• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Gwintowniki.

Xardas00

Początkujący
Punktów
1
Jaki polecacie zestaw gwintowników 110 el 300-500 zł. Bo parę firm przeglądałem i mam mieszane uczucia, jedni piszą że dobre znowu inni że się kruszą łamią itp. dlatego chciałbym się was poradzić o coś sprawdzonego przez was.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
215
Szukałabym wśród firm które produkują narzędzia do obróbki skrawaniem, na przykład fanar.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2080
Miasto
Kaczory
Mam Fanar. Warte.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Te zestawy to są KALIBROWNIKI, a nie gwintowniki.

Szukaj starych zapasów FWP, VIS itp. Zazwyczaj za 30-40% nowych fanarów.

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
582
pierwsza dziura i pierwszy obrót gwintownikiem i będą się rozpryskiwać w drobny mak, 110 elementów za 300 zł toż to nawet znalu dobrze nie przegwintuje

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
264
Miasto
.
Ja używam: YT-2795 i nie narzekam. Co prawda to tylko zestaw podstawowy ale jako że nie używam ich całymi dniami to dają radę.

pawcar

SuperMechanior
Punktów
957
Miasto
Manchester
Na dobrą sprawę tam są tylko 4 gwintowniki, które się przydadzą - M6 i M8 osobówki i ciężarowe, M10 chyba użyłem tego 4 razy przy osobowych, reszta to ciężarowe, M12 cieżarowe.

W osobowych w 99% przypadków masz gwinty drobnozwojowe 1mm , 1,25mm i 1,5 mm. a ten zestaw na gwinty typowe czyli największe.

Za te 330 zł można śmiało kupić dużo więcej zestawów z narzynkami - nowe ze starych zapasów - FWP i vis, pełno tego na alllegro i olx. Jakościowo biją na głowę ten chiński chłam.
Fanar też bardzo dobre. Sam mam tylko Fanar i FWP caly czas dzielnie znoszą trudy życia.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Ja mam zwykły podstawowy zestaw kupiony na wyprzedaży w Lidlu, bez problemu czyści gwint z rdzy, do poważniejszych zadań bym nie wykorzystał

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
My też mamy jakiś chiński zestaw gwintowniki plus nazynki kupiony z 8 lub 10 lat temu. Oczyszczenia z rdzy lub poprawienia gwintu w zwykłej stali daje radę. Chociaż jak teraz dokupuje brakujące lub zgubione elementy z Forch, to widać różnicę w jakości na korzyść Forch.

Odnoście chińskich narzędzi to jak porównuję chińskie Yato z przed 10 czy nawet 15 lat, a kupione rok temu to jakbym porównywał hazeta z Yato niestety jakość wszystkich produktów idzie w dół.

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Jak chcecie fajne gwintowniki na sztuki nie w ładnym zestawie jak z allegro mogę podesłać namiar do goscia od którego biore już parę lat. Skompletuje wam jakie chcecie ale naprawdę warto. Handluje wiertłami, gwintownikami, frezami itp. Obsługuje wiele szlifierni i regeneracji. Robi objazd po kraju i też wysyłkę. Jak ktoś zainteresowany będzie mogę podesłać pare fotek jakie mam w robocie. To żadna reklama nic z tego nie mam po prostu zadowolony klient.

Kaftan

Początkujący
Punktów
4
Cześć
kiedyś posiadałem zestaw 110 elementów w ładnej niebieskiej walizce, gwintowniki po 3 sztuki, narzynki oprawki...
wszystko było fajnie do czasu kiedy trzeba było gwintować otwory a nie poprawiać gwinty. poszło m6, m4, m10, ilość pracy jaką włożyłem w wykręcenie urwanych gwintowników skłoniła mnie do oddania ich szwagrowi. Od tego czasu staram się kupować gwintowniki Fanara kupuję je dwusztukowo (zdzierak, wykańczak) para takich gwintowników ręcznych m12 kosztuje ok 110zł - drogo ale warto.

Unikam też gwintowników marek typu "produkujemy wszystko od linijki po komputer"
Dołączam się do użytkownika NorbertK
Szukałabym wśród firm które produkują narzędzia do obróbki skrawaniem, na przykład fanar.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Jak chcecie fajne gwintowniki na sztuki nie w ładnym zestawie jak z allegro mogę podesłać namiar do goscia od którego biore już parę lat. Skompletuje wam jakie chcecie ale naprawdę warto. Handluje wiertłami, gwintownikami, frezami itp. Obsługuje wiele szlifierni i regeneracji. Robi objazd po kraju i też wysyłkę. Jak ktoś zainteresowany będzie mogę podesłać pare fotek jakie mam w robocie. To żadna reklama nic z tego nie mam po prostu zadowolony klient.
Dawaj

Do góry Bottom