• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Accord 2.0 (silnik K20A6) 2004 rok.

User

Początkujący
Punktów
0
Panowie pomóżcie bo już budzą się we mnie najgorsze instynkty i mam ochotę zrobić sepuku.
Pacjent to Honda Accord 2.0 z 2004 roku. Od kiedy ją kupiłem (jeszcze na PB 4 lata temu) był problem który opiszę poniżej ale po założeniu instalacji gazowej rok temu, jak ręką odjął. Ostatnio był przegląd instalacji i regulacja luzów (dwukrotna) i problem wrócił.
Mam system diagnostyczny Hondy, żadnych błędów nie znajduje, testy systemów też wypadają prawidłowo.
Efekt jest następujący: auto rozgrzane, podjeżdżam pod próg zwalniający, redukuje do dwójki i po przejechaniu progu próbuje przyspieszać i w tym momencie (obroty ok 1800) następuje przydławienie i szarpnięcie, jakby się zakrztusił, szarpnął i zaczął przyspieszać. Poza tym na dwójce, trójce i czwórce (na piątce niezauważalnie) na obrotach między 1900-2100 dochodzi do takiego delikatnego poszarpywania, jakby delikatnego bujania i jest to o tyle dziwne że występuje tylko w okolicach tych 2 tys obrotów i tylko przy delikatnym przyspieszaniu. Przyspieszam delikatnie od 1000 obrotów i jak osiągnie te 1900 zaczyna poszarpywać a pominięciu ok 2100 jedzie normalnie.
Tak się dzieje na gazie i PB ale przez rok czyli od założenia instalacji było ok.
Co to może być, czy ktoś ma jakieś pomysły, sugestie.
Problem trwa od 4 lat i roczną przerwą przez ostatni rok. W tym czasie było wymienione lub zrobione:
- regulacja zaworów (5 razy)
- wymiana świec
- wymiana czujnika położenia przepustnicy
- czyszczenie przepustnicy i zaworu wolnych obrotów
- kupiłem cewkę i podmieniałem pojedynczo
- resety i nauki wolnych obrotów
- psikanie po dolocie samostartem w celu znalezienia ew lewego powietrza
- czyszczenie EGR i wymiana płytki dystrybucyjnej
- filtr powietrza.
W razie potrzeby mogę wkleić zrzuty z parametrów pracy silnika.

User

Początkujący
Punktów
0
Nie ma. Jego funkcje pełni MAP sensor.
Jeszcze jedno co mnie zastanawia to wg mnie niemrawe reagowanie na gaz. Nagłe, gwałtowne otwarcie przepustnicy powoduje chwilowe zawahanie, zakrztuszenie i dopiero wchodzi na obroty.
Jak w sposób wiarygodny sprawdzić sondy?

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
A nie ma czasem możliwości regulowania na boki czujnika położenia przepustnicy ? co do sondy to przy takim czymś zaświecała by się przynajmniej chwilowo kontrolka silnika.

User

Początkujący
Punktów
0
TPS ma możliwość regulacji i ustawiłem tak jak fabrycznie.

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Na biegu jałowym przy długim staniu spada długookresowe korekty wtrysków spadają nawet do -12 mimo że przy jeździe jest w granicach 0-3.

wasylek

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
gdansk
masz tam vtec?:) jaki olej lejesz i jaki jest jego stan? spróbuj dolać oleju jezeli jest mało zmierz cisnienie oleju i sprawdz czy nie ma czasem problem z utrzymaniem płynnosci cisnienia... jesli wszystko bd ok to proponuje popatrzec na v-teca

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
TPS ma możliwość regulacji i ustawiłem tak jak fabrycznie.

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała. Na biegu jałowym przy długim staniu spada długookresowe korekty wtrysków spadają nawet do -12 mimo że przy jeździe jest w granicach 0-3.

a próbowałeś go zaznaczyć i zmienić jego położenie i wtedy się przejechać i zobaczyć jak się zachowuje czy są jakieś zmiany ?

User

Początkujący
Punktów
0
masz tam vtec?:) jaki olej lejesz i jaki jest jego stan? spróbuj dolać oleju jezeli jest mało zmierz cisnienie oleju i sprawdz czy nie ma czasem problem z utrzymaniem płynnosci cisnienia... jesli wszystko bd ok to proponuje popatrzec na v-teca

Oczywiście VTEC jest. Jeżdżę na Motul 5w30. Wcześniej jeździłem na Shell Helix Ultra 5w40. Olej jest na kresce max.
Jak sprawdzić ciśnienie oleju?
VTEC działa, sprawdzałem. Poza tym byłem na hamowni i jak w mordę strzelił 153 konie na 155 katalogowych co przy aucie z przebiegiem 200 tys jest chyba niezłe.

Koksiu, czujnik sprawdzałem, majstrowałem, wymieniłem na inny i nic się nie zmienia. Ustawiony w innym kącie wywalał check zbyt dużego lub zbyt małego napięcia na TPS

art0

SuperMechanior
Punktów
10
jaki tam masz układ zapł. cewki czy rozdzielacz ? 2000 tyś obr - czy to nie jest zadziałanie v-tec ? przepustnice ?

User

Początkujący
Punktów
0
jaki tam masz układ zapł. cewki czy rozdzielacz ? 2000 tyś obr - czy to nie jest zadziałanie v-tec ? przepustnice ?

Cztery cewki, po jednej na cylinder. VTEC zapina się od 2500. Szarpnięcie występuje niżej bo ok 1800-1900.
W HDS sprawdzałem co się zmienia w tym momencie i nie widzę żeby jakiś element się przełączał w tym momencie. Brałem pod lupę EGR i też nie wskazuje to na niego.

art0

SuperMechanior
Punktów
10
ja bym szukał w iskrach ....

User

Początkujący
Punktów
0
Ale HDS twierdzi że nie ma wypadania zapłonów na żadnym z cylindrów.

wasylek

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
gdansk
zeby wykluczyc raz na zawsze modul zapłonowy wez szelinomierz i zmiejsz do 0,6 przerwe na swiecach, jezeli nie ustąpi nie ma co sie czepiac modułu. do pomiaru cisnienia masz manometr musisz go tylko podpiąc pod miejsce fabrycznie zrobione... znajdziesz napewno. sprawdz jeszcze cisnienie paliwa. co sie dzieje z wartoscią mapsensora ?
pierwsza sonda powinna oscylowac miedzy 0.1v do 0.9v druga sonda od 04,o6 pomiar na rozgrzanym silniku przy wolnych obrotach.
jezeli nic nie znajdziesz jedz na analizator spalin... sprawdz wspólczynnik lambda bedziemy bynajmniej wiedziec czego mało lub za duzo

User

Początkujący
Punktów
0
Parametry pracy silnika na wolnych obrotach:

wasylek

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
gdansk
rozszczelnij wydech przed katem nawierc duza dziurke zeby latwo bylo zaspawac. sprawdz czujnik stopu... nie patrz czy swieca sie swiatla tylko albo zobacz w parametrach bo nie wiem jak to zinterpretowac albo zmierz go multimetrem na przejscie

User

Początkujący
Punktów
0
Ale jak się ma światło stopu do dziury w wydechu bo szczerze mówiąc nie rozumiem :)

Powiedzcie mi proszę, jaki może być powód rosnącej krótkoterminowej korekty do 30%? Jadę od świateł do świateł i na jednych światłach korekta jest 30% a na drugich 15%. Długookresowa korekta na poziomie 2-3% (wcześniej pisałem że z minusem ale to był mój błąd, korekty są dodatnie).

wasylek

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
gdansk
staram sie odzucic pewne mozliwe przyczyny... ale skoro nierozumiesz to niech ktos inny ci pomoze.,,,

User

Początkujący
Punktów
0
Wasylek sprawdziłem stop, HDS wskazuje prawidłowo kiedy jest używany. Jedna rzecz która zwróciła moją uwagę to że czasem słuchać przekaźnik a czasem nie. Czemu akurat stop zwrócił Twoją uwagę?
Już na prawdę nie wiem co jest i na czym się opierać. Dzisiaj na pustym odcinku robiłem sobie test i inaczej niż było wcześniej, długoterminowa korekta było od -3 do -5 a krótkoterminowa na wolnych obrotach ok 7 a przy delikatnym przyspieszaniu raz -3 a innym razem ok 5.
Generalnie to co potwierdziłem wielokrotnie dzisiaj to niechętne lub brak przyspieszania na niskich obrotach, potem szarpnięcie i normalne przyspieszanie. Słyszałem że problemy z przyspieszaniem na niskich obrotach może wynikać z problemów z MAP sensorem ale w tym czasie przymulenia komputer widzi zmianę zarówno czujnika położenia przepustnicy jak i MAP sensora.
Zgodnie z sugestiami szukałem lewego powietrza ale obejrzałem wszystkie wężyki, wypsikałem cały samostart i nic.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Mogę podać dane (zrzuty) z każdego czujnika.
W majowy weekend jeszcze raz sprawdzę zawory i wymienię świece. Na wszelki wypadek kupiłem dobry szczelinomierz gdyby mój Yato okazał się niedokładny.

Do góry Bottom