• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
ja liczę zawsze za wykonana prace, tu za roboczogodzine nikt Ci nie da 40zl hehe takie zadupie :) co do pracy 2 osob to x2 wydaje mi sie za duzo moze 1.5 ?

mnichu33

Gaduła
Punktów
0
Ok ile za wymiane klockow na osi BPW , wymiana tarczy , wymiana prowadnic w 3 zaciskach hamulcowych i wymiana 2 opon 22,5 ???

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Jak bym miał tylko klucze, to zdecydowanie umawiałbym się za godzinę, ale przy szybkich narzędziach robię i ponad dziesięć razy szybciej, to godzina wychodzi za drogo.:)
Pozdrawiam.

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Raczej myślę o takich sytuacjach np.: megan scenic śruby wahacza przedniego tak zapieczone (od nowości czyli 10 lat), że tylko palnik i flexa czyli utrudnienia + np.: 50% ?

mnichu33

Gaduła
Punktów
0
Tarcze + klocki na jednej osi 350,prowadnice 150,opony 100.
No tak myslalem kolo 900-1000 (juz po godzinach sobota cysterna zaladowana ). No a za demontaz osi SAF ? ( tak samo sobota po godzinach pracy ,naprawa awaryjna tzn sam demontaz plus wycinanie palnikiem amortyzatora w osi bo zapueczone sruby )

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
No tak myslalem kolo 900-1000 (juz po godzinach sobota cysterna zaladowana ).
Skąd jesteś? W różnych rejonach są różne stawki. Netto/brutto? Klient bierze fakturę czy nie
No a za demontaz osi SAF ? ( tak samo sobota po godzinach pracy ,naprawa awaryjna tzn sam demontaz plus wycinanie palnikiem amortyzatora w osi bo zapueczone sruby )
mnichu, u mnie (na moim zadupiu) stawka wyjściowa to 40 pln/h netto dla klienta który bierze rachunek.
Zależy też czy klient stały czy z łapanki. Jeśli z łapanki to możesz śmiało doliczać za pracę po godzinach, jeśli stały to też ale ostrożniej.

mnichu33

Gaduła
Punktów
0
Dolnoslaskie , oczywiscie faktura i stawki netto , 40 za godzine przy ciezarowych to troszke malo ... U nas zaczyna sie od 60 -80 ,osobowe od 50... Taka os to ja sam sciagam w godzine (moge i 3) pneumatykiem jak wszystko idzie , a koles za zrobienie kola
22,5 od 100 w gore netto (30-40 minut) wiec przepasc jest duza a mniej sie narobi i naszarpiie

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Powiem Ci tak, jakoś na końcówce zeszłego roku robiłem gościowi hamulce na naczepie i szukałem też na necie jakiegoś punktu odniesienia. Znalazłem jakiś warsztat w okolicach Wrocławia który za zrobienie kompletnych hamulców bębnowych, na naczepie (trzy osie) miał wpisane w cennik 2,5 tys. W tym był koszt okładzin.

U nas, żeby brać powyżej 50 za godzinę to już trzeba mieć konkretną wiedzę. Na pewno nie wchodzi w grę taka stawka za typowo "kowalską" robotę jaką jest wymiana klocków czy demontaż osi.
No, jak mam klienta z doskoku, gdzie rozsypało się coś po drodze i trzeba zrobić najczęściej na wczoraj, a najlepiej jeszcze na drodze, albo na przydrożnym parkingu, to liczę sobie inaczej.

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
u mnie 350max
oczywiście zależy czy części klienta czy Twoje

automarszczecinek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3
koledzy mam do wymiany panewki pierścienie no i przy okazji co wiadome uszczelkę pod głowica oraz rozrząd w Pumie 1,4
klient jest stałym moim bywalcem i podstawia mi kilka aut które ma w swojej flocie
Jest to dość rozległa operacja i zastanawiam się na tym ile zawołać za taki remont silnika
szlif i dopasowanie panewek o raz pierścionków robi firma zewnętrzna więc te koszta się nie liczą

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
pewnie że mało , 300 to jeśli nie sprawdzasz geometrii , jak z geometrią to 400,-
zacznijcie się Panowie cenić , bo klienci Was nie będą cenić!

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
jak będziesz robił dobrze, to nie bój się będziesz miał klientów, a tak na forum potem pełno tematów typu jak tu zarobić , bo chociaż aut na placu dużo to nie można się opłacić bo przecież nie mogę być droższy niż konkurencja...... ( a konkurencja nie chce być droższa niż ty i potem płacz )

Do góry Bottom