• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
No cóż powiedzieć ?
Zdarzają się sytuacje "nieprzewidziane"
Kwestia dogadania się żeby nie robić za darmo.
Kiedyś wymienialiśmy z kolegą gumy stabilizatora.
Nie pamiętam auta ale chyba jakaś renówka.
Poszło szybko a do zapłaty liczone było według cennika .
Klient nie chciał tyle zapłacić bo stwierdził że to nienormalne żeby za kilka minut pracy żądać takiej kwoty.
Klienta zostawiliśmy w recepcji żeby się nie denerwować.
Poszliśmy na warsztat szybciutko wynieliśmy gumy na stare.
Wróciliśmy na recepcję i oznajmiliśmy klientowi że jeśli nie chce nie musi płacić i prosimy o to żeby więcej nie przyjeżdżał bo nie zostanie obsłużony.
Auto czekało na niego przed warsztatem ze starymi gumami a nowe oczywiście w bagażniku.
Jeszcze ciekawostka.
Strary peugeot partner na wymianę oleju.
Podczas spuszczania kolega zdziwiony przychodzi i mówi że olej bardzo powoli ścieka.
No rzeczywiście kit jakiś był zalany więc wołamy klienta.
On na to że auto kupił od dobrego znajomego i na pewno jest ok o rzeby wymieniac olej na zalecany przez producenta.
Po wymianie auto odmówiło palenia a raczej długo trzeba go było kręcić i powoli załapywał a dymił że hej:D
Kllient stwierdził że nie zapłaci za wymianę oleju i za olej bo zepsuliśmy mu auto.
Sprawa znalazła finał w sądzie o po wydaniu opinii rzeczoznawcy klien zapłacił wszystko z nawiązką plus koszta sądowe i założył sprawę sprzedawcy auta bo silnik był tak zurzyty że zalany był olejem wrzecionowym aby jakoś chodził:cool:

Wiele jest w życiu sytuacji trudnych i nietypowych ale trzeba się starać kierować jakimiś zasadami przynajmniej w większości przypadków:)

Ostatnia edycja:

Edzio

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Londyn
tak i to my mechanicy mamy opinie kretaczy... pojdziesz do prawnika po porade sto zlotych na dzien dobry, pojdziesz do lekarza nie przyjmie cie bo kolejka prywatnie bez problemu 50 zlotych, skorzytsasz z uslug geodety poswiruje pomierzy 300zlotych,heh prostytutka 20 minut 200 zlotych, kazdy orze jak moze panowie...

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
200 za 20 minut???????
Cholera to w Niemczech taniej biorą bo 40 euro:D:D:D
A my za takie grosze łapy se kaleczymy i żylaki na mózgu robimy:mad:
Czyja to wina że sami siebie tak oszukujemy?
Chyba podniosę ceny na 70 za godzinę:)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Widzicie, a ja teraz sie mecze z tym moim nieszczesliwym klientem, wiesz jak sie poprawia auto po 10 magikach? Np napinacz paska, 660pln z ori do tego zd30. Sobota, odkrecam sobie na spokojnie zeby go wymienic, patrze a tu sruba m18, ale to nic moz etak jest. Wyjmuje nowy z pudelka, a tam niespodziewajka. srubka tylko m12. Wlasciciel zapomnial mi powiedziec ze poprzednicy urwali srube mocujaca, w ferworze wykrecania wiercenia i gwintowania wyszlo im m18. A samochod na 6 rano na poniedzialek. 4 godziny walczylem z tym zeby go trwale(tymczasowo do ww. remontu) przymocowac na tyle trwale zeby nie odpadl. Calosc tych wypadkow zostala wyceniona na 80h pracy wg cennika Suse1:) To duzo?

Calosc z remontem i dwukrotnym montazem silnika:)

Ostatnia edycja:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
No ale przecież niestandardowe usługi chyba jakoś rozliczasz żeby klient miał jasność sytuacji,
Jeśli wymiana rozrządu to przykładowo 3 rbg i do tego ileś tam godzin na roboty slusarskie plus materiał a wszystko rozpisane i policzone to klient będzie bardziej cię cenił za konkrety i chetniej wróci i poleci innym.
Właśnie za konkretne podejście i jasność sytuacji.

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
200 za 20 minut???????
Cholera to w Niemczech taniej biorą bo 40 euro:D:D:D
A my za takie grosze łapy se kaleczymy i żylaki na mózgu robimy:mad:
Czyja to wina że sami siebie tak oszukujemy?
Chyba podniosę ceny na 70 za godzinę:)
Robię ślusarkę ogrodzenia itp i zastanawiam się nad zamknięciem i przekwalifikowaniem gadacie ze u was zaniżają ceny , w moim fachu fachowcy garażowcy potrafią robić 40zł na metrze w dzień zrobi 5metrów.Wyjdzie mu roboczogodzina 20 zł i jest zadowolony a mało ważne że psuje rynek:mad:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Tylko są rzeczy których na kolanie nie zrobią a resztę niech robią nawet za darmo odemnie na piwko nie dostaną jak im braknie.

Edzio

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
Londyn
tu gdzie pracuje szef wycenia roboczo godzine na 70 funtow, ale nie oszukujmy sie nie jest to adekwatne do tego co kasuje klienta, bo co by mial zrobic z takim cynamonem co stoi juz 3 lata na placu i chyba juz kazdy z nas spedzil przy nim xxx godzin, nissan x trail 2007 rok :p

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Suse, wlasnie tu byl problem ze silnik mial wczesniej remont, wiec mielismy tylko wymienic pare drobiazgow, zlozyc i hejo. Po demontazu doszlo mnostwo niespodziewajek. Ja mu to rozliczylem, teraz on bedzie montowal np satra pompe CR bo twierdzi ze byla niepotrzebnie wymieniona. Wlasciciel dostal caly uklad wtryskowy w wiaderku i tak przywiozl, naprawiony i sprawny. Pompa ma ok 70% nominalnego wydatku ale nie to bylo problemem. Problemem bylo brakujace 300 bar cisnienia, ani nowy zawor regulacji wydatkku ani nowy przelewowoy nie daly rezultatu. Dopiero wymieniona pompa CR dolozyla te 300 bar:)

Wku* mnie to juz. Ja mu mowie ze hajs na juz, a on ze nie dokonczylem roboty. Jak dokonczyc przy okazji remontu silnika zaniedbania z 10 lat.

A samochod smiga po pl:) dla jasnosci:)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Ja nie robię więcej niż zlecone i uzgodnione , nie ma u mnie takiej gadki że zapłatę otrzymam jak coś jeszcze zrobię itd itp jak nie pasuję zabieram co swoje wypycham za bramę i dzwonię do straży miejskiej żeby na parking strzeżony odcholowali bo blokuje wjazd.
Nie tak dawno miałem mądrale chyba z bydgoszczy na linki do zmiany biegów i oczywiście za drogo mu sie wydawało a wysłał w polskę dwóch ludzi tym autem.
Powiedziałem mu co myślę o tym a on że owszem zapłaci mi przelwem jeśli doprowadze do porządku skrzynię biegów i sprzęgło bo gdzieś na forum wyczytał a linki na allegro są 50proc tańsze.
Ja nie wiele myśląc wymontowałem te linki i auto wypchnąłem na ulicę.
Ci dwaj goście którzy jechali tym autem od razy telefon do szefa że trzeba lawetę i hotel dla nich.
I nagle grzecznie szef zmienił zdanie a nawet zapłacił za podwójną robotę:D

shaggy62

Początkujący
Punktów
1
Ile za wymiane tulei metalowo-gumowych tylnych wahaczy(4szt) w seicento.Wahacze trzeba wyjac,odlaczyc rurki hamulcowe i linki recznego.Tuleje wyjac i wcisnac nowe.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Mam nowy przelicznik, tzw przelicznik SUSE, godziny pracy x 50pln plus godzinna przerwa na lezenie wiadomo czym do gory:D

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
Hej,

Ile policzyć za wymianę dwumasa + sprzęgło kpl, w Peugeot 607 ?

Devias

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
34
500 za dwumase w peugeocie

Super, dzięki..
A powiedz mi, czy tam potrzebuję jakiegoś specjalnego narzędzia do montażu sprzęgła z dwumasem ?
Chodzi mi o te narzędzia typu SAC itd, czy wystarczy tylko do ustalenia tarczy sprzęgłowej ?

Bo dopiero co będę miał ten samochód na warsztacie może i zastanawiam się jak tam jest to zrobione, dokładnie nie wiem jaki tam jest silnik i rok, ale myślę, że 2.2 HDI z okolic 2002r.

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Do k..... nędzy, Panowie! (co poniektórzy). Nie pytajcie się proszę o tak oczywiste sprawy typu ile kosztuje wymiana sprzęgła, albo świec zapłonowych, filtra paliwa, tulei wahacza. Zaśmiecacie temat "głupimi" i oczywistymi postami.
Praktycznie większość mechaników samochodowych wie ile ma skasować za jakąś naprawę, jeżeli nie w formie konkretnej kwoty za usługę, to w przeliczeniu na roboczogodziny itp.
Wystarczy otworzyć stronę internetową kilku warsztatów samochodowych w różnych rejonach Polski, pooglądać cenniki usług i w zasadzie wszystko wiadomo. Nawet można zadzwonić i spytać się o konkretny samochód. To nie boli. A klientowi nie ustalajcie tak sztywno z góry cen maksymalnych, bo podczas roboty różne rzeczy wychodzą. I co wtedy? Poskładać z częściowo naprawionym/wymienionym podzespołem? Bo umówiliście się na konkretną cenę? To wszystko zalatuje jakąś oferią itp. Co ja mam zrobic, gdy np. przyjeżdża mercedes sprinter z przeglądu rejestracyjnego z wybitym jednym sworzniem wahacza. Umawiam klienta na wykonanie usługi. Przyjeżdża. Zostawia samochód. Ja wymieniam okreslony przez diagnostę sworzeń. Po czym okazuje się, że drugi jest jeszcze bardziej wybity jak ten poprzedni. Dzwonię do klienta, że jest wybity drugi sworzeń i należy go wymienić bo zagraża to bezpieczeństwu (może wyrwać sworzeń z mocowania w każdej chwili i koło z całą zwrotnicą odlatuje). Mówię rzeczowo, że diagnosta przeoczył luz. (Zdarza się, że i diagności są omylni - a w zasadzie szarpaki nie zawsze wychwycą luzy zwłaszcza w mercedesach i fordach transitach). I co? Mam skasować tylko za robotę jednej strony, a drugą zrobić za free, bo tak się "ugadalismy" z klientem? Albo inaczej. Skasować za wykonaną robotę jednej strony, a z drugą "jakoś to będzie" (czyt. niech się zabije)? Klient nie do końca ma "rządzić" i "dyktować" swoje warunki, zwłaszcza w kwestiach dotyczących bezpieczeństwa na drodze.
Oczywiście. Nie możemy na siłę zatrzymać go w warsztacie, ale przynajmniej poinformujmy go o istniejącym zagrożeniu. Potem jak coś się stanie, to przylatuje cały czerwony na twarzy i mówi, że k..... ostatni raz "zaoszczędził" 30 zł na końcówce drążka, a ledwo uszedł z życiem z całą rodziną, bo popylał drogą i koło nie wiadomo kiedy gwałtownie skręciło w momencie wyskoczenia przegubu kulowego końcówki. Wtedy to już nie jest taki "mocny w gębie" jak ma pampers pełny nieczystości :) i do jego durnej i tępej łepetyny dochodzi, co mógł nawywijać przez swoje pseudo "oszczędności".

Ostatnia edycja:

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
a nie zauważyłeś Papandreu, że większość na tym forum to albo "garażowcy" albo po prostu klienci, którzy chcą być potem "cwani" na warsztacie . To widać po pytaniach o cenę takich prostych naprawa jak mówisz, ale również po tematach w dziale napraw typu " gdzie w Citroenie znajdę filtr paliwa....???"

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Według esi wychodzi 3,42 rb.
Czyli w zaokrągleniu 200.
Jeśli z czymś problem można doliczyć utrudnienia.
Ale nie ma tam tragedii.
Są gorsze auta.

Jeśli po wymianie " śmiga " gorzej to fachowiec do doopy :cool:
Podstawa to narzędzia a nie obrzynki i zdolności.
Powiem że intercooler , egr , turbinę i pompę podciśnienia w toyota auris lub corolla lub yaris d4d ,wymienia się 3 - 3,5 godziny , z pauzą na papieroska.
A widziałem magika który robił to półtora dnia :D
Powodzenia ;)
I nigdy nie pracuję za mniej niż 50 zł za godzinę a nie jak inni za 30 lub mniej:D
no to powodzonka jak bierzecie 200zł za rozrząd w carnivalu, naprawdę się nie szanujecie serwis bierze na okrągło 1000zł ja kasuje 800zł i nie płaczcie że nie macie za co kupować narzędzi bo nie będziecie mieli powodzenia

Do góry Bottom