• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

HDI / JTD nie odpala problem z podaniem paliwa

• Thread starter Henryk Piaseczno
  • Rozpoczęty
H

Henryk Piaseczno

Kumpel przyprowadzil mi auto, nie odpala,
nagle przestal palic, auto stalo jakiś czas nieużywane.
Zrobione ( nowe ) : zamontowana pompa niskiego ciśnienia ( i lutowane przewody napięcia do niej ) , wlane swieże paliwo, filtr paliwa, regulator ciśn.paliwa na pompie wys. ciśn., regulator ciśn.paliwa na listwie wys. ciśn., Rozrzad, sterownik pompy. Włożony inny sprawdzony Ecu z wgranym opgrogramowaniem z wylączoną ścieżką immobilizera. Sprawdzony wyłącznik ppoż.
Na plaku zagaduje

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Ciasto z makiem. Perła mocna. Mosfety Philips a. Klucze sata. Piana natryskowa. Produkty mapey. Ruska ropa bez bio. Kondony unimil. Bezrobocie na dyzurze. To wszystko jest dobre. Ale nie francuskie auta.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Nie znasz się a miłość francuska nie jest piękna pomysł Paryż citroen i płac pigal z własną żona szukacie kasztanów:)

H

Henryk Piaseczno

Witam ponownie,

Jtd wrócił, Matti również.
Koledzy mechanicy nie ruszałem gada 4 miesiące, brak czasu i energii, to się nie odzywałem.
Teraz trochę update :
Gad dalej nie pali.
Ecu sprawdzone na innym autku i jest OK. na bank
Rozrząd ustawiony jeszcze raz na punkty - musi być dobrze ( poprzednio ustawione bylo że 15 mm różnicy na kole pasowym czyli 1-en ząbek ).
klin na wale rozrządu jest OK.
klin na wałku rozrządu musi być OK. bo jak rozrząd ustawiony na punkty, to sprawdziłem 4-ty cylinder i jest na GMP

czekam na czujnik wałka rozrządu - ponoć jak walnięty to może nie wychodzić na skanerze
czeka pomiar kompresji na wszystkich cylindrach - przy okazji sprawdzi się cylinder 1,2,3 czy są na GMP ( 1, 4 ) i na DZP ( 2, 3 ) - będę wiedzial czy koła zębate sie nie przestawily na walkach rozrzadu lub dżwigienka zaworowa potrafi peknąć.
auto nie pali na tzw. czyściwo, 1-en mechanik mówi silnik na złom, 2-gi że nie zawsze się odpalić na spreya
wszystkie ( jak spojrzeć pod otwartą maskę, od dołu z masy nic nie widać ) punkty masy w komorze silnika oczyszczone
zdjęta pokrywa zaworów ( zaworów nie widać - trzeba by zdejmować glowicę ) , jak kręce silnikiem to nic nie slychać niepokojacego

jakieś pomysły ? pompa wys. ciśń. do sprawdzenia na stół ?
wtryski do sprawdzenia na stół ( bo i tak je wyjmę ) ?

bo ludzie słuchają plotek. sam miałem, i serwisuję kilka. najpoważniejsze ingerencje w zawieszenie, to wymiana łożysk tylnych wahaczy. hydraulika nie do zajechania.
do zajechania :) mam długo Bx-a to wiem

Aha, jakie ma być prawidłowe ciśnienie na cylindrach w tym silniku tj. 2001 rok 2.0 Jtd Rhz 16 V 109 KM ?

Ostatnio edytowane przez moderatora:
H

Henryk Piaseczno

BX mial starszy układ.

Siema Matti. Smutno bylo bez Ciebie :)
sorki ale b. zajęty, wystartuje zawodowo na dniach. Ale robię gada jako hobby i zaparłem się. Przez chwilę byl pomysl by go oddać kumplowi na wózku ze stwardnieniem rozsianym, ale za dużo zachodu wieźć gada na lawecie do PL, szukać uczciwego mechanika by odpalił, przystosować do wózka i winda, kierownica po złej stronie.

BX mial starszy układ.

Siema Matti. Smutno bylo bez Ciebie :)
Siema ziomal :), nie wiem, nie mialem C5-ki, tam hydrauliką steruje komputer, w Bx wszystko stara szkola. Ale da się zajechać pompę lhm, sfery, przewody, silowniki - to tylko trochę metalu gazu oleju i gumy

H

Henryk Piaseczno

Muszę kupić tester do pomiaru kompresji : do 20 Bar będzie za słaby ?, w 1.6 Hdi jak mierzyli by wyszlo ok. 22 Bar

jakie ma być prawidłowe ciśnienie na cylindrach w tym silniku tj. 2001 rok 2.0 Jtd Rhz 16 V 109 KM ?

Do góry Bottom