• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV 1.9tdi AHF niskie ciśnienie sprężania

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
Mam problem z golfem IV 1.9tdi ahf i zmierzyłem ciśnienie spręzania i wyniki są nastepujące
1 cylinder -15 bar po próbie z olejem 22bar
2 cylinder-15 bar po próbie z olejem 21bar
3 cylinder- 22bar po probie z olejem 40bar
4 cylinder-18bar po probie z olejem 40bar

co moze byc uszkodzone ?

ms-auto

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kowary
Ja bym szklanki obejrzał, ogólnie to bardzo ciężko zarżnąć taki motor. Naprawdę dziwne

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Rozrząd nawet przestawiony nie pompuje próby olejowej. Popękane lub spieczone obrączki na amenus.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Jak się jeździ bez oleju i płynu chłodzącego to wszystko można zarżnąć. Rozbierz motr i po sprawie na pewno zobaczysz gdzie jest problem.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Myślę że powinieneś zacząć od sprawdzenia szczelności zaworów, mogą być gniazda pozapadane a wtedy nie ma luzu na hydropopychaczach i zawory są podparte. Można to sprawdzić na dwa sposoby, zdejmując głowice i do fachowca lub zdjąć wałek, wypompować popychacze, złożyć jak było, ustawić po kolei każdy tłok w pozycji górnej tak aby zawory były zamknięte i sprawdzić czy jest luz na popychaczu, proste.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ogólnie to zaklejone pierścienie. Tak jak przechodzi się z syntetyka na półsyntetyk na końcu na mineralny 15W40 diesel. Potem to już tylko remont silnika. Moje obsługiwane auta mają po 450 kkm przebiegu i jeżdżą cały czas
na syntetyku. Właściciel auta dostaję "oper" jak przekroczy 10kkm do wymiany oleju.

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
to tu było przejscie z 10w40 na 5w40 i robione 10tys i zmiana. co do jazdy bez oleju czy płynu to sie nigdy nie zdarzyło wszystko było ok. a ze był czasami kręcony po czerwone pole to nie powinno od tego sie raczej stac

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dziwi mnie trochę że niektórzy mechanicy zamiast zaczynać od diagnozy co jest przyczyną problemu metodą eliminacji niektórych podzespołów najchętniej rozłożyliby od razu silnik na części pierwsze, nie twierdze że mam racje w tym temacie, być może faktycznie nie mylicie się że to pierścienie lub np. Przytarta tuleja, skrzywiona korba lub jeszcze coś innego, nie mniej jednak jakaś kolejność sprawdzania obowiązuje. Dobry lekarz nie robi transplantacji serca póki nie sprawdzi czy to czasami nie przeziębienie.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
A ile to ma nakulane ? Bo jak pół bańki to rozbieraj w mak albo wrzucaj inny.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl, może przedmuch na uszczelce między pierwszym a drugim cylindrem.

batekce

SuperMechanior
Punktów
3
przejechane ma 246 tys. dzisiaj robilem nim trase 1200 km i dawał rade sie zebrac do 200km/h nie było problemem. chyba ze manometr by oszukiwał. sproboje innym zmierzyc

Do góry Bottom