• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV 1,8T 'wypadanie zapłonu', nierówna praca po wizycie na hamowni..

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam,
jestem nowym użytkownikiem tego forum, mam nadzieję, że to dobry dział. Postaram się opisać problem na tyle na ile to możliwe.
Otóż byłem ostatnio na hamowni w celu zbadania mocy auta, pierwszy test wypadł bardzo dobrze, ale przy drugim podejściu coś się stało z jednostką niedobrego i od tego momentu efekt jest taki jak na załączonych filmikach (tak pracuje na wolnych obrotach):

czyli tak jakby wypadanie zapłonu, przy czym po podpięciu komputera, nie pokazuje żadnych błędów więc może to nie ten problem?
Rozrząd był wymieniony 1,5 roku temu (komplet), świece NGK ze 2 lata temu, nie były natomiast za mojej "kadencji" ruszane cewki..
Co jeszcze..autem da się jeździć, po przekroczeniu 2 tys obrotów jeździ ok, aczkolwiek jest leniwy i nie wkręca się tak dynamicznie na obroty, ale nie przerywa, jeździ normalnie.
Odpala zupełnie ok, z tą różnicą że nawet gdy jest ciepły to dość mocno wskakuje na obroty, tzn wysoko nawet w okolice 1500-1600 obrotów, dość długo się na nich utrzymuje i potem spada do 800 i taka praca jak przy wypadaniu zapłonów.
Ten cały "efekt" bardzo mocno jest słyszalny i widoczny z tyłu przy tłumiku bowiem puszcza on spaliny tak cyklicznie, okresowo cały przy tym się trzęsąc.
Dodatkowo co zauważyłem, gdy gasi się auto to cichutko w tle słychać taki dźwięk jakby gasnącego świstu, coś jakby gasić odkurzacz, jakby jakiś wirnik, taki świszczący, gwiżdżący dźwięk chodzący do zera..

Moje 1 pytanie: czy w takim przypadku z takim efektem, może być coś związane z układem wydechowym? np zapchany katalizator na skutek dużej siły wylotu podczas pomiaru i coś tam się wypaliło i zatkało? albo problem z kolektorem? Czy auto nigdy tak nie pracuje w takich przypadkach?
Pytanie 2) czy problemem może być kłopot z cewkami? lub np ogólnie z elektrycznością, np. jakieś bezpieczniki?
Pytanie 3) A może przepływomierz powietrza?

Ogólnie jakie przyczyny powodują taką pracę jednostki i takie wypalanie zapłonu? Tzn ja to tak nazywam ale całkiem możliwe że to nie jest w 100% wypalanie.

Z góry przepraszam za moje może zbyt amatorskie słownictwo i rozeznanie tematu ale nie jestem w tym mocny.

Dziękuje, pozdrawiam

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Ok czyli żeby nie ciągnąć dalej tematu..w poniedziałek zawiozę auto w inne miejsce i teraz jaki plan działania to najwyżej naprowadzę gościa.
1) kompresja na cylindrach
2) Nieszczelności dolot/układ podciśnienia/kolektor ssący(?)
3) przepustnica
4)pompa paliwa (?)
5) przepływomierz (?)

a co z układem wydechowym, szczególnie katalizator? czy to nie ma znaczenia w tym przypadku?

Tak to ma wyglądać czy coś jeszcze albo coś skreślić z listy?

P.S. a co do świec, były wymieniane na NGK pod koniec 2013...ale to nawet nie chodzi o to ..czy jeśli jest któraś padnięta to auto normalnie jeździ? Wydawało mi się że powinno szarpać albo mieć bardzo duże trudność z wkręcaniem się na obroty? Tutaj niby problemu nie ma ale auto jakby ospałe, ale nie szarpie nie muli specjalnie.

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jedź do kogoś kto potrafi wyciągnąć usterkę z parametrów bieżących. Niestety większość to ,,czytacze kodów błędów'' i dla nich jak nie ma błędu to jest ok.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
No jak w nowym miejscu nowy mechanik dostanie zlecenie z wytycznymi z "forum" to cena będzie "specjalna":p

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
No i sprawa się wyjaśniła, do wymiany przepływomierz, bo jest padnięty.
I tutaj chyba wszystko pasuje skąd ten świst dobiega jak wyłączam auto.
Także muszę zamówić, koszt oryginału Bosch ok 500-600 zł także nie mało.

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
No tak by na to wyglądało, skoro jest do wymiany...z tym że to nie jest świst jak blow-off zaworu odcinającego tylko taki w tle powolne upuszczanie powietrza przy gaszeniu auta, normalnie tego nie słychać.
A z resztą nie wiem może to nie to ale wymienić trzeba bo jest coś z nim nie tak, a dodatkowo auto nie generuje pełnej mocy.

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Wracam z wiadomościami..no i bihor miał rację, póki co sam wymieniłem przepływomierz i zero poprawy. Auto pracuje jak dawniej. Trochę to wszystko dziwne no ale cóż, pojadę do gościa który twierdził że na 100% przepływomierz i ciekaw jestem co powie.
Ręce opadają na to wszystko..najpierw filtr paliwa, teraz przepływ, może za chwilę nową ze sklepu turbinę kupię.
Zauważyłem tez że auto kiepsko pali jak jest zimne, po kilka razy trzeba je odpalać dopiero wtedy załapuje.
tak jak wcześniej pisałem po zgaszeniu słychać opadający świst jak z odkurzacza, także przepływomierz tego nie zmienił.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Aha, czyli mamy tutaj do czynienia z klientem typu pojadę do mechanika, dowiem się co to może być a potem sam będę wymieniał - a co nie dam mu zarobić dziadowi jeden.
Także tak jak pisałem wcześniej, 5 stówek wydane jak najbardziej potrzebnie!

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Misiek bo to trzeba wymieniać wszystko po kolei wtedy auto będzie jak nowe.
Zainwestuje tak jeszcze parę razy to się nauczy.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
ostatnio walczylem w a3 1,8 z tym swistem,wlasciciel wymienil pol samochodu ,Zrobilem mu w 10 minut.
panowie z branzy,przeciez wiecie ze 70% telefonów jakie sie odbiera od klienatów to najpierw pada pytanie a co to moze byc-NIEWIEM,BEDE PRZY TYM ROBIŁ TO SIE DOWIEM-po chwili slysysz a to dziekuje,dowidzenia-ja rownież do widzenia.
nie po to sie siedzi po nocach i inwestuje w jedno urzadzenie wiecej jak wart golf 4 zeby rozdawać informacje i robic komus wozy online,
Zle mówie czy dobrze?

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Ok ten temat już się dawno wypalił i nawet nie będę tutaj zaglądał, nie ma to sensu.
Jeżeli ktoś uważa że mechanik który raz już postanowił że winny jest filtr paliwa, który został wymieniony i wraz z diagnostyką komputerową wystawił rachunek na 150 pln, nic nie zarobił...no to dziwne..
Ja mogę nawet 2 tys komuś zapłacić ale jak to będzie w konkretnej sprawie..
Ale rozumiem że co niektórzy tutaj bez problemu by zanosili komputery do naprawy gdzie najpierw przeinstalowanie oprogramowanie - nic nie pomogło, potem nowa płyta..a na końcu zasilacz..i rozumiem że z kwiatami do serwisu jak cudownie komputer naprawili?
Poza tym czy tutaj każdy niesie komputer do zainstalowania systemu? nieee?? no to jak to? nie dać zarobić serwisowi komputerowemu?? pewnie najlepiej samemu coś zainstalować, tak samo pamięć ram włożyć, dołożyć albo wymiana zasilacza..-> te rzeczy 90% normalnych użytkowników a nie kretynów czy panienek robi sobie samemu..
Tak samo jak wymiany akumulatorów, wymiany kół a także przepływomierza można zrobić samemu..to nie jest planowanie głowicy czy wymiana rozrządu.

Poza tym jakby ktoś się nie orientował są serwisy diagnostyczne..które na podstawie badań stwierdzają co jest z autem..a nie mechanicy którzy przypuszczalnie coś sprawdzają.
Także dziwne dyskusje o zarobki mechaników są chyba niepotrzebne..
I odpowiadając na pewne dziwne argumenty..kupno urządzeń wartych więcej niż Golf 4 owszem, ale też takich urządzeń fryzjer nie kupuje - on nożyczki, maszynki i też to wlicza w cenę, tak samo budowlańce mają swoje wiertarki itd.. sprzęt jak się kupuje to po to żeby służył, a nikogo nie obchodzi reszta, klient chce mieć diagnozę i naprawione auto.

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
nie po to sie siedzi po nocach i inwestuje w jedno urzadzenie wiecej jak wart golf 4 zeby rozdawać informacje i robic komus wozy online,
Zle mówie czy dobrze?
Dobrze prawisz .To że kupisz to jedno natępnie płacisz aktualizację ,dokupujesz przejściówki,moduły itp.I zanim się obejrzysz jesteś blisko golfa 5

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Co zrobisz,ludzie sie sugeruja ze fryzjer kupuje nozyczki za 30zl,a my w miejsce nozyczek proga za 10 tysiakow.
Fryzjer za 30zl nie ukrywa sztuki strzyzenia,a my musimy bo inaczej nic nieodrobimy nie mowiac o zarobku.
Trudno,uzytkownicy aut tego nie rozumieja i wydaje sie wiekszosci ze wejdzie na forum i taki mechanik przedlozy kawe na lawe masz i se zrób.
Jakby nie patrzyl to forum mechanika i niekonieczne mamy sobie sami strzelac w kolana.

Kinio73

SuperMechanior
Punktów
58
Miasto
Stargard
Do tego dodaj blokersów z kabelkami z alledrogo za 30pln i jazda z korektą zegarka,gotowym softem itp a wszystko w atrakcyjnej cenie pod blokiem o dogodnej godzinie.Coraz więcej firm wprowadza online i może coś się zmieni.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Jeszcze nie teraz,ale za pare lat zwykly uzytkownik wozu bedzie plakal i placil,cos w stylu z lat 99-2000 jak jeden na cale wojewodztwo mial vaga kkla,robil nowe vagi i kroil gosci az sie lało.placili i bylo dobrze,do tego nikt sie nic nie odzywal.Pamietam bo juz dzialalem w branzy wtedy.

Do góry Bottom