600zlale to ma być sama robota tak tylko ja mam wyciągnąć stary nowy włożyć żadnych rozrządów nie ruszam jedynie osprzęt przełożyć
Skrzynia skrzyni nie równa. Są auta w których mógłbym zrobić za 300 a są auta, gdzie za 700 nie ruszeJa za skrzynie biore ( out in) 400 pod warunkiem ze nie jest to jelcz
Ze wszystkim tak jest... policzyłeś sobie?Skrzynia skrzyni nie równa. Są auta w których mógłbym zrobić za 300 a są auta, gdzie za 700 nie rusze
No tak jest jak klient rządzi w warsztacie. On zaoszczedzil 200 na geometrię a ty straciłeś 400 aby był zadowolony.My ostatnio A8 D3 4.2 wyrwanie automatu i włożenie drugiego wzięliśmy za 800zł. Ogólnie 3 dni walki , bo klient zażyczył sobie bez zdejmowania sanek - ponieważ są na fasolkach i to nimi reguluje się kąty pochylenia kół. Dodatkowo chciał zobaczyć katy więc wyrwanie wydechu. Porażka , bo ta robota jest ogólnie wszędzie wyceniana na min 1200zł.
Wielokrotnie przerabialem tematy tego typu, że u mnie było za drogo lub trzeba było poczekać na termin i ci skapi i niecierpliwi jechali gdzieś gdzie tanio lub od reki. Przynajmniej połowa wróciła z tym ze jakieś pieniądze już gdzieś zostały wydane a teraz trzeba było wydać znowu i to więcej, ale wyjścia nie ma. Nie można popadać w paranoję, że jak nie zrobię tanio to klient pojedzie gdzie indziej. Zazwyczaj za skąpstwo lub nadmierny pośpiech ( bo on miał cały rok ale miał to w du... A jutro jedzie na wakacje i na dziś musi mieć zrobiony rozrzad, olej, filtry, tarcze, klocki, zawieche, i jeszcze coś i to do 14 bo coś tam jeszcze musi załatwić) klient sam ponosi karę bo zła jakość wykonanej usługi objawia się czasami ekspresowo. Mi to nawet pasuje, że czasami marudny klient negocjator pojedzie gdzieś gdzie jest połowę taniej a później ze spuszczona głową wraca i tak zostawić u ciebie te same pieniądze lub więcej, bo po poprzedniej naprawie uszkodzilo się coś jeszcze.Takie są niestety realia. Jak my tego nie zrobimy , to ktoś na wiosce w szopie po godzinach wymieni to za 50% ceny. Bo :
1. Nie ma kosztów utrzymania budynku
2. Prąd ma na taryfę mieszkaniową
3. Zero podatków
4. Brak UDT , sanepidu, ZUSu, ochrony, wody itd.
coraz mniej jest szopoamatorów, w moim przypadku koszty o jakich pisałes dotyczą wioski tak samoTakie są niestety realia. Jak my tego nie zrobimy , to ktoś na wiosce w szopie po godzinach wymieni to za 50% ceny. Bo :
1. Nie ma kosztów utrzymania budynku
2. Prąd ma na taryfę mieszkaniową
3. Zero podatków
4. Brak UDT , sanepidu, ZUSu, ochrony, wody itd.