• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Civic 1.4iS / 98r - drastyczny spadek obrotów

marios1407

Nowy
Punktów
0
Miasto
MNW
Witam.
Jestem posiadaczem Hondy Civic FB 1.4iS / 90km / 98r w PB z sekwencją LPG.
Na gazie zrobiłem dopiero niecałe 20 tys. km. i od jakiegoś czasu nie mogę uporać się z problem drastycznie spadających obrotów po wyrzuceniu na bieg jałowy.
Sytuacja ma miejsce zarówno na PB jak i na LPG z tym, że na PB problem objawia się nieco w mniejszym stopniu ponieważ obroty spadają do 500/400 i silnik się jeszcze ratuje natomiast na LPG potrafią spaść do 200 i mniej więc czasem się zdarza, że auto mi na drodze po prostu gaśnie.

Dodam od razu, że sam gazownik jak i "mój" mechanik nie potrafią znaleźć przyczyny problemu.
Póki co została wyczyszczona przepustnica z krokowym oraz zostało skontrolowane serwo i luzy na zaworach - tam problemu nie ma.
Ja osobiście podejrzewam, że problemem może być dopływ "lewego" powietrza ale nie wiem gdzie tej "dziury" szukać.

Problem pokazują filmy. Auto jest "na luzie" i dodawany jest gaz. Obroty spadają drastycznie:

- PB
- LPG

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i pomoc.

Pozdrawiam.

marios1407

Nowy
Punktów
0
Miasto
MNW
Na zimnym nie.
Ale zauważyłem, że wskazówka obrotów spada tak samo chaotycznie i szybko jak na obu filmach.
Z tym, że rzecz jasna zatrzymuje się wyżej.
Przytyka go ( czasem zgaśnie ) dopiero jak już się nagrzeje do optymalnej temp. ( filmy )

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Sprubuj korkowca odpiąć całkiem i zobacz czy to samo się dzieje warto by też sprawdzić tps.

Do góry Bottom