• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Accord 2004 - po rozgrzaniu silnika traci zapas mocy...

frytek

Nowy
Punktów
0
Witam wszystkich serdecznie :)
Mam od dłuższego czasu problem z moim autkiem.
Auto to Honda Accord 2004 wersja Sport , 2.0 benzyna (bez gazu), skrzynia 5 manualna, 155 KM.
Problem polega na tym, ze po całonocnym staniu auta jak wsiadam rano auto idzie normalnie (przyspieszenie aż wpycha w fotel) do pewnego momentu... gdy tylko silnik osiągnie swoja temperaturę minuta po tym, auto bardzo słabo reaguje na wciskany gaz.
Gaz w podłogę a auto rozpędza sie, ale powoli idzie bo idzie, ale ciężko mu to strasznie idzie (powiedziałbym ze tak liniowo to następuje).
Zamiast po wcisnieciu gazu na maksa i poczuciu mocy auto sie muli strasznie.
Co dodatkowo zauwazylem to gdy juz nie ma tej mocy jak wcisne pedal w podloge (nie idzie zbytnio) zdejmę nogę z gazu (prawie do konca) i wcisnę ponownie auto dostaje mocy (ale nie zawsze czasami zadziala to za 2 lub 3 razem)
Olej + filtr oleju + świece + filtr paliwa (znajduje sie w baku i mimo ze podobno dożywotni to zmieniłem) + filtr powietrza K&N wymienione 4 miesiące temu.
2 miesiące temu zrobiona regulacja zaworów w Hondzie.
Miesiac temu czyszczony EGR + nowa uszczelka, oraz przepustnica + nowa uszczelka.

Ma ktos pomysly czemu auto po rozgrzaniu nie chce przyspieszac jak rakieta tylko jak jakis diesel SDI?
Prosze wszystkich o pomoc.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Powiedz mi kolego czy jest tam przeplywomierz, jesli tak to stawialbym na niego, ewentualnie podpiac kompa i w parametry przed rozgrzanie i po rozgrzaniu a napewno cos wylapiesz.

frytek

Nowy
Punktów
0
Niestety nie ma przepływomierza, za to podobno jest jakis MAP sensor.
Dzis jade podpiąć auto pod kompa, dam znac czy cos wykryło.
Ja stawiałem ze możne to sonda lambda zdycha ewentualnie EGR jest padnięty ale czyscilem go ostatnio i po czyszczeniu auto odzyskało trochę mocy. Przed czyszczeniem zbierał sie dopiero od 3000 rpm, po czyszczeniu od 2000 rpm juz zaczął iść.
Jak mozna sprawdzic sonde i EGR czy dobrze dzialaja?

maxski1990

Bywalec
Punktów
2
sonda możliwe a jeśli komp nic nie pokarze to zobacz ciśnienie sprężania w tłokach sonda może być walnięta może dawać błędny sygnał i jest podawana większa ilość paliwa i dlatego możliwe że się zalewa i nie ma takiej mocy

frytek

Nowy
Punktów
0
Wczoraj miałem mierzone sondy (bo w Accordzie sa az 2) i obie oscylowały w granicach 1 V, wiec obie działały, vtec tez sprawdzony, i temp czy pokazuje dobrze.
Wpadłem na pomysł żeby EGR odłączyć (mowie z gory ze wyskoczy blad w kompie i wyświetli sie Check na desce) i po wypięciu wtyczki cala moc wróciła (moze nie odrazu a po jakiś 30-40 km) Wiec wychodzi na to ze EGR byl całym winowajca.
Dzięki wszystki za pomoc.
Pozdrawiam

Do góry Bottom