• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV 1,8T 'wypadanie zapłonu', nierówna praca po wizycie na hamowni..

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Witam,
jestem nowym użytkownikiem tego forum, mam nadzieję, że to dobry dział. Postaram się opisać problem na tyle na ile to możliwe.
Otóż byłem ostatnio na hamowni w celu zbadania mocy auta, pierwszy test wypadł bardzo dobrze, ale przy drugim podejściu coś się stało z jednostką niedobrego i od tego momentu efekt jest taki jak na załączonych filmikach (tak pracuje na wolnych obrotach):

czyli tak jakby wypadanie zapłonu, przy czym po podpięciu komputera, nie pokazuje żadnych błędów więc może to nie ten problem?
Rozrząd był wymieniony 1,5 roku temu (komplet), świece NGK ze 2 lata temu, nie były natomiast za mojej "kadencji" ruszane cewki..
Co jeszcze..autem da się jeździć, po przekroczeniu 2 tys obrotów jeździ ok, aczkolwiek jest leniwy i nie wkręca się tak dynamicznie na obroty, ale nie przerywa, jeździ normalnie.
Odpala zupełnie ok, z tą różnicą że nawet gdy jest ciepły to dość mocno wskakuje na obroty, tzn wysoko nawet w okolice 1500-1600 obrotów, dość długo się na nich utrzymuje i potem spada do 800 i taka praca jak przy wypadaniu zapłonów.
Ten cały "efekt" bardzo mocno jest słyszalny i widoczny z tyłu przy tłumiku bowiem puszcza on spaliny tak cyklicznie, okresowo cały przy tym się trzęsąc.
Dodatkowo co zauważyłem, gdy gasi się auto to cichutko w tle słychać taki dźwięk jakby gasnącego świstu, coś jakby gasić odkurzacz, jakby jakiś wirnik, taki świszczący, gwiżdżący dźwięk chodzący do zera..

Moje 1 pytanie: czy w takim przypadku z takim efektem, może być coś związane z układem wydechowym? np zapchany katalizator na skutek dużej siły wylotu podczas pomiaru i coś tam się wypaliło i zatkało? albo problem z kolektorem? Czy auto nigdy tak nie pracuje w takich przypadkach?
Pytanie 2) czy problemem może być kłopot z cewkami? lub np ogólnie z elektrycznością, np. jakieś bezpieczniki?
Pytanie 3) A może przepływomierz powietrza?

Ogólnie jakie przyczyny powodują taką pracę jednostki i takie wypalanie zapłonu? Tzn ja to tak nazywam ale całkiem możliwe że to nie jest w 100% wypalanie.

Z góry przepraszam za moje może zbyt amatorskie słownictwo i rozeznanie tematu ale nie jestem w tym mocny.

Dziękuje, pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Ha za K line Vag kosiłem 2 kzł a carsoft BMW ... echhh to były czasy .... regeneracja modułu DIS do poldka ... godzina zrobiony i na tester a tu kolejka ...

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Mówisz że warto poczekać i znów zaświeci dla nas słońce?

oczywiscie,zobaczysz.za te 5-6 minimum,wystarczy poczekać,tylko wydaje mi sie ze kazdy bedzie musiał sie zajac jedna marka bo nie stac bedzie nikogo na utrzymanie testerow diagnostycznych,mowie tu o abonamencie i oplacie do online-a bo haracze nie beda małe i niestety klient bedzie musiał placic za podstawowa diagnostyke podejrzewam ze ok 200zł,teraz placzą bo 50 trzeba wydać a co będzie potem.
Tak panie Marku,wystarczylo zrobic jednego passata b5 dziennie ktory miał moze rok albo dwa i wystarczylo na wszystko,stac bylo kupic ktsa za niesamowite pieniadze i placic 4 tysie abonamentu,to tak jak dzis 10-15 i dobrze było.nikt sie nie szarpał o 10zł a dzisiaj klient za to goniłby cie do czestochowy na kolanach.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Baaa ... wtedy dziękowali ze naprawiłeś i płacili bez gadania a teraz ile to mam telefonów ile to kosztuje ?

Karisma

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Poznań
Miałem już w tym temacie się nie udzielać ale napiszę, bo chyba warto. Szczególnie że będzie to pomocne dla innych użytkowników, posiadaczy takich aut, silników Otóż..auto naprawione, zdrowe i jeździ jak dawniej..uszkodzony okazał się hmm jak to nazwać przewód od odmy, zostały wykonane logi, wszystko się wyjaśniło, do tego panowie z serwisu mieli rozebrany inny 1,8T i udało się tanim kosztem co nieco posprawdzać i upewnić się w 100%. No ale to w ogóle inna rozmowa była, a nie czytanie błędów i wymiana przepływomierza, może za chwilę pompy paliwa..
Teraz tak, tutaj zostałem obrzucony błotem że to niby ja oszukuje bo nie daje zarobić mechanikowi - nie dałem wymienić mu przepływomierza tylko sam kombinuje...ile taka wymiana by wyniosła 30-40 zł?
A na dodatek przepływomierz stary jest w 100% sprawny..no istne science-fiction..
Nie będę nawet komentować pracy dwóch pozostałych serwisów..gdzie w jednym wymieniono filtr paliwa i kazano tankować ile się da do pełna na dobrych stacjach a na końcu stwierdzono że to padnięty przepływomierz, przy czym jak się zjawiłem (pomimo iż sam próbowałem wymienić) z nim w serwisie to po wymianie ponieważ auto dalej nie chodziło jak należy - sugerowano zwrócić do sprzedawcy bo przecież wyraźnie komp pokazuje jego błąd więc pewnie podróba..
W drugim serwisie próbowano coś ustawiać w komputerze, bo rzekomo przepływomierz musi być zaadaptowany jako nowa cześć elektroniczna..ale nadal auto nie hulało, zasugerowano znalezienie w okolicy dobrego elektronika ze sprzętem.
Dopiero w trzecim serwisie podeszli profesjonalnie do sprawy i tak jak pisałem wyższej logi, sprawdzanie nieszczelności itd...no i wyszło gdzie leży problem..za całość diagnozy/diagnostyki/wykonanie logów + wymiana uszkodzonej części niecałe 150 pln..
Więc efekt taki 1 serwis - diagnostyka komp - 50 pln + filtr paliwa i wymiana - 70 zł + zakup (niepotrzebny przepływomierza) - 515 zł, drugi serwis - diagnostyka komputerowa - 50 zł, reszta bez zapłaty - dobre i to..
trzeci serwis - 150 pln i auto naprawione..
No nic tylko "będzie Pan zadowolony"...

A na koniec napisze tylko tyle, że żałosne jest to że jednostka 1,8T pochodzi z lat 90...mamy 2016 rok, XXI wiek..komputery, internet, urządzenia..a nie można naprawić takiego silnika, stawiając trafną diagnozę tylko trzeba wymieniać części po kolei.
Mam wrażenie że pojechałem Touaregiem 6,0 W12 a nie 1,8T..
Także niech nikt nie pisze na siłę o tym co jaki mechanik musi kupić..bo klienta to tak na prawdę g..obchodzi..ale płacenie za diagnostykę komputerową z której nic nie wynika i mechanik nie potrafi tego poprawnie wykorzystać jest totalnym bezprawiem..ja mogę zapłacić za coś co pomaga w naprawie a nie za coś co nie ma wpływu..bo ja sugerowałem tamtym serwisom o nieszczelnościach, ale zapewniali że na pewno nie bo auto wtedy inaczej się zachowuje..

Także oszukany to zostałem ja jako klient..całość naprawy wyszła ok 800 zł a mogła wynieść 150 pln niecałe.. także super..650 zł..jak dla caritasu..i mam wymieniony filtr paliwa po 8 miesiącach i przejechaniu może 15 tys km i nowy niepotrzebny przepływomierz..i tak świetnie że nie zostały pochopnie wymienione świece, cewki, nie kazano zakupić nowej oryginalnej pompy paliwa...

Po prostu 90% mechaników u nas to serwisanci olejowi i wymieniacze części a reszta to fachowcy którzy naprawiają a nie wymieniają..a im trudniejszy silnik tym gorzej 1,8T ogarnia 15 mechaników w kraju mam wrażenie..reszta woli wymienić olej w Corsie 1,2...niż bawić się takim wynalazkiem..
tyle..teraz albo sprzedam przepływomierz albo będę miał zapasowy bo już go raczej po miesiącu nie zwrócę..super..no ale tak to jest..także ktoś tu mówił o niepotrzebnie wydanych 500 zł..chyba wykrakał co się święci..

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No prosze same patałachy ... tylko taki dzwoni ile kosztuje np. wyciecie DPF słyszy cene i panie za drogo ... albo diagnostyka .. usun pan bledy zeby mi nie swieciło ....

Do góry Bottom