• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Hyundai Santa fe 2003 2.0CDRi

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Witam
Auto odpala na plaka. Jak złapie to chodzi aż do zgaszenia, nie ważne czy ciepły czy zimny bez plaka nie zagada. I auto przerwie przy ok 2500obr obroty spadną do 2200-2300 i ciągnie dalej normalnie. Na postoju także tak robi.
Po podłączeniu do kompa były takie błędy:
P0190
P0403
P0340
P0230
Po skasowaniu błędów powrócił tylko p0340
Ciśnienie przy kreceniu pokazało 225bar.
Poprzedni właściciel wymienił dwa wtryski,czujnik ciśnienia paliwa i wyczycil bak i pompę paliwa. Czujnik wałka rozrządu też wyglądał na wymieniony więc czujnik wału pewnie tez wymianil. Ja wymieniłem czujnik wałka rozrządu, zmieniłem rozrząd i jest ustawiony dobrze na znakach.
Czy przyczyną może być regulator ciśnienia paliwa bo raczej poprzedni właściciel go nie wymieniał.

Załączniki

• 20200403_181721.jpg
    20200403_181721.jpg
    4,5 MB · Wyświetleń: 29

Lukasz_ek

Początkujący
Punktów
0
Może ze zbiornika paliwa odkleja się farba i zalepia smok w zbiorniku - stąd te zamulenie
Wiem, że temat może już rozwiązany, ale może komuś pomogę

arkooo17h

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kartuzy
Temat nie rozwiązany właściciel jeździ cały czas i odpala na plaka rano. Bak był otworzony w baku było czysto.
Właściciel chce wymienić jeszcze wszystkie wtryski na nowe. Jak wymienię te wytryski to będę pisał

Lukasz_ek

Początkujący
Punktów
0
A może wlej mu dodatek do czyszczenia układu paliwowego (firmy Datacol)
Przeczyści układ. Miałem kilka przypadków, że końcówki we wtryskiwaczach przycinają się. Miałem Traffica 1.9 cdti na zimnym i na ciepłym silniku tylko z plaka palił. Potraktowałem go puszką Datacol i później maszynką czyszczącą układ paliwowy bez demontażu. Auto paliło już normalnie. Klient był bardzo zdziwiony, że takie cuda zdziałał

Do góry Bottom