• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

grzeje się powyżej 120 km/h golf 4 1.9 tdi

oskar075

Początkujący
Punktów
0
Witam mam pewien problem,gdy jeżdżę do 100 km/h wszystko ok, jeśli jadę powyżej 120 km/h to temperatura skacze mi powyżej setki, płyn czysty olej też, nie kopci, chodzi równo, korek od zbiorniczka trochę wyrobiony, dodatkowo jak mi wskakuje temperatura powyżej 100 tak jak by wyłączyło ogrzewanie a załączyło klimę na najzimniej, już niemam bladego pojęcia co to może być, może ktoś miał podobny problem ?
golf 4 1.9tdi 130
Pozdrawiam

A

autozibi

Skąd wiesz , że się przegrzewa ? Czy tylko na wskaźniku to widzisz , czy też termometrem to sprawdzałeś ?

oskar075

Początkujący
Punktów
0
pod komputerem sprawdzałem, jesli to ważne wymienialem termostat bo mi sie zawiesił i wodę wywaliło

oskar075

Początkujący
Punktów
0
ale jak to mi się dzieje powyżej 120 km/h i zimnem wali z nawiewu wtedy, co to może być bo już walczę z tym ponad tydzień, gdy znów samoczynnie załączy sie ogrzewanie to wali strasznie gorącem

A

autozibi

Układ chłodzenia jest na pewno dobrze odpowietrzony ?
Ciężko tak na odległość sugerować diagnozy , czy mogłaby się UPG posypać ?

oskar075

Początkujący
Punktów
0
tak na pewno jest odpowietrzony upg wątpię żadnych o znaków a wydac z 1500 na upg to nie sztuka, wspomne ze wymieniałem silniczek sterujacy klapami bo wyskoczył błąd

A

autozibi

Tak wiem , że wydać kasę to nie sztuka więc próbuję ustalić problem i dać odpowiednią diagnozę .
Jeżeli będziesz jechał i znów przestanie działać ci ogrzewanie to zatrzymaj się szybko
i sprawdź przewody od nagrzewnicy czy są obydwa gorące .

oskar075

Początkujący
Punktów
0
obydwa gorące. już 3 mechaników rozłożyło ręce woda czysta olej też, nie dymi, nie grzeje sie w mieście ani na trasach gdzie nie ciągnę go do 120

A

autozibi

Więc ponownie wracamy do tej temperatury , trzeba ją sprawdzić w momencie kiedy przestało lecieć ciepło ,
jest przez chwilę zimno i jest za moment gorąco . Wtedy sprawdź tą temperaturę .
Po za tym może coś źle jest wysterowywany serwo motor od klapy zimne-ciepłe powietrze.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
Witam
Zmagalem sie z indentycznym problemem w sharanie, wymiana korka zbiorniczka wyrownawczego rozwiazala problem. Przed tym zostal jeszcze wymieniony termostat i odpowietrzony uklad lacznie, z plukaniem nagrzewnicy.
Jednak, nie musi byc to rozwiazaniem, czesto siadaja tam glowice i obiaw jest taki sam, ale lepiej zaczac od tanszych rzeczy ze tak powiem.

oskar075

Początkujący
Punktów
0
głowica rozumiem, ale brak jakichkolwiek oznak, więc nie chce sie pakować w takie koszty, dziś zauważym że korek łatwo sie odkręca a ostatnio mechanikowi nie spodobał się ten korek macał go i nim potrząsał słychać charakterystyczne pukanie
GSS: miałeś też z zimnym powietrzem powyżej określonej temperatury ?

Zapraszam do dyskusji

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
tak, sytuacja dokladnie byla ta sama chwila jazdy powyzej 120kmh i zimne powietrze oraz wskazanie temperatury roslo w gore.
silnik w sharanie to 1.9 tdi pd 130ps

oskar075

Początkujący
Punktów
0
dałeś mi nadzieje na lepsze jutro, co prawda jestem przygotowany na najgorsze , już zamawiam korek :)
jeśli ktoś miał podobnie zapraszam ;)

Do góry Bottom