• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Grzeje się płyn. Auto czasem słabnie. Audi a3 1.8t

Adinvaas

Nowy
Punktów
0
Witam. Audi a3 1.8 t 1999r. Po pewnym czasie płyn chłodniczy zaczyna się gotować. Kiedy samochód jest bardziej rozgrzany wycieka albo któryś wężyk albo gdzieś pod spodem. Samochód czasem nie ma mocy. Na postoju kiedy jest rozgrzany pokazuje np 90 stopni, przy wciśnięciu gazu zaczyna kopcić bardziej. Dzieje się tak od około dwóch tygodni. Wcześniej wszystko było ok. Wtedy postawiłem samochód rozgrzany do 90, na około pół godziny i nagle zaczął się gotować. pokazało 110 stopni. Trochę późno się zorientowałem lecz wcześniej nie miał tak nigdy. Wtedy wylalem cały płyn chłodniczy ( zauważyłem że jest brązowy) przeplukalem wodą cały układ lecz nieodpowietrzylem go. Dzisiaj po 2 tygodniach jeżdżenia na nowym płynie ( borygo różowy) znowu się zaczął gotować płyn a także jest również brązowy i zaczął gdzieś wyciekac. Olej sprawdzałem raczej jest w normie ten płyn chłodniczy też nie zawiera oleju. Co może być przyczyną? Uszczelka pod głowicą? Spróbuję go odpowietrzyc ponownie kiedy ostygnie przelać wodą itp. Dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam

Adinvaas

Nowy
Punktów
0
Za bardzo się nie znam. Są tam dwa wentylatory i żaden nie rusza. Rozgrzalem silnik do 90. Wcześniej przelałem wodą cały uklad. Wlałem teraz nowy płyn i po rozgrzaniu silnika znów jakby brązowy się robi. I już był bardzo gorący jakby bulgotał. Mógł się zapowietrzyc ?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Według mnie walnięta masz uszczelkę pod głowicą
Sprawdzić najlepiej taki korek z rurka jak do balonu na wino chyba wiesz o co chodzi wciskasz w otwarty zbiorniczek rurkę zalewasz woda odpalasz auto i patrzysz czy będzie bombelkowanie czasem trzeba poczekać aż się rozgrzeje i dodać gazu
Gdy będzie bombelkowanie masz na 100% walnięta uszczelkę pod głowicą
Druga możliwość to wykręcenie świec zapłonowych i zagladniecie do środka kręcić tak by tłoki pokolei sobie ustawiać u góry jeśli któryś będzie mokry zalany tz że tu walnęła uszczelka jeśli masz endoskop do telefonu ułatwi to weryfikację po wykręceniu świecy wkładasz i patrzysz czy tłok jest mokry
Jeśli wskazówka temperatury nie pokazuje 120 stopni i więcej nie ma możliwości by nowy płyn gotował się przy 90 st.
Sprawdzenie termostatu
Górny wąż się nagrzewa szybciej od dolnego
Dolny musi po zagraniu być tak samo gorący jak górny oznacza to że termostat jest ok
W momencie gdy oba przewody są gorące po niedługim czasie powinien się załączyć wiatrak chłodnicy
Jeśli nie masz pojęcia na temat mechaniki oddaj auto na warsztat
Mnie to wygląda na walnięta uszczelkę pod głowicą
Chyba że termometr na desce jest uszkodzony lub czujnik temperatury i nie pokazuje większej temperatury

Adinvaas

Nowy
Punktów
0
A jaki jest koszt wymiany uszczelki pod głowicą mógłby mi ktoś mniej więcej podać?

Czemu ten płyn robi się brązowy?

Ostatnia edycja:

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
A jaki jest koszt wymiany uszczelki pod głowicą mógłby mi ktoś mniej więcej podać?

Czemu ten płyn robi się brązowy?
Koszt wymiany uszczelki pod głowicą od 1500 zł do 3000 tys zł
W zależności co gdzie i jak
Koszta mogą wzrosnąć gdy będzie blok pęknięty lub głowica
Wszystko wyjdzie gdy się silnik rozbierze wyczyści blok i głowice dobrze obejrzy zweryfikuje
Płyn robi się brązowy bo spaliny i zapewne cześć oleju dostaje się do niego

Do góry Bottom