• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV 1.8 benzyna 2002 rok - nierówna praca

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Trafił do mnie golf IV z silnikiem 1.8 benzyna po kilku już mechanikach i problem nadal nie rozwiązany. Otóż miałem wymienić w nim zawory na 2 cylindrze gdyż podobno nie miał ciśnienia. Więc zostały wymienione ale problem nie ustał. Golf na zimnym silniku jeszcze w miarę chodzi, ale nie do końca jak powinien.. ale Gdy się rozgrzeje to już całkiem chodzi nie równo jak na 3 cylindrach.. Poprzedni mechanicy wymienili czujnik ciśnienia, pompkę paliwa i coś jeszcze.. Dowiem się i dopiszę co jeszcze.

Błędy w komputerze jakie wyskakują to zawór dozowania paliwa (n290) - przerwa. Po odpaleniu powraca. Tylko nie wiem gdzie on się znajduję, który to jest.
Oraz zakres działania klap kolektora ssącego i wypadanie zapłonów na cylindrze pierwszym i drugim. Z kolektorem znalazłem przyczynę od czego zapalał się (kapy na pierwszym i drugim cylindrze były wyżej niż mogły i chodziły nie w tym miejscu.- robiłem to na koniec i po tym nie podpinałem pod komputer ale auto nadal chodzi nie równo tak jak by chodził na 3 cylindrach.

Rozrząd ustawiony prawidłowo (na znaki)- sprawdzany 2 razy.
Teraz planuję podmienić jeszcze wtryskiwacze 1 i 2 z 3 i 4

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Ciśnienie też mam zamiar sprawdzić dziś zegarem, dam znać ile.
w VCDS jest gdzieś ciśnienie ?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
a jest jakis element pomiarowy ciśnienia w silniku ? i pompowanie kół :p:D:D:D

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Hammer pompuje :D ale kompresji ni jak nie sprawdzi.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Kompresja silniak sprawdzona tylko zapomniałem napisać gdy pisałem:
1 cylinder -15
2 cylinder - 14
3 cylinder - 15
4 cylinder - 15

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
a ten regulator dozowania paliwa - o co w nim chodzi

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Rozmawiałem z właścicielem, z autem męczy już 3 miesiące. Ciśnienie paliwa poprawne - mierzyli wcześniej poprzednicy także. Uszczelki pod kolektorami itd nowe ( walczyli z nieszczelnościami), Cewki zapłonowe także wymieniane. Jutro zajrzę w te wtryski i dam znać

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Uszczelniłem kolektor ssący i kalpy kolektora - sytuacja nieco się poprawiła auto chodzi równiej. Ale podczas przyśpieszania od 1000 do 3500 obrotów czuć delikatne szarpnięcia i wyrzuca błąd przepływomierza - za wysoki sygnał. Przepływomierz był zmieniany u innych mechaników i jest teraz jakieś firmy krzak (Parametry też dziwnie szalały podczas przyspieszania). Podmieniłem przepływomierz od 1.8 T z audi a4 b6 (delikatnie mniejsza średnica wiec dałem dodatkowo oring na uszczelnienie co zmieniło głębokość na którą wchodził przepływomierz. ale błędu nie wyrzucał już od przepływomierza ale nadal coś nie tak, czuć szarpania.

na chwile obecną wyrzuca dwa błędy:
17690 - zawór dozowania paliwa( n290)
P1282- 35-00 - przerwa

16492 - czujnik cisnienia w kolektorze ssącym/ciś.powietrza(g71)/(f96)
P0108 - 35-00 - sygnał za wysoki

Ustąpiły natomiast błędy z wypadaniem zapłonów na pierwszym i drugim cylindrze

Ktoś wie gdzie ten zawór dozowania paliwa?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
takie zawory sa w TDI i FSI jak wiem moze klapy szaleja ?

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Też włąsnie tak wiem, tylko jak biorę test w vcds to jest także test tego zaworu.
Będę szukał teraz tego czujnika ciśnienia bo może gdzieś go nie podpiąłem albo coś. Dam znać co dalej i jeżeli macie jakieś sugestie piszcie

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Zamieniłem wtryskiwacze 1 z 4 i 2 z 3. Teraz wypadanie zapłonu po kilku kilometrach na 3 cylindrze. Po wymianie wtryskiwaczy problem ustał

Do góry Bottom