• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

grzeje się powyżej 120 km/h golf 4 1.9 tdi

oskar075

Początkujący
Punktów
0
Witam mam pewien problem,gdy jeżdżę do 100 km/h wszystko ok, jeśli jadę powyżej 120 km/h to temperatura skacze mi powyżej setki, płyn czysty olej też, nie kopci, chodzi równo, korek od zbiorniczka trochę wyrobiony, dodatkowo jak mi wskakuje temperatura powyżej 100 tak jak by wyłączyło ogrzewanie a załączyło klimę na najzimniej, już niemam bladego pojęcia co to może być, może ktoś miał podobny problem ?
golf 4 1.9tdi 130
Pozdrawiam

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A sprawdź jeszcze sama chłodnice czy powietrze swobodnie przepływa , a po jakim czasie jazdy przy 120 występują te objawy ?

oskar075

Początkujący
Punktów
0
dzis zauważyłem ze u góry jest gorący i twardy waz a na dole chłodny i miękki w tym że chłodnica też zimna

oskar075

Początkujący
Punktów
0
już nie mam pomysłu odpowietrzania pod górkę na bok na lewo na prawo na gorącym silniku i co jeszcze mi powiedział koleś z VW ze golfy odpowietrzają sie same wystarczy przejechać trochę i dolać płynu chodź jak naciskam węże nieraz jakieś bańki idą termostat dopiero co nowy mechanik dał ;/

Kaczus

Początkujący
Punktów
0
Czy problem rozwiazany? Podobna sytuacja u mnie przy 130km/h i przekroczeniu 2500k/obr, gdy zwolnie schladza. Wlasnie osiagnalem max temp. ponad 130st. tutaj wymagane juz pelne studzenie. Wymieniony termostat, nagrzewnica dziala do momentu zagrzania sie.. ciekawe jak wyglada uszczelka pod glowica. Waz z bloku zimny i zapowietrzony. Reczne podpompowanie weza skutkuje odpowietrzeniem i dalej smiga.. zauwazylem ze woda na powrocie "pluje" do zbiornika - czyzby pompa wody? Lekko odkrecony korek powoduje brak cisnienia i wyplucia plynu..

Do góry Bottom