• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Ceny prawie wszędzie są podobne ale nasuwa się pytanie, dlaczego jednemu się opłaca a drugiemu nie. A to dlatego,że zysk to jest pewna suma pieniędzy wypracowana w ściśle określonym czasie:)

Akcja się dzieje w 100 licy czynsz za dobre miejsce 4-8 tysi pracownik 2-4 tysie Zusy srusy, prądy i inne gówna 2-3 tysie Nie liczę jak się coś spier...........li w warsztacie. Dopiero zaczynam zarabiać ja. DLATEGO

AUTO-JOY

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Teresin
A4 B7 2.0 TDI 170km wyjęcie plus montaż kompletnego silnika. Ile krzyknąć?

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Jarzi co miasto to inaczej, u mnie w mieście żaden szanujący się warsztat nie bierze za klocki i tarcze mniej niż 130zl, a są też tacy co biorą 150. Wiem, bo do niedawna brałem 110 i mi co niektórzy powiedzieli żebym nie psuł rynku. Zresztą jak ma być zrobione zgodnie z sztuką, to tyle musi kosztować za poświęcony czas. Dlatego autor postu nie może mieć pretensji do mechanika o różnice 20zl :)

No właśnie gdzie tu jest sprawiedliwość w Wawie życie drogie, a muszę robić taką usługę za 80-100zł bo jedzie taki jeden z drugim do jakiegoś pokemona w garażu i ma taniej. Nie ujmując Zielonej Górze bo duże miasto powinienem brać więcej. Jak bym wziął 150zł to by mnie wyśmieli, muszę doklepywać na gratach aby wyjść na swoje, uczciwie się nie da. Chwyt reklamowy który stosuje bo jestem zmuszony rynkiem. Za kupno oleju z filtrem u mnie wymiana gratis, czasami nawet filtr dają gratis, koszt przykładowo 160 zł klient haapi ja też olej z beczki ok 80zł filtr 20zł czyli 60zł mam w kielni, a tak sama wym. 20-30zł tyle się średnio bierze. Jeszcze jak weźmiesz czasami swoje uczciwie wymęczone pieniądze to potrafią cię obsmarować na necie, a inne debile to czytają, internet jest przydatny ale nie zawsze. Moim zdaniem dzieje się dlatego bo ludzie za mało zarabiają i szukają oszczędności. Jak by każdy zarabiał 10 tyś w górę, to wolałby więcej zapłacić, a mieć pewniej niż szukać taniości po garażach. Wtedy bardziej liczyła by się jakość usług niż cena. Normalną rzeczą jest, przynajmniej dla mnie, że jak godnie zarobię to dam zarobić godnie komuś. Jest jeszcze jedna kwestia że mamy we krwi zakodowane kombinatorstwo, zaczęte od zaborów na komunie kończąc. Polak jak coś nie zakombinuje to chory chodzi. Kiedy w końcu zaczniemy żyć i zarabiać bezstresowo jak u sąsiadów za Odrą, chyba nie za naszego życia. Tak poczytałem o waszych cenach to nie które śmiesznie małe, a za nie które chciałbym wziąć takie pieniądze, średnio mam podobne ceny. Wiadomo inaczej się podchodzi do klienta z Audi A8 a inaczej do Skody Felicji.
Dzwoni taki idiota pyta się ile za wym. opon stal. 15 cali słyszy 60zł, a czy na hasło z pana strony dostanę 10% rabatu, tak oczywiście, rozmawiamy o 6 zł to dla równego rachunku nie zrobi pan za 50zł w ramach współpracy. Tylko na język ciska się słowo sper............j niestety z grzeczności zostaje odmówiona usługa. Taka to robota ginekolog też nie ma lekko, grzebiąc tu i tam POZDR.

A4 B7 2.0 TDI 170km wyjęcie plus montaż kompletnego silnika. Ile krzyknąć?

Biorę klocka

Ostatnia edycja:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Fiat Panda
2 x końcówki drążka, 1 x linka ręcznego, szczęki tył, dolna poduszka skrzyni
Ile za te drobiazgi ?

Jestem tu nowy i czytam te posty, odnoszę wrażenie że dużo pytań jest od ludzi robiących w garażu i zabierających nam chleb. Bo jak można nie wiedzieć ile wziąć za takie naprawy w tak popularnym aucie. Rozumiem nie typowy samochód naprawa też, wtedy tak żeby się nie oszukać. Mam propozycję nie odpowiadać na takie posty. Albo niech ku......wa robi w tym swoim zasranym garażu, nie płacąc podatków (zaraz pisiory się odezwą) tylko cen nie zaniża, niech sobie chłopina zarobi tylko jak do mnie taki pokemon przyjedzie to usłyszy taką samą cenę co u niego. Wiadomo poprawka na rejon.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
986
Miasto
Pruszcz Gdański

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Krispar, a pomyśl może, że ktoś się o to pyta właśnie dlatego, żeby cen nie zaniżać? Albo też przesadnie nie kasować i nie walić cen z kosmosu.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Wszystko rozumiem podstwowy cennik powinno się mieć głowie. Nie mów mi że nie wiesz ile wziąć za klocki czy amorki w np. Punto czy Astrze, a i tak różnie się bierze ze względu na klienta albo znajomy utrudnienia itd. itp.
już powiedziałem 300 :/

800 - 900 zł myślę że będzie uczciwe za samą robotę.[/QUOTE
Np. taka corsa z kapelusza mówię 450 rozrząd bo z miską wydechem to i tak mało za tyle pier.....nią amorki 200 komp. tarcze klocki 100 świece 100 jak pójdą bo w 1.6 hdi to loteria no i gdzie k.......wy są hu im w d czyli podobna cena tylko ja mam czynszu 7 koła a kolega ile?

Coś popiepszyłem w tym poście

Np. taka corsa z kapelusza mówię 450 rozrząd bo z miską wydechem to i tak mało za tyle pier.....nią amorki 200 komp. tarcze klocki 100 świece 100 jak pójdą bo w 1.6 hdi to loteria no i gdzie k.......wy są hu im w d czyli podobna cena tylko ja mam czynszu 7 koła a kolega ile?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Ten rozrząd 500.

Tarcze i klocki za 100? Biorę 140-150 plus komputer jeśli trzeba.

100 za świece? C4 w hdi świeczki z tyłu od ściany grodziowej, sporo elementów do wyjecia za 100 to możemy wejść w współprace a ja wezmę za to 500.

Widzisz, zanizasz ceny. Po to jest właśnie ten temat, bo jak czegoś nie robiłem to inni nakieruja i powiedzą ile wziąść i ile czasu potrzeba żebym z siebie debila nie zrobił i nie robił 2 dni za 200zl, bo u mnie słowo droższe od pieniędzy i nie zmieniam ceny raz powiedzianej:)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Świeczki w 1.3 lubią sie urwać :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
tylko ja mam czynszu 7 koła a kolega ile?
płać sobie nawet 20. mało mnie to interesuje. jeśli masz klientów i wychodzisz na swoje to bardzo mnie to cieszy ;) czynszu nie płacę, tylko podatki.
nie porównuj Warszawy do małego kurwidołka w którym ja mieszkam.

a tak pozatym, to zawsze jesteś taki zły i nerwowy? czytając twoje posty to prawie każdym jakbyś krzyczał.
troszkę więcej luzu życzę.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Kolega nerwowy bo ma wysoki czynsz :D

Coś czuje, że 1000-1100 to racjonalna cena w/w auto.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Przypomniało mi się mam pytanie do was tak z ciekawości. Układ wydechowy wymiana złącza elastycznego, siatki, tłumika drgań jak go tam zwał, wiadomo o co chodzi. Mam czasami zgrzyty z ludźmi.
Proszę o koszt z materiałem:
1 Astra G benzynka dobre dojście dwa cięcia i spawanka, złącze chyba 45 x 230 robota na aucie prościzna.
2 Pasek B5 klekot jest u góry przy turbinie śruby od T loteria dużo przymierzania, różne średnice, ciasno przy skrzyni.
3 Focus I benzynka u góry nad maglem szmata jest w całości z kol. wyd.
4 Misiek Galant V6 portki ze złączani takie monstrum.
5 No i rodzynek Scenic benzynka jest u góry, nakrętki od kryzy przeważnie wyparowały nasadka 10, a 8 się obmyka. Jeszcze kryza jest za duża w stosunku do tunelu, sondy i kat wszystko k......wa do kupy razem wzięte.

Chętnie się dowiem jak to w innych miastach bywa. Naprawę wydechów zostawił mi poprzednik który wynajmował lokal, ludzie przyjeżdżali na pamięć, a ja noga z wydechami, nawet migomatu nie miałem. Zobaczyłem że za dużo tracę i się nauczyłem. Początki trudne kląłem jak szewc, a okazało się że to najlepsza kasa, bierze się za zasrany rozrząd 350-400zł pół dnia stracone, jak nie więcej to w tym czasie zarobie na wydechach 3 razy tyle nie zmęczyć się zbytnio, jak jest klient oczywiście. Pozdr.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Nie wypowiem się bo nie robie wydechów (ewentulnie wymiana tłumika itp). Spawanie to nie jest moja mocna strona :D

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
płać sobie nawet 20. mało mnie to interesuje. jeśli masz klientów i wychodzisz na swoje to bardzo mnie to cieszy ;) czynszu nie płacę, tylko podatki.
nie porównuj Warszawy do małego kurwidołka w którym ja mieszkam.

a tak pozatym, to zawsze jesteś taki zły i nerwowy? czytając twoje posty to prawie każdym jakbyś krzyczał.
troszkę więcej luzu życzę.

Per.......na wojna szczurów u ciebie żyje się spokojniej. Kreci się nie powiem tylko sporo nerwów przy tym może dlatego tak sądzisz. Nie wiadomo czy mniej zarobić w spokoju czy więcej w nerwach. Robisz wydechy pisz.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
w moim grajdołku w środkowek wielkopolsce, biorę za prostą złączkę 50zł netto. a jak są komplikacje to leci godzinówka.
nigdy nie podaje dokładnej ceny przed robotą.

edit.
i powiem tak, lepiej mniej zarobić w spokoju.
pieniędzy do grobu się nie zabierze, a zdrowie szybko można stracić.
dont worry be happy ;)

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
To co robiłem:
1. 130
3. złącze kosztuje ok 60 a kolektor ze złączem 230... robota 150-200. Z tego co pamiętam chyba kolektora nie trzeba zrzucać bo jest dojście do złącza od góry - fakt faktem ciężko ale można zrobić.
U mnie ceny też są zaniżane przez garażowców więc skomplikowane przypadki odsyłam do nich - niech się wykazują i wku***ą :D Obecnie ja wybieram robotę a nie robota mnie. Teraz to co mi pasuje... :D
PS. Gadałem kiedyś z jednym ptysiem żeby ceny podniósł bo nigdy niczego się nie dorobi i niszczy rynek. Niestety dla niego ważniejszy był ruch w interesie - nałapane robót za gównianą kasę na 3 tygodnie wprzód i kupa gruzów przed warsztatem . Doszło do tego że rozrząd w starym TDI za 100 robił, komplet klocków L+P za 25zł... Niecałe 2 lata i ptysia już nie ma :D... bo w tym państwie nic się nie opłaca :D :D :D

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom