• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ibiza 3 1.4 16v BBY - Problem z normalnym funkcjonowaniem silnika

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jak Was tylu sprawdzało i wszystkie sugestie, które padły w tym temacie, nie pomogły, to chyba trzeba jeździć i obserwować.

dawidmsi12

Początkujący
Punktów
-1
Jak Was tylu sprawdzało i wszystkie sugestie, które padły w tym temacie, nie pomogły, to chyba trzeba jeździć i obserwować.
Sęk w tym ze jeździć się nie da. Obroty falują, gdy doda sie gazu auto szarpie , po czym najczęściej gaśnie, do tego zdarza sie ze nie reaguje na gaz, a hamulec robi sie momentami twardy. Jedyna opcja aby jechać to jechać na sprzęgle trzymając go na obrotach powyżej 2500 inaczej gaśnie….

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Możesz jeszcze z ciekawości odpiąć wąż gumowy od zaworu przewietrzania zbiornika i zaślepić nawet palcem, podczas pracy silnika. Zobaczysz czy jest jakaś poprawa.

dawidmsi12

Początkujący
Punktów
-1
Cześć Panowie, walka z trupem trwa nadal, nic sie nie zmienia o to co zrobiliśmy:
-Wymiana i podmiana map sensora na kilka innych
-Podmiana przepustnicy i adaptacja
-Podmiana kolektora
-Sprawdzenie szczelonosci ukladu dymem, poza ujsciem z przepustnicy i z odpowietrzenia wału korbowego brak nawet najmniejszych oznak nieszczelnosci
-Sprawdzenie przewodow idacych od sterownika do map sensora
-Wymiana komputera pokładowego
-Adaptacja EGR
-Sprawdzenie sprężenia na cylindrach
-Podmiana cewek
-Wymiana odmy na nową
- Sprawdzenie serwa
-Sprawdzenie rozrządu

Auto w dwóch warsztatach u osób, które od lat zajmuja sie wyłacznie VAG'ami. Brak jakich kolwiek logicznych pomysłów, bo wszystko co by mogło wskazywać na lewe powietrze jest praktycznie nie do namierzenia... Nie mam już żadnego pomysłu i jeślli nic innego sie nie zmieni to auto pójdzie na sprzedaż w takim stanie w jakim jest.... Jakikolwiek jeszcze pomysł może przychodzić wam do głowy? Jakiś bezpiecznik co kolwiek?

dawidmsi12

Początkujący
Punktów
-1
A zawór przewietrzania zbiornika sprawdziles?

Tak, ale nic to tak samo nie zmieniło, więc trace jakiekolwiek trzeźwe nadzieje na ten samochód..
Automatyczne połączenie postów:

Ale ogólnie też przy sprawdzaniu szczelnośći dymem, to ewentualna nieszczelność w obszarze zaworu przewietrzenia zbiornika by nie wyszła?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jak ma wyjść jak jest połączony ze zbiornikiem paliwa? Nawet jak będzie puszczał to dym poleci do zbiornika.

dawidmsi12

Początkujący
Punktów
-1
Jak ma wyjść jak jest połączony ze zbiornikiem paliwa? Nawet jak będzie puszczał to dym poleci do zbiornika.
Okej bo byłem pewny ze ten czujnik par paliwa, z jednej strony idzie w strone zbiornika paliwa zaś z drugiej w strone podciśnienia, jeszcze raz postaram się przeanalizować ten wątek. Ogólnie mocno mnie zastawia wątek twardości pedału hamulca, w teorii wpuszczając dym w układ dolotowy ewentualna nieszczelność czy problem z serwem będą wyczuwalne gdy dym będzie wewnątrz auta?

tomeklibig

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Słupsk
Ja bym jeszcze zaślepił EGR na próbę , może gdzieś nie domyka i ciągnie spaliny.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
Vakuometrem zmierz podciśniemie w kolektorze. Pedał hamulca twardy , brak podciśnienia.

dawidmsi12

Początkujący
Punktów
-1
Test podciśnienia wyszedł tak żę podciśnienie czy to na przewodzie od serwa czy bezposrednio na wylocie od koleketora wynosi = -1 .... Nie mam juz na prawdę pomysłów, zacząłem grzebać jeszcze głębiej V-scanem i w innych sekcjach zauważyłem błąd 01314- ECM (Moduł sterowoania silnikia), Sporadyczny- przeszukaj pamięc błędów, sęk w tym, że sterownik silnia był zawożony do elektronika celem sprawdzenia, i wszystko było okej, ba jest to drugi sterownik silnika który został zakupiony w celu wykluczenia błędów świadczacych o mozliwej awarii sterownika.. Gdzies w internetach wygrzebałem, ze ktoś miał podobne problemy i pomogła adaptacja EGR tyle ze ten mój EGR się zaadaptować nie chce cholernik( jest to nowy egr który założyłem z pół roku temu - nie nie jest to oryginał)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
617
Miasto
Okolice Krakowa
Jak nie jest oryginał to załóż używany sprawny i sprawdzaj dalej.

dawidmsi12

Początkujący
Punktów
-1
Mam poprzedni EGR który wymieniłem bo był nie sprawny - no może nie tyle co nie sprawny bo był po prostu w pozycji zamknietej i checkiem wali, podłoże go i stary sterownik silnika i zobaczymy

Do góry Bottom