• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

08michael

SuperMechanior
Punktów
33
Miasto
K-n
Przebijam. Zrobie za czteropak, a tak na poważnie to rynek w dalszym ciągu psują pseudo garażowcy. Ich nikt nie kontroluje i mają wyrąbane. Tylko część klientów rozumie ile mamy opłat itd.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Kiedyś ktoś do mnie dzwonił, że ma rozrząd do zrobienia (już nie pamiętam przy czym) i że zapłaci mi 250zl. W pierwszej chwili zgłupiałem.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
Panowie jak liczycie remonty silnikow u siebie? Tzn wyjmujecie silnik rozbieracie go na czesci pierwsze, zawozicie wszystko do obrobki i potem składacie motor po szlifach itd. Pytam o silniki 4 cylindrowe typu np 1.6 ecoobost i tym podobne

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
U mnie przekładka silnika 1k w górę. Remont powiedzmy 1.6hdi 1k minimum + szlifiernia i części.
Z reguły proste silniki za robotę wychodzi około 2500 + graty i szlify.
Jakieś wynalazki z pokurwi.nym dojściem, rozrządami z kosmosu itp itd odpowiednio drożej.

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
172
Miasto
Warminsko maz.
1k to chyba bierzesz na zdjecie demontaż i montaz głowicy w 1.6 hdi?
Ja za wyjecie motoru i rozbiórka( głowica,wał,Tłoki) tez liczę 2,5k ale jak dochodzi do tego ze trzeba wyjechać całym przodem to dodatkowo 500+

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Tak jak pisałem 2.5k jak wszystko idzie bezproblemowo, szybko i wygodnie.
Teraz robię wymiany skrzyni biegów w 806. Klient przygotowany jest na 1.5k za robotę.

Tomasz900

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Kielce
Ile za wymianę łańcucha rozrządu plus kpl dźwigienek zaworowych w Iveco daily 3.0 hpi?

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Prawdą jest że cena idzie w parze z jakością, prawdą jest że jak ktoś robi tanio to dlatego że ma mało klientów i potrzebuje kasy, prawdą jest że jak się bierze tanio to się pracuje w grupie Januszy interesu a poważni klienci którzy chcą mieć zrobione dobrze pojadą tam gdzie jest drożej. Oto zasady dla dobrego renomowanego mechanika - szanuj siebie i swoje usługi. Nie zgadzaj się za opuszczanie cen bo klient nie może przychodzić i ustalać sam ile ma zapłacić. Goniąc tych co chcą za pół darmo to pozbędziemy się Januszy. Tam gdzie jeżdżą Janusze Cebulaki nie pojedzie poważny Klient. Wszystko znane z życia. Po chłopsku. Zacząłem gonić starszych panów co mówili że co tak drogo, zacząłem gonić ludzi którzy mówili że gdzieś robią taniej, nie mam opinii że między sobą gadają ee zadzwoń do niego - zrobi ci szybko i tanio i dodatkowo odbiera telefony po godzinach.. nieee - o mnie się mówi. Polecam Ci tą "Firmę" tam się robi porządnie ale i zapłacisz więcej ale będziesz miał zrobione dobrze- dostaniesz kartę wydania pojazdu ze wszystkimi szczegółami co było robione z cenami i pieczątką, logiem firmy- to się podoba... -- efekt-- zaczęły się do mnie zjeżdżać najdroższe auta z okolic wartości 200-400tys. Miałem przypadki że zjechało do mnie auto prostu drogą z salonu na poprawienie czegoś, dlaczego do mnie się to zjeżdża.. Bo robię dobrze, bo mam warsztat bardzo czysty, bo ludziom którzy się targują mówię aby nie marnowali mojego czasu. Bo nie mam tanio.. kto robi tanio nie będzie miał dobrej klienteli i nie będzie miał renomy! Więc jak czytam wyżej tematy jak tanio ktoś bierze i szybko robi to przychodzi mi na myśl tekst jednego z moich klientów-- Powiedział przed wykonaną pracą.. - przyjechałem do pana bo tu mi polecono zakład.. - po wykonanej pracy powiedział z kolei - teraz już wiem że tam gdzie robiłem wcześniej gdzie było taniej to już nawet rowerku dziecka bym nie zawiózł... Życie.

Po co tyle napisałem? bo tani mechanicy psują renomę porządnym Mechanikom, więc ludzie szanujcie się i swoją pracę, na tanich robotach zawsze będziecie tylko tanimi mechanikami dla innych! Choć z drugiej strony gdyby nie Ci tani mechanicy to Januszki nie miałyby gdzie jeździć pogonieni przeze mnie.. :)

Ostatnia edycja:

Lepper

SuperMechanior
Punktów
28
Panowie jak liczycie remonty silnikow u siebie? Tzn wyjmujecie silnik rozbieracie go na czesci pierwsze, zawozicie wszystko do obrobki i potem składacie motor po szlifach itd. Pytam o silniki 4 cylindrowe typu np 1.6 ecoobost i tym podobne
Ecoboost to chyba wiecej niz taki normalny benzynowy motor trzeba policzyc.Tam troche wiecej roboty jest(jesli ktos robi silnki to mysle ze wie co mam na mysli).

Touran 2.0TDI CR 2013r. ile za czyszczenie DPF? Da radę wyciągnąć go bez zdejmowania sanek ?
Da rade,ja tylko popuszczam sruby ktore trzymaja sanki i filtr wychodzi a czyszcze go na "wieki wiekow" ze juz nigdy niebedzie brudny :p

D@minO

Początkujący
Punktów
0
No to czas zasięgnąć opinii.

Ile za wymianę przednich hamulców w bmw x3 3.0d, (tarcze+klocki+prowadnice z gumkami) oczywiście czyszczenie piasty i pomiar bicia.

Ile cenicie takie usługi jak usuniecie egr, dpf, FAP, chiptuning?

Co decyduje u was o przejściu z stawki za robotę na stawkę godzinową, mowa o diagnostyce komputerowej / elektrycznej.

car_serwis

Początkujący
Punktów
0
Panowie ile za wymianę tylnych amortyzator w BMW e46 oraz ile też w BMW 320i 150km za wymian odmy, uszczelki podstawy filtra, alternatora oraz czujnika abs?

aglagla

Początkujący
Punktów
0
Ile aktualnie bierzecie za podstawowe wymiany bez komplikacji, takie jak
-olej z filtrem (+sciaganie pampersa)
-komplet filtrów
-klocki przód
-wymiana pojedynczych wahaczy przód
Cena oczywiście z brutto

Zasadi6

SuperMechanior
Punktów
0
Miasto
Poznań
Panowie Vectra c z klimatyzacją wymiana nagrzewnicy? Ile za to liczycie i jak ją wyciągacie? Kiedyś w vectrze b robiłem to była chwila roboty

Do góry Bottom