• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Honda Jazz 1.3 iDSi 2002 r. - dudnienie/strzelanie na biegu jałowym

asc88

Nowy
Punktów
2
Witam Was serdecznie,

Przychodzę do Was z dość nietypowym problemem i trochę kontrowersyjnym, ponieważ mój mechanik mówi, że wszystko jest w porządku. Ale od początku, oddałem samochód do naprawy ponieważ padały już łożyska w skrzyni biegów, co jest dość typowe dla tego modelu (świst/wiertarka/szum na biegu jałowym, po wysprzęgleniu ustaje). Po naprawie niby się poprawiło trochę (nie jestem do końca pewien, bo to zależy w jakich warunkach się to słuchało). Mechanik wymienił podobnież 2 łożyska szumiące, sprawdził całą skrzynię (podobnież skrzynia igła), wymienił uszczelniacze itp. Ale.. po pewnym czasie oprócz świstu pojawiły się też inne odgłosy, bardziej niepokojące. Oczywiście od razu pojechałem do mechanika i przedstawiłem problem, zostawiłem u niego samochód, podobnież wymienił ponownie te łożyska, ponownie sprawdził skrzynię i niby jest wszystko ok, ale.. dźwięki nie ustały, co więcej, mechanik mówi, że jeździł tym samochodem on i inny człowiek i niestety oboje nie słyszą nic dziwnego. Panowie, obejrzyjcie proszę te dwa filmiki i powiedzcie, czy mi się coś uroiło i wszystko jest ok, czy faktycznie coś jest nie tak? Na filmiku wciskam i odpuszczam pedał sprzęgła.

Pozdrawiam

asc88

Nowy
Punktów
2
Podgłośnij sobie Pan trochę ten filmik, sorry za jakość, nagrywane telefonem :D

Nasuwa się też dobre pytanie, czy tak powinno to brzmieć po naprawie i przeglądzie skrzyni oraz po wymianie kompletu sprzęgła?

Do góry Bottom