarpnie tak że masakra, dopiero zmiana na III bieg albo luz, po prostu jak się daje auto w palnik lub redukcja to im wyższe obroty i nagła zmiana tym bardziej szarpie. Np zmiana biegu z IV na V jest ok, ale już np przy wyprzedzaniu V bieg wbity i chce podkręcić obroty i IV wbijam to już szarpnie i np jak lece na tym IV biegu pod czerwone pole to nie mogę oderwac nogi z gazu bo szarpnie tak że głowa mała.
Wg mnie to nie zawieszenie, tylko przegub, sprzęgło albo mechanizm skrzyni itp.

Do góry Bottom