michal_michal
Zweryfikowany Mechanik
- Punktów
- 149
Cały zespół. Komornik dzięki zabieram się za czytanie.
Może zmień kodowanie skrzyni na początek, domyślnie jest 00000, zmien na 00011 tryb eko albo 00012 sport i wtedy zobaczysz jak to będzie chodzić, kilka stron wcześniej kolega Romuald pisał na jakiej zasadzie działa ta skrzynia bo też taką mam albo to było w moim temacie, poszukajCześć, Panowie kupiłem auto do warsztatu audi a4 b5 1.8 2001r z automatem DMU 4 biegi, skrzynia ma problem z uslizgiem z 2 na 3, przerzuca bieg na 3 i po chwili go dopina. Jedyny błąd jaki wyrzuca skrzynia to 01192 od konwertera. Szukać problemu w mechatronice czy konwerter może być uszkodzony? Na ręcznej zmianie biegów z 2 na 3 jest to samo.
Obserwuj w blokach pomiarowych czy ten uślizg to nie jest czasami przełączenie z 3H na 3M, tą skrzynia ma biegi hydrauliczne i mechaniczneNa zimno i na ciepło jest ten sam problem, na zimnej może ciut mniejszy ale nie wiele praktycznie to samo. Czyli rwać konwerter do regeneracji? Jeszcze pojeżdżę z kompem i zobaczę co się dzieje z prędkościami na czujnikach.
Jak cos to jest to 1.8 bez turbo 125koni.
Ja też połamałem korek, olej i filtr radzę wymienić, pewnie jest orginalnyPo skasowaniu błędy którego wcześniej opisałem po tygodniu jazdy nie wrócił, jeździłem z interfejsem ale transmisja danych jest wolna i nie pokazuje mi autel momentu z 3h na 3m tylko z 2h na 3h. Obstawiam że może być jakis problem mechaniczny. Sprawdzę jeszcze stan oleju w skrzyni ponieważ zauważyłem jakieś wycieki oraz ze korek zalewowy jest połamany. Mam wrażenie że jest problem z mechatronika, ponieważ na rozgrzanym oleju trochę bije redukując biegi.