• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

H

Henryk Piaseczno

widzę że niektórzy panowie mechanicy tracą wątek, i im się w mózgach lasuje, zaczyna się od gówienek, bzyczenia , a skończy nie wiadomo na czym. To przestaje odpowiadać na glupkowate maile. Proponuję przenieść się na inne gówienko. Nie mam czasu na taki bzyczenie. Poproszę Miśka, to zamknie ten wątek i sobie piszcie gdzie indziej

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
widzę że niektórzy panowie mechanicy tracą wątek, i im się w mózgach lasuje, zaczyna się od gówienek, bzyczenia , a skończy nie wiadomo na czym. To przestaje odpowiadać na glupkowate maile. Proponuję przenieść się na inne gówienko. Nie mam czasu na taki bzyczenie. Poproszę Miśka, to zamknie ten wątek i sobie piszcie gdzie indziej
Henryku ---jeszcze jedna prośba.Czy możesz teraz napisać w po kolei co już zrobiłeś do tej pory ? I co zamierzasz w następnej kolejności . Jak widzę to jeszcze białej flagi nie zatknąłeś ! ...Gratuluję samozaparcia i wytrwałości ,jednak warto być ambitnym .(nie złośliwie)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
no i Matti wrócił :cool:

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
11 stron pisania o byle gownie. Widzę, że część osób po prostu lubi wstawić durny post i zabłysnąć.. Od tego jego brokat..

Do autora tematu: nie masz zielonego pojęcia o pracy silnika to odpuść temat.. diagnoza komputerem to 10 minut i wiadomo co w aucie nie tak.. A Tutaj 11 stron pisania syfu.

@Misiek zamknij ten temat bo nic on nie wnosi, i zacznij upominać ludzi za offtopic, bo jeżeli chcą pisać głupoty to na priv..
Jeden wielki syf się robi

H

Henryk Piaseczno

11 stron pisania o byle gownie. Widzę, że część osób po prostu lubi wstawić durny post i zabłysnąć.. Od tego jego brokat..

Do autora tematu: nie masz zielonego pojęcia o pracy silnika to odpuść temat.. diagnoza komputerem to 10 minut i wiadomo co w aucie nie tak.. A Tutaj 11 stron pisania syfu.

@Misiek zamknij ten temat bo nic on nie wnosi, i zacznij upominać ludzi za offtopic, bo jeżeli chcą pisać głupoty to na priv..

miej pretensji do toomii, nie do mnie. Zlatuje się jak ta mucha i sra gdzie popadnie obrażając innych. Widać ma jakieś kompleksy, może za mało zarabia ?.
Tak, widziałem slyszalem co robią brykę w 10 min. :), potem inni poprawiają w 1000 min.
Nie muszę mieć pojęcie, nie zrobię aut zawodowo. Mam auto z problemem, i dalem emat do dzialu : " Zapytaj mechanika"

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Weź zainwestuj 22 zł w linkę i zaciagnij go do elektryka. Niech ci postawi diagnozę. Tylko nie do mechanika bo on i tak bedzie wydzwanial pozniej po kolegach

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl

Tak średnio pomogłes Henrykowi tym postem.

H

Henryk Piaseczno

Weź zainwestuj 22 zł w linkę i zaciagnij go do elektryka. Niech ci postawi diagnozę. Tylko nie do mechanika bo on i tak bedzie wydzwanial pozniej po kolegach
wlaśnie mialem napisać o elektryce. Czy ktoś mial taki problem że pompa paliwa ( wys. ciśn.) byla wylączona z powodu wady w elektryce ? Czy tam jest bezpiecznik odpowiedzialny za pompę paliwa wys.ciśn.?
Wczoraj wieczorem mialem taką sytuację : po przekręceniu kluczykiem stacyjki, na wlączonych kontrolkach na desce wskażnik temp. w ukl. chlodzenia poszedl w prawo na maxa, wrócil w lewo i ustawil się na 70 stopni, a auto nie bylo odpalone. Jak zacząlem ( ponownie ) grzebac w bezpieczn. ( które wszystkie są nowe ), wyjąlem i wlożylem glówny bezp.na skrzynce bepiecz. ( w środku na plycie bezpiecz. w Srodku w aucie ), i wskażnik plynu chlodz. zacząl zachowywać się normalnie. Czy może tam być problem z elektryką ? a my szukamy wiatru w polu ?. A w przypadku wadliwej elektryki powinien zagadać na plaka, chybaże sie rozrząd przestawil ( coś zjeb..ło się pod pokrywą zaworów ) jak go kręcilem na easy starter wcześniej

Czyli moglo tak być : stara pompa paliwa nisk. ciśnienia dawala paliwo raz OK. raz nie, zrobilem jej kabelki i dawala, autko odpalalo sie regularnie.
przestalo odpalać nagle. No to Ecu do sprawdzenia i odpowiedź że skrzynka ecu ( hardware ) jest du..pa.
No to zalatwilem drugie Ecu, gościu sklonowal software ze starego Ecu na nowe Ecu.
Dalej nie palil.
To go potraktowalem easy starterem który mógl przestawić rozrząd.
dalej nie palil
dalem nowe Ecu do sprawdzenia, i odpowiedź że hardware jest OK. tylko software może być du..pa
w międzyczasie wyszlo że nie daje paliwa ze zbiornika bo pompa paliwa nisk. ciśn. odmówila pompowania.
Zalożona nowa pompa w zbiorniku któa ladnie pompuje, i Ecu wyslany do speców na wgranie softwaru z wylączeniem immo.
Na Plaka dalej nie pali,
Czyli coś mechanicznego ? : dzwigienka zaworowa, walek rozrządu, ustawienie rozrządu sie rozlazlo ?
nawet jakby bylo cos z elektryka, to by zagadal na Plaka. A nie gada. To po co go ciągnąć do elektryka ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
H

Henryk Piaseczno

Bylo plakiem palić. Easy ma prawdopodobnie eter w składzie.
Bylo, minelo, za późno plakać na rozlanym mlekiem

Oficjalnie oglaszam że podwyższam stawkę do 600 zl ( to pewnie niektórych tygodniówka ) - slownie sześćset zlotych ( gotówka, narzędzia mi to rybka jak ) za wskazówki któe odpalą tego gada, bo już mi się po nocach śni

H

Henryk Piaseczno

Chyba dniówka... a elektronika to i 15minutówka... Nie obrażaj ludzi pracy. :D :D :D
rozumiem jako pracowanik masz 12 kola na miesiąc ? :) to pokaż mi swój pasek wyplaty

Ecu poszedl do sprawdzenia ( ponownego ) .
I sprawdzę ustawienia rozrządu, w tym silniku jest latwiutko zablokować na walku i na kole, i po co byly te docinki o miarce krawieckiej i sznurku ?

Dawaj do mnie go. Laweta 1.20 za kilometr .Z piaseczna 120km w jedna strone

Jak już ma do kogoś jechać na lawecie to pewnie tylko w jedną stronę :). Co jak nie zrobisz ? będę wiózl z powrotem 120 km ? :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Chłopie zacznij jeszcze raz od początku ,podłącz komputer pokrec będziesz widział w parametrach czego nie ma a co jest , synchro to podstawa żeby zacząć .

pen1

Bywalec
Punktów
8
Miasto
Południe
Jak na plaku nie odpala to sprawdź czy kliny na wale i wałku nie są ścięte, ustawienie rozrządu się nie zmieni ale pozycja wału względem wałka rozrządu owszem.

Do góry Bottom