• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Golf IV poległem na klimatyzacji

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Cały dzień dzisiaj zmarnowałem na walkę z klimatyzacją w Golfie IV 1.4 16V.
Problemem jest brak napięcia na cewce kompresora oraz samoistnie załączający się mały wentylator od klimatyzacji.
Klimatyzacja nabita, sprawna. Wartości na komputerze silnika oraz na Auto HVAC są poprawne, sterowniki zgłaszają, że sygnał na cewkę wychodzi.
Przeorałem całą wiązkę, podmieniałem moduł pod akumulatorem na drugi bez efektów.
Nienormalnym zachowaniem jest fakt, że po włączeniu zapłonu samoistnie załącza się mały wentylator od klimatyzacji, próbowałem rozłączać presostat i to zachowanie nadal wystepuje. Po wyłączeniu zapłonu nadal kręci wentylator, dopiero rozłączenie i podłączenie bezpiecznika rozwiązuje sprawę i wentylator się uspokaja do następnego przekręcenia zapłonu. Ponoć po 30-stu minutach sam z siebie też się uspokaja ale nie czekałem tyle.
Najprawdopodobniej istnieje związek między kręcącym się wentylatorem a brakiem napięcia na cewce ale nie wiem jaki - sprawdzałem jakie ciśnienie widzi presostat w sterowniku silnika i jest w normie, poza tym po jego rozłączeniu również załącza się wentylator.
Podejrzenie padło na panel (sterownik) climatronica ale po jego odłączeniu bez zmian - wentylator żyje własnym życiem.
Może ktoś przerabiał temat albo ma jakiś pomysł bo mi już się skończyły, czas ucieka a na stanowisku obok kolejny trup:

IMG_20170624_1412334.jpg

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
według mnie udupiony masz którys sygnał w sterowniku pod aku i podmiana nic ci nie dała ,sprawdz ze schematem gdzie ginie sygnał włączenia sprzęgła klimy ,

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
według mnie udupiony masz którys sygnał w sterowniku pod aku i podmiana nic ci nie dała ,sprawdz ze schematem gdzie ginie sygnał włączenia sprzęgła klimy ,
Tak też podejrzewam ale całą wiązkę miałem w rękach i sprawdzałem centymetr po centymetrze od modułu do grodzi.
Jest jeszcze druga wiązka od presostatu, która leci w podszybiu ale dzisiaj już mi nie starczyło czasu - może tam coś się uwaliło i będę sprawdzał w poniedziałek ale przez weekend zbieram pomysły.
Po co obrysowales auto na posadzce?
Bo to trup.

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Ciagnij po kolei za kable przy tym sterowniku pod akumulatorem. Tylko tak trochę mocniej : )

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Temat rozwiązany, znaczy nie rozwiązany ale auto naprawione i oddane klientowi.
Sygnał załączający klimę i mały wiatrak dochodził bez problemu do modułu pod aku więc go rozłączyłem i podłączyłem na przekaźnikach. Dzięki temu zamiast modułu jest przekaźnik i działa jak w oryginale.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Teraz ja walczę a właściwie skończyłem z Golf III climatronic. Moim zdaniem wszystko co można sprawdziłem, został panel ale nie mam na podmiankę. Problem bo auto po kolizji i części układu brakowało. Nowy osuszcz, czujnik ciśnienia, przewod do skraplacza i na krótko działa. Doszedlem do tego, że jak zdejme środkową wtyczkę ze sterownika climatronica i założę ponownie to wszystko gra do wyłączenia zapłonu. Sprawdzenie instalacji i zaczęła się zabawa a czas goni. Poszedłem drogą Miśka , kawałek nowej instalacji + 2 przekażniki i chodzi i chłodzi czyli też poległem :).
Ps. czy wyświetlacz climatronica po włączeniu zapłonu powinien wyświetlać zawartość/symbole od razu czy chwilę mruga i dopiero potem się stabilizuje ?

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Jak jest błąd to miga ale to nie znaczy że nie będzie działać :)

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Dzisiaj miałem sharana i specjalnie zwróciłem uwagę na to. Climatronic nie mrugał :) Z tego co wiem to jest jakaś kombinacja przycisków, żeby wywołać kody błędów climatronic'a

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Tak jest ale drań nie współpracował. Czytalem VCDS'em . Nie widział F129 czyli 00 .Ciśnienie było i szczelność tez. Instalacja szarpana, sprawdzana dzwonkiem i źarówą

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Panowie, w niektórych syfach jest jeszcze czujnik temperatury płynu chłodzącego taki swich,nie ma go na schemacie w AD i przez niego nie włacza sie kompresor.Też kiedyś walczyłem z tym i jak zobaczyłem go dopiero w elsie to naprawiłem.
Tak samo czujnik na podszybiu z prawej strony jest czujnik temperatury i też z nim są problemy.

Do góry Bottom