• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf 4 układ chłodzenia

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Witam,
takie pytanie do tych co być może na co dzień serwisują takie czy inne auta, otóż Golf 4 silnik 20 V turbo 1,8 - mianowicie czy warto wymieniać wszystkie wężyki od chłodzenia/ chłodnicy?

Mam na myśli taki zestaw - to jest oczywiście używany ale czy te kroćce wszystkie warto ruszac? czy jak ciekną?

Ostatnio wymieniałem wąż odmy i tak się zastanawiałem czy nie zająć się chłodzeniem, wymiana płynu i tych węży? Czy dać sobie spokój jak nie cieknie?

Hary_Portier

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Warszawa
I tu nasuwa się pytanie, czy kolega robi auto od podstaw - sugeruje się tutaj 1.8T czy chce to zrobić zapobiegawczo.
Stroiliśmy kilka razy silniki 1.8T i ich posiadacze to nie zwylki zjadacze chleba.
Więcej konkretów. Chętnie pomogę swoim doświadczeniem w budowie ( mam za sobą takiego leona cupre i a4 po swapach).

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
A dlaczego prowokacja? Po prostu ciągle coś wycieka, jakieś wężyki puszczają, kiedyś podciśnienie padło i auto było zamulone, ostatnio np. odma olejowa, a znam przypadek kogoś kto w lecie wracał z pracy na lawecie bo wystrzelił króciec wody, albo nie zadziałał wentylator chłodnicy itd. Układ chłodzenia w tych autach jest taki sobie, a dodatkowo diagnoza to jest męka pańska bo auto ubogie we wszelkie jakieś komunikaty i bez porządnej diagnostyki - jest makabra.
Ale chodzi mi o podstawy na razie, UKŁAD Chłodzenia jako taki, wymiana płynu, płukanka ale co z tymi przewodami które mogą mieć po 17 lat..strzelą i po zawodach.
Stąd o to pytam, czy jeździć i się nie bawić w zapobiegawcze leczenie?

Hary_Portier

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Warszawa
Lepiej zapobiegać niż leczyć... 1.8T to najbardziej tunowany przez domorosłych tunerów silnik... Pytanie czy siedzi w ECU ori wsad czy ktoś już coś mieszał...

brum brum

SuperMechanior
Punktów
151
Miasto
daleko
Kolego prosta sprawa, jesli uwazasz, ze wiekszosc przewodów/wężyków jest w kiepskim stanie, a masz opcje kupic je w rozsadnej cenie i w dobrym stanie to kupuj i rób. Roboty duzo nie ma, a bedziesz spał spokojnie. Swoją drogą tez zalezy własnie w jakim stanie jest sam motor, bo obecnie dostac 1.8 t w bardzo dobrej kondycji to trzeba dłuuugo szukać...

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Bo z początku tak mi to wyglądało :) , a tak na poważnie to chyba każdy wolałby powymieniać na nowe , jak masz hajs i auto robisz pod siebie na długi czas to pewnie można coś takiego zrobić , dla mnie to bez sensu wymieniać coś na wszelki wypadek , taki tokiem można powymieniać 60% podzespołów lub więcej w aucie , sprzegło na wszelki wypadek itp, widziałem jak ludzie walczyli ze stukami z tylu auta w E46BMW wymieniali multum rzeczy i przy okazji coś na wszelki wypadek ,wiadomo że jak stuka tuleja mocowania dyfra np: nr9 to po wyjęciu najlepiej wymienić trzy sztuki a nie tylko jedną , ale są to sytuacje , kiedy taka operacja wymaga więcej pracy czy wydatku kogoś jak się nie zna , przy wężykach , zbiorniczku, opaskach problem jest mniejszy , chociaż z króćcami itp bywa czasem roboty, masz hajs i auto ma ci posłużyć , to możesz pokusić się na wymianę na nowe, jeżeli nie to wszystko dokładnie przejrzeć , opaski, węże czy nie są spękane na całości a szczególnie pod opaskami czy nie są ponadrywane.

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Tylko że tu nie chodzi o to by wymieniać sprzęgła, skrzynie, pompy, czujniki wszystkie itd., ale jak padnie jakiś węzyk przy chłodnicy to już nie jest zabawa. Jechałem kiedyś autem nagle zgasł i za cholerę nie chciał zapalić, mówie nie wiem? rozrząd poszedł? pompa paliwa? może cewki świece? okazało się że popaliła się skrzynka z bezpiecznikami, nie wiedzieć czemu?
Inna sytuacja, pojechałem na hamownię, mimo że milion razy pałowałem auto i było ok, niby przyzwyczajone i teoretycznie bardziej mu szkodzi jazda gdzie zmienia się bieg przy 1,5-2 tys obrotów niż przy 4-5 to na hamowni się poddał, drugie podejście, coś strzeliło i auto nierówno pracuje, wypadanie zapłonu, okazało się że podciśnienie, żadne cewki, świece, pompy paliwa itd.

Z układem chłodzenia jest tak że codziennie jest ok, a raz pojadę i mi się wszystko zagrzeje, bo słońce wyjdzie i się zrobi 30 st w cieniu. Tyle tych aut jeździ z tym że 1,8T to taki zakoksowany zawodnik, więc to wszystko pracuje dużo ciężej. Spora moc, turbo itd.
Dlatego pytam o te wężyki bo przecież żaden mechanik mi nie obejrzy od A do Z auta żeby zobaczyć czy gdzieś coś nie podcieka, a samemu też czasem wszystkiego nie obejrzę o ile nie będzie kałuży pod autem.
Mam na myśli po prostu pewne auto. No ale jak nie ma sensu to może nie warto.
Po prostu auto jest z 2000 a nie z 2017 i taki gumowy wężyk może być w kiepskim stanie

Auto jest seryjne, ogólnie raczej trzyma moc, chociaż być może (ale to rozmowa na inny temat) gruszka przy turbinie lekko jakby była wypracowana bo gorzej ciągnie z dołu, kiedyś lepiej się wkręcał, ale po napompowaniu jedzie ok.

jawiraxbmw

SuperMechanior
Punktów
13
Miasto
Zielona Góra
Tak to co piszesz to prawda ,ale idąc twoim tokiem myślenia , obawami itp, jaką masz gwarancję że podczas jazdy w kilkunastoletnim aucie nie pęknie przewód hamulcowy ? żadnej, więc będąc tego świadomym zamierzasz wymienić wszystkie przewody - gumowe , oraz miedziane ? tak też można , jak nas stać i chcemy to zrobić to zrobimy.Nie obraz się ale szukasz dziury w całym i za bardzo się wkręciłeś :), w aucie 17 nim większość elementów jest już zużyte i to też zależy jak ktoś o nie dbał i ile napraw w nim robi, czy były stosowane zamienniki ,oraz jakiej były jakości , czy były stosowane oryginalne części - w Polandii raczej stosuje się zamienniki lepsze lub gorszej jakości,tak jak napisałem posprawdzaj wszystko dokładnie ,aczkolwiek nawet wzrokowo nie jesteśmy w stanie ocenić w jakim stanie jest dany element, musiałbyś przeprowadzać testy ciśnieniowe wężyków itp, ale tu już filozofujemy. Podsumowując - posprawdzaj dokładnie , uszkodzone wymień , możesz pokusić się na nowe opaski , zbiorniczek jak nie cieknie zostaw w spokoju - wszystkie naprawy trza robić na bieżąco , a co się uszkodzi podczas eksploatacji pojazdu tego nikt nie wie , wyjdzie w praniu.

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Czy ja szukam dziury w całym? hmm wątpie, tzn miele cały czas temat układu chłodzenia w tym aucie, bo Golfy/A3/Leony 1,8T tak jak i Vr5 czy Vr6 może Beemki też z 6 garami, te auta i te jednostki są podatne na przegrzewanie i układ chłodzenia często jest w kiepskim stanie - a to coś się nie otwiera, nie zamyka, wentylator nie działa, termostat padnięty, krociec rozszczelniony, płynu ubywa itd, gotuje się i w ogóle syf.
A za oknem 30 stopni i wtedy jest problem. Jak mam tym autem jeździć od maja do września to prawde mówiąc jestem chory bo ciągle myślę kiedy mi się płyn zagotuje albo coś rozszczelni itd.
Mam wrażenie że w takim aucie z tą jednostką to olej silnikowy jego klasa i marka jest mniej istotna niż sprawne chłodzenie.
Po prostu uważałem że wymiana tych wężyków króćców, przewodów pozwoli mi spokojnie spać w temacie układu chłodzenia, ale może to błąd.

A jeszcze zapytam na koniec - taka dziwna rzecz czy to normalne w tych autach grupa VAG że po zgaszeniu silnika i wyjęciu kluczyka ze stacyjki (wydawało mi się że wtedy odcina się dopływ prądu do większości odbiorników) wentylator chłodnicy nadal pracuje jeszcze kilkanaście sekund? Trochę to dziwne i w autach z którymi miałem styczność nie przypominam sobie takiej sytuacji, gasimy silnik wyciągamy kluczyk i wszystko gaśnie..a tutaj tak dziwnie ale pewnie tak producent sobie wymyślił.

Jestem ciekaw czy BMW 17 letnie albo Mercedesy, albo z innej ligii Astry G, Focusy mk1 też miewają akcje z układem chłodzenia.

sidewind76

Gaduła
Punktów
7
Miasto
sosnowiec
wszystkie mają takie akcje chyba że są nowe to nie zawsze :) a prawda jest taka że guma pracująca w skrajnie trudnych warunkach musi ulec termicznym i mechanicznym uszkodzeniom więc tylko kwestia czasu jak coś się rozszczelni
jeśli ma to być samochodzik taki wypieszczony i zawsze gotowy do drogi to mając wolne środki zawsze warto wymienić na nowe lub nowsze :)

Pinokioo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gniezno
Ok to ja w takim razie robie płukankę, wymieniam płyn i wtedy się okaże jak to funkcjonuje.
A takie pytanie spoza układu chłodzenia, bo widzę że sa osobe znające się na 1,8T VW/Audi - czy w razie wymianu turbo lub jego regeneracji - rozumiem że oczywiście nowy olej musi wlecieć?

Do góry Bottom