• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No właśnie u ciebie 50zł zysku u mnie 100-120 za Astre plus złącze. Tylko nie dziw mi się jak przyjeżdża do mnie pacjent i pyta się czy nie zrobię za 50 dych bo jest warsztat 10km dalej co zrobi to za taka cenę. Stawia ci ku......as ultimatum. Już pisałem wcześniej niech stawki będą podobne w swoim rejonie jak ziemniaki na bazarze. Aut jest w bród roboty przy nich jeszcze więcej.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Ucz się dobrze radzę, zobaczysz, mały wkład finansowy tylko chęci. Jak potrafisz rozebrać silnik i złożyć to dasz radę, żadna filozofia.

Nie mam kiedy się wydechami zajmować, nie robię klimy, opon, gazu, wydechów, nawet z blacharki zrezygnowałem i gnam to wszystko w cholere. Inni też muszą zarabiać

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
pyta się czy nie zrobię za 50 dych bo jest warsztat 10km dalej co zrobi to za taka cenę. Stawia ci ku......as ultimatum.
Żadne ultimatum tylko bilet w jedną strone dla takiego typa. Mi kiedyś jakiś klient przyjechał i wylicza co ma do zrobienia i na koniec rzuca czy zrobie to za xxx pln. W pierwszej chwili mnie przytkało, ale odpowiedziałem pytaniem na pytanie. Czy w sklepie też samemu ceny pod siebie ustawia. Na targujących się o części też mam pytanie : Czy w Lidlu o bułki też sie targujesz?

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
rozrząd w starym TDI za 100 robił, komplet klocków L+P za 25zł... Niecałe 2 lata i ptysia już nie ma :D...
ale to nie było chyba w ostatniej dekadzie??

jak to się mówi, ceny dyktuje rynek.
nawet jak ja robiłem jako "garażowiec", starałem się mieć ceny tylko lekko niższe. inaczej człowiek nadal by w garażu siedział :)
Tylko nie dziw mi się jak przyjeżdża do mnie pacjent i pyta się czy nie zrobię za 50 dych bo jest warsztat 10km dalej co zrobi to za taka cenę.
ale ja się wcale nie dziwię, dziś miałem klienta na wymianę opon (sypło trochę i panika w oczach) i dobrze, że powiedział na dzień dobry, że zapłaci 30zł bo to są "małe koła" :)
odpowiedziałem, wracaj skąd przybyłaś czarna maro :p:p

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Nie mam kiedy się wydechami zajmować, nie robię klimy, opon, gazu, wydechów, nawet z blacharki zrezygnowałem i gnam to wszystko w cholere. Inni też muszą zarabiać
Święte słowa. Niestety niektórzy robią wszystko... :D U mnie jest warsztat na warsztacie i robią wszystko. Dochodzi do tego, że jeden drugiemu podbiera klientów albo wprowadza ich w błąd... Taka chamówa. Zamiast rynek podzielić na specjalizacje to chamy pchają się we wszystko. Jeden zobaczy, że u drugiego dobrze żre to kopiuje pomysł ... koło się zamyka. Dotacje i bezrobocie też spaprało rynek. Gówniarz jeden z drugim u mamusi na garnuszku otwiera budę w stodole i robi gruzy za pół ceny albo mniej. Nawet jak zarobi 100 za dniówkę na małym ZUSie to jest happy bo z laską na browara wyskoczy. Ale nie zdaje sobie sprawy, że rynek niszczy a Janusze lecą jak muchy do gówna tam gdzie jest taniej. I powstają patologie w stylu klocki za 20 kpl albo wymiana opon za 30 kpl... Uwali im się ZUS, zaczną pracować na żony, dzieci i kredyty to zrozumieją ... ale przyjdą znowu nowe "gluty" i zaczną krecią robotę od początku.... :D

ale to nie było chyba w ostatniej dekadzie??
2014-2015... :D

dziś miałem klienta na wymianę opon (sypło trochę i panika w oczach) i dobrze, że powiedział na dzień dobry, że zapłaci 30zł bo to są "małe koła"
U mnie tak jak pisałem - są typy co za tyle robią... :D
Ostatnio miałem typa co zjeździł już wszystkie serwisy i przyjechał do mnie... niestety ja również czasu nie miałem :D

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
W sumie masz rację, mój mądry wspólnik wymyślił wulkanizację hu jej w d ile to się trzeba naganiać żeby 60 zł zarobić to nie na moje nerwy, sam zapieprza ja wolę enter kliknąć i skasować komuś błąd.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nawet jak zarobi 100 za dniówkę na małym ZUSie to jest happy
dobrze, bardzo dobrze. mały zus się skończy, przestanie się opłacić, a maszyny jak nowe i można odkupić za pół ceny :)
W sumie masz rację, mój mądry wspólnik wymyślił wulkanizację hu jej w d ile to się trzeba naganiać żeby 60 zł zarobić to nie na moje nerwy, sam zapieprza ja wolę enter kliknąć i skasować komuś błąd.
jasne że lepiej enter, ale 25-30 min biegania, za 60-100zł, to nie jest chyba źle. no i zdrowie i kondycja....:D

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Tak byle ten ENTER był jedyny w okolicy a jak pokupują ryżu za 350zł to kasują błędy za 10... Masz warsztat legal, nie chcesz mieć przypału to kupujesz legalny sprzęt za kilka/kilkanaście tysi. Janusz zza płota ciśnie klona twojego diaga i wyciąga czyste 10zł... a do ciebie i tak nikt nie przyjedzie bo masz ceny zaporowe 60zł :D ....

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
Święte słowa. Niestety niektórzy robią wszystko... :D U mnie jest warsztat na warsztacie i robią wszystko. Dochodzi do tego, że jeden drugiemu podbiera klientów albo wprowadza ich w błąd... Taka chamówa. Zamiast rynek podzielić na specjalizacje to chamy pchają się we wszystko. Jeden zobaczy, że u drugiego dobrze żre to kopiuje pomysł ... koło się zamyka. Dotacje i bezrobocie też spaprało rynek. Gówniarz jeden z drugim u mamusi na garnuszku otwiera budę w stodole i robi gruzy za pół ceny albo mniej. Nawet jak zarobi 100 za dniówkę na małym ZUSie to jest happy bo z laską na browara wyskoczy. Ale nie zdaje sobie sprawy, że rynek niszczy a Janusze lecą jak muchy do gówna tam gdzie jest taniej. I powstają patologie w stylu klocki za 20 kpl albo wymiana opon za 30 kpl... Uwali im się ZUS, zaczną pracować na żony, dzieci i kredyty to zrozumieją ... ale przyjdą znowu nowe "gluty" i zaczną krecią robotę od początku.... :D

Ja zawsze mówię tak. Niech on zrobi trzy auta, ja zrobię jedno i mam te same pieniądze a mam jeszcze czas na wszystko inne dookoła. Problem zaczyna się jak jemu się noga powinie, wtedy przychodzą i pytają czy zrobię, bo ten taki i owaki. Dużo warsztatów nie inwestuje w sprzęt, szkolenia, cokolwiek nawet forum nie czytają a później nie wiedzą co odpowiedzieć jak klient poczyta i zadaje pytania bardzo profesjonalnie. Temat z nie dawna, przeurocza Pani mi to opowiadała, zanim przyjechała do mnie:
-Wycieraczki nie działaja? a to jak rozbiore to będę wiedział.
- A co mogło się zepsuć?
- Nie mam pojęcia, tam dużo elektryki jest
- A jakiekolwiek koszta nie wiem 200,1000 zł, muszę się nastawić
- Ciężko cokolwiek powiedzieć
- Kiedy mogę przyjechać po samochód
- Jutro rano (jest 19)
Pani przyjeżdża około 14 po auto, warsztat bierze 50 zł i mówi, że najprawdopodobniej coś z elektryka, a oni tego nie robią.

Dziękuję, niech robią dalej 3 auta po taniosci, bez odpowiedzialności

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
dobrze, bardzo dobrze. mały zus się skończy, przestanie się opłacić, a maszyny jak nowe i można odkupić za pół ceny :)
Tak kupiłem swoje :D
jasne że lepiej enter, ale 25-30 min biegania, za 60-100zł, to nie jest chyba źle. no i zdrowie i kondycja....:D
Mi zajmuje w pojedynkę 45minut biegania i zdrowie mi od tych je***ych kółek już pada - kręgosłup. Przyjechał klient nowym 2017 kia sportage - wymianka na zimowe - wiadomo 17"+ TPMS... Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Cena 80zł... Trochę się zniesmaczył, że tak drogo...

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No widzisz też mam warsztat w zagłębiu innych ale u nas jest sztama nie ze wszystkimi. Wymieniamy się robotą informacjami gratami. Przez tyle lat mam kumpli z forda, reno, psa, fajny gość co skośne robi, bmw, sam nie chwaląć się trochę siedze w vw. Nikt nie jest alfą i omegą a w dr. google nie wierze. Grafika google to tak wygląd czujnika itp. allegro te sprawy.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Mi zajmuje w pojedynkę 45minut biegania i zdrowie mi od tych je***ych kółek już pada
ale ja młodziak jeszcze jestem ;)

Przyjechał klient nowym 2017 kia sportage - wymianka na zimowe - wiadomo 17"+ TPMS... Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Cena 80zł... Trochę się zniesmaczył, że tak drogo...
następnym razem, niech zrobi sobie domowym sposobem :)

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Mi zajmuje w pojedynkę 45minut biegania i zdrowie mi od tych je***ych kółek już pada - kręgosłup. Przyjechał klient nowym 2017 kia sportage - wymianka na zimowe - wiadomo 17"+ TPMS... Wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Cena 80zł... Trochę się zniesmaczył, że tak drogo...

Kumpel robi w Fordzie wiesz ile biorą za 15 alu 240zł netttttttttto można, można niech ta pała jedzie swoją kiłą mogiłą do serwisu to go wyleczą nawet kawę dostanie.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A u nas serwis Forda na zimę brał chyba 99zl....

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
Ja tam pomału idę w elektronikę, to jest przyszłość w tym fachu. Już mam namierzony fajny sprzęt do diagnozy. Trochę drogi ale kredyty istnieją, wiem że zarobi na siebie, najważniejsze że ma schematy okablowania itp. Człowiek niby ma wiedzę a brakuje mu właśnie tego czegoś. Mam zaufanego elektronika i widzę jak trzepie kasę, przez dwa tygodnie zaprowadziłem mu trzy auta na sterownik, okablowanie sprawdziłem swoje wezmę. Pewnie nigdy mu nie dorównam ale z tłumikami było podobnie, zawsze ciężkie przypadki może on robić. Nawet myślałem rzucić to wszystko i iść do niego bo miałem taką propozycję, tylko co ja bym zrobił z tym swoim dobytkiem. Panowie elektronikaaaaaaaa h... w te wahacze i belki niech inni zap......ją. Sami widzicie że auta robią coraz gorsze, elek. jest wszechobecna a psuje jak tylko, nie mówiąc o mechanice. Trzeba iść z duchem czasu. Już dawno nie jest tak prosto wym. klocki z tyłu w niektórych autach. Bez rozwoju zostaniemy w tych garażach naprawiając daewoo tico.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
A u nas serwis Forda na zimę brał chyba 99zl....
Jarzi, a wiesz jaki czynsz serwis forda płaci w "wawie"???
Do h.........ja podobno to forum mechaników widzę że jak człowiek ma naprawdę problem to tu nie ma na co liczyć. Zresztą poważny mechanik nie szuka pomocy w takim śmietniku.

zastanawia mnie, dlaczego kolego jesteś tu, "w takim śmietniku" ?
niech mnie diabeł kłuje widłami, nie bronię Ci pisać, ale jak mi się nie podoba gdzieś to poprostu wychodzę.
ja generalnie ma wyjebkę na większość rzeczy, ale co mogą pomyśleć koledzy i koleżanki, co parę lat odwiedzają już to forum??

śmieciarz pozdrawia :cool:

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
To co robiłem:
1. 130
3. złącze kosztuje ok 60 a kolektor ze złączem 230... robota 150-200. Z tego co pamiętam chyba kolektora nie trzeba zrzucać bo jest dojście do złącza od góry - fakt faktem ciężko ale można zrobić.

1. 150 zł ze złączem
3. 230 zł
Na złączu dostajecie po dupie mam takie 25- max długie 45 zyla. No właśnie przykładowo, co ja dziś robiłem, klocki mondek mk3 przód Optimal 109 zł dla mnie. Wydaje mi się że w mniejszych miasteczkach to hurtownie rąbią warsztaty na gratach. Problem z dostępnością, większe odległości, czas.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
A hurtownie to trzeba ostro za jaja trzymać i ściskać raz po raz. Jak nie powalczysz to uja masz. Najlepsze jest to ze potrafią zmieniać grupy rabatowe na gorsze po trochu i ani sie nie obejrzysz a z 40% rabaty robi sie 20....

Do góry Bottom