• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HANDEL SAMOCHODAMI POCZATKI

Patryk94

Bywalec
Punktów
1
WITAM CZY HANDLUJE KTOS AUTAMI I MA POJECIE W TYCH SPRAWACH????? BO CHCIAŁ BYM SIE DOWIEDZIEC KILKU RZECZY ODNOSNIE PRZEPISOW JAK NAJLEPIEJ KUPIC I SPRZEDAC BEZ PROBLEMOWO ..

J

jonix39

Na pewno trzeba kupić tanio:)
Jak na początek to musisz patrzeć co jest,najlepiej to po znajomych,kto sprzeda kto kupi i tak dalej...
Jeśli myślisz o allegro.... no to raczej tam się nie napalaj,jeśli już to tylko to co masz w okolicy.
To jest ważne!! ---> jeśli chcesz być handlarzem(dobrym) to musisz się zakręcić koło innych ,
najlepiej dobrych,obczajonych i ze stażem handlarzy,i ubijać z nim jakieś interesy (LICZBA MNOGA!!!).
A wtedy zawsze będzie jakaś nowa możliwość,a to się gdzieś wkręcisz,znajdziesz jakiś dobry parking w niemczech,a to ogarniesz
innych handlarzy itd.
Jeśli ci się powiedzie to się może wkręcisz,i będziesz mógł odkupywać auta z serwisu,w którym kupcy kupują nowe samochody i zostawiają
swoje w rozliczeniu,ale sęk w tym że wtedy musisz kupić każdy jaki jest bo to nie do końca legalne i nie ma że boli.Ale do tego jeszcze daleko bo to trzeba się wkręcić.

Skąd jesteś i ile masz hajsu na początek??

Patryk94

Bywalec
Punktów
1
Z WIELKOPOLSKI OGL JUZ KILKOMA ZACHANDLOWAŁEM NIECHCE WCHODZIC NARAZIE W TO GRUBO CHODZIŁO MI RACZEJ KUPIC NARAZIE AUTO NWM DO 3TYS I SPRZEDAC JEDNOCZESNIE UZYWAJAC JE .. ALE BARDZIEJ CHODZI MI TU O SPRAWY ZE SKARBOWKA UBEZPIECZALNIA UMOWY ITP W TYM NA POCZATKU CHCE BYC OGARNIETY

J

jonix39

Mnie też coś nosi żeby hadlować,jak na razie sprzedaje motóry,na weekend jade wyszarpać okazje i będzie do sprzedania:) ale jak będzie jakaś okazja kupić fajne auto za dobre $$ to się może skusze:)

Patryk94

Bywalec
Punktów
1
yhym ;p ale ogl znasz sie na tych wsystkich formalnosciach bo mi oto głównie chodzi bo kupic okazje jest łatwo tylko zeby nienarobic sb problemow ..

J

jonix39

teraz wszystko jest tak głupie,że się w palę nie mieści,więc ja mam na wszystko wyje*ane,kupuje i sprzedaje na umowę,często jak coś kupie (z polski) to umowę staram się zawrzeć między sprzedającym (czyli ten od którego kupie) a tym który kupi ode mnie..... założe się że 20 minut po tym poście będe miał nalot antyterrorystów bo przyznałem się do tego że oje*buje skarbówe:D

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Patryk94, czy chcesz otworzyć działalność ? Jeśli tak, to wystarczą Ci odpowiednie wpisy z PKD z działów 45.2; 45.3; 45.4
Tam znajdziesz wszystko to co Cię interesuję. Ew. wynajem to 70 coś tam....
Pamiętaj o zusach i odprowadzaniu podatku 18% od każdej zarobionej złotówki (kupujesz auto za tysiaka, sprzedajesz za 1,500- czyli podatek płacisz od 500 zł).
Ew. jak chcesz sobie kupować i sprzedawać bez działalności (co raczej odradzam, powyżej 2-3 aut w skali roku, bo skarbowy Ci się dobierze do dupy i gwarantuję, że nie odpuszczą), to pamiętaj, że aby nie zapłacić podatku, każde auto musisz posiadać 6 m-cy, licząc pełnymi miesiącami (a nie dniami, że od tego, do tego).
No i to chyba tyle..

ZbigniewS

Początkujący
Punktów
0
autmarkt.pl
jonix39, co tu się przyznawać. Ja też ja sprzedawałem samochód, to dowiedziałem sie komu po następnej giełdzie na Płochocińskiej. Jak przyjechał handlarz po auto to po prostu wypełniłem dokument bez wpisanej drugiej strony o dostałem umówioną sumę. Potem dostałem pocztą wypełnioną na giełdzie druga część umowy(ufam, że to były dane handlarza, po prostu nie miał czasu wypełnić na miejscu :) ). Dzięki temu nawet wiem o ile zmieniła się cena. 1800 złotcyh.

Nawet weszło tutaj http://autmarkt.pl/index.php?marka2=20&model2=296&od2=0&do2=0&submitted2=1

Blekitny24

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Nowy Tomysl
Moge kupic astre 1.6 benzyna 93rok za tysiac zlotych jedynie dziurka w chlodnicy jest i golfa 3 za 1000 94r 2pp elektryczny szyberdach jedynie sprzeglo do wymiany da sie cos zarobic???

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
moim zdaniem za mały amrgines zarobku/błędu na tych autach. one normalnie stoją jakieś 1500-2000 PLN więc jak zainwestujesz w naprawę, nie wiadomo ile czasu bedziesz sprawdawać (niedaj boże będziesz musiał zapłacić OC i przegląd) to jesteś w plecy <Bezradny>

ja osobiście też chcę trochę ruszyć z handlem autami, nawet oficjalnie na firmę ;) i bardzo chodza mi po głowie Civici VI gen. w nich prawie zawsze do zrobienia są tylne nadkola i takiego z dziurami kupisz już za 2 tys (jak dobrze stargujesz to nawet mniej), naprawa dwóch nadkoli to jakiś 1000 PLN a auta chodza po 6-7 tys, więc spory margines na ew. dodatkowe rzeczy

Do góry Bottom