• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hałas z pompy wtryskowej

szary55

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Witam.
Mam Scenica II z 2007 roku, silnik 1,9 130 KM. z przebiegiem prawie 200 tysięcy kilometrów. Od kilku tygodni przy hamowaniu silnikiem wewnątrz auta słychać coś jakby bulgotanie lub brzęczenie czegoś luźnego. Po zatrzymaniu i podniesieniu maski silnika słychać z okolic pompy wtryskowej hałas jakby kończącego się łożyska. Wiem, że w pompie niema łożysk a hałas ten słychać tylko na mocno rozgrzanym silniku. Dodam jeszcze że już wymieniłem kompletny rozrząd bo wcześniej też było to słychać i nic się po wymianie nie zmieniło. Z innych objawów to: lekkie falowanie obrotów (czasami), brak reakcji na wciśnięty pedał gazu (od czasu do czasu) oraz zwiększone zużycie paliwa ale tylko w cyklu miejskim. To zwiększone zużycie paliwa to ponad 3 litry a więc nie jest to spowodowane tylko warunkami zimowymi. Słyszałem różne teorie w myśl których najlepiej jest zmienić auto ale może ktoś z Was miał już tego rodzaju doświadczenie i może się podzielić informacją. A pompę i tak wymienię w najbliższym czasie.
Pozdrawiam.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Uszkodzenie pompy wtryskowej moze powodowac halas i objawy o jakich piszesz, czyli brak reakcji na gaz, falowanie obrotow, czasami spadki mocy. Dobrze bylo by zrobic diagnostyke i sprawdzic jak pompa radzi sobie z wytwarzaniem odpowiedniego cisnienia paliwa. Mozesz miec uszkodzony zawor zme, to ten na 3 srubki i 2 pinowa kostka na pompie chociaz on czasami cicho brzeczy ale nie halasuje. Duze zuzycie paliwa moze powodowac uszkodzona przeplywka. Jesli sam nie wymieniales rozrzadu zapytaj czy zostala zmieniona pompa wody. Znajduje sie ponizej pompy wtryskowej i jest napedzana rozrzadem.

szary55

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wrocław
Dzięki wielkie za odpowiedź. Pompa wody była zmieniona. Jesteś drugą osobą sugerującą uszkodzenie przepływomierza więc w środę oprócz diagnostyki zlecę jej wymianę razem z pompą wtryskową.
Pozdrawiam.

Łukasz K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Witam
Mam podobny przypadek odnośnie dźwięku z pompy wysokiego ciśnienia w takim samym silniku. Bardzo jestem ciekawy co było przyczyną?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Twoja ciekawość nigdy nie zostanie zaspokojona 1- spójrz na datę 2- loguje się tu do groma ,,lamusów,, co po otrzymaniu odpowiedzi już mają wyj...ne na innych i znikają:rolleyes::meh:

Łukasz K.

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Jarosław
Kiedyś próbowałem w podobny sposób za pomocą drewnianej listwy, która też dobrze przenosi dźwięk i wyszło na to że najbardziej słychać to w miejscu gdzie przykręcona jest pompa do silnika, czyli od strony rozrządu, tak jakby na wyjściu wałka coś się działo.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
W 1.9 dci rozciąga się łańcuch co napędza pompę oleju, może to on grzechotać.

Do góry Bottom