• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ile za wykonana prace?

euroserwis8

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
99
Miasto
Piaski
Rzadko już osobiście robię takie rzeczy ale kadra w połowie na urlopie to pykałem dzisiaj Q5 FY. Olej silnik, kabinowy, powietrza, świece, oleje most tylny, sprzęgło między osiowe, skrzynia- oba oleje-, demont. mechatroniki -wymiana filtrów 3 szt.) , zbieżność . Części i materiały w większości OE wyszły mnie 3300 . Robiłem to na luzie 8 godzin z wpisaniem do cyfrowej książki serwisowej, wprowadzeniem do prog.. warsztatowego i wypisaniem FV. W międzyczasie odebrałem z 10 tel. Klientowi powiedziałem klientowi 5300 zł i chłop zachwycony. W ASO mu powiedzieli 8800 za to. Ja też zadowolony:), Ceny brutto

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Jak ja traktowałem ludzi po dobroci to tak jak dzisiaj koło 15:00 tłumy efekt jest taki, że kilka godzin w plecy nic nie zrobione nic nie zarobione. A ludzi naprawdę jak zarzuca temat to idzie zemdleć. Np jaki zapach do samochodu, żeby w składzie nie miał X bo dziecko ma uczulenie na X

A

Anonymous123

Moim zdaniem 200zł to ostre przegięcie i wymyślone tak tylko po to, żeby się dorabiać na prostych szybkich naprawach
Trochę błędne myślenie, bo jak ktoś włożył w warsztat pół miliona lub milon, zainwestował w szereg urządzeń , to w stawce r/h też uwzględnia się takie inwestycje, szczególnie że dziś sprzęt nie jest na lata jak kiedyś i musi się zamortyzować zanim się zepsuje lub technologicznie zestarzeje. Oddawałem ostatnio G12 do serwisu na geometrię. Kwota prawie 900 brutto. Brzmi jak złodziejstwo, ale takie stawki w aso to norma i nikt nie narzeka.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Ja doliczam już nawet LPG do nagrzewnic. Co drugi dzień wymiana butli. Jak jest robota gdzie kompresor będzie potrzebny no to sam kompresor 7.5 kW też doliczam

A

Anonymous123

Bo auto ciężkie do ustawienia, klient ma nowe opony za około 10k i nie chciałem brać tego na siebie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Pamietaj, ze od rbh należy odliczyc wiecej kosztow niz sama godzinowka pracownika.
Jakich kosztów ? :eek:
Jak by tak skarbowy realnie się wziął za robotę i skontrolował warstaty, to 3/4 by musieli zamknąć za przekręty skarbowe...:D

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Zusy, ksiegowosc, podatki, ochrona srodowiska, prad, ogrzewanie, woda, ciuchy... A to poczatek gory lodowej. Ale wiem, ze Ty nie masz pojecia co i jak bo tylko pierdolisz bez ladu i skladu.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Wszystko zależy z której strony jesteś. Jak pracodawca to martwi się żeby praca była na bieżąco bo wtedy może zarobić i uczciwie dać pracownikowi to co mu się należy. A z perspektywy pracownika dobrze zarabiać na godziny bo nie ma stresu ze z przerobu nie wyjdzie godziwa pensja. Faktem jest ze sprzęt coraz droższy, pracownik chce więcej zarabiać to samych filtrów i tłumików nie będziesz brał na warsztat bo szybciej zamkniesz jak świętowałeś otwarcie.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Zusy, ksiegowosc, podatki, ochrona srodowiska, prad, ogrzewanie, woda, ciuchy... A to poczatek gory lodowej. Ale wiem, ze Ty nie masz pojecia co i jak bo tylko pierdolisz bez ladu i skladu.
Taaa... jasne... może i ty tak skrupulatnie to wszystko opłacasz (nie wiem, nie zaglądałem ci w papiery), ale pokaż mi warsztat co wyda klientowi za usługę bez proszenia paragon... nawet jak się klient upomni to jest wielki foch i obraza...:D
O reszcie tego co wymieniłeś to nawet nie wspominam...
Tak, że Jarzi zdejmij różowe okulary i rozejrzyj się wokoło...
uczciwie dać pracownikowi to co mu się należy.
208775_pierwszy-gif-z-dzwiekiem.gif teraz to rzuciłeś żart roku...:D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
U mnie jak auto gotowe dzwonimy klienta o tym poinformować, dodatkowo pytamy czy paragon/ fv, żeby było gotowe jak przyjdzie. Żart roku? Gdyby pracownik nie dostał uczciwej pensji to pracodawca zostałby sam, teraz pracy nie brakuje, każdy ma wybór. Warto pamiętać że firmę tworzą pracownicy, bez nich firmy nie będzie, a jednoosobowy warsztat ma według mnie ciężej.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
U mnie jak auto gotowe dzwonimy klienta o tym poinformować, dodatkowo pytamy czy paragon/ fv, żeby było gotowe jak przyjdzie
To jesteś 1 na 100...:D
Gdyby pracownik nie dostał uczciwej pensji to pracodawca zostałby sam
Za bramą stoi 10 z krainy U... co będą rypać na czarno...:D
teraz pracy nie brakuje, każdy ma wybór.
I bardzo dobrze...
Warto pamiętać że firmę tworzą pracownicy, bez nich firmy nie będzie,
Święte słowa... tylko, że nie u nas w kraju... tu jak już się dorwie pracownika to trza go zgnoić dopóki nie ucieknie... a na jego miejsce przyjąć pijaków i pozwolić im chlać w robocie to wtedy zostaną na zawsze...:D i przy takiej filozofii pracodawca zawsze ma komplet ,,pracowników,, :D

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Woodoo masz ciekawe podejście :) coś w tym jest. Ja to wiem, ty to wiesz, myślę że większość siedzących w tym zawodzie też wie, ale proszę cię, napisz że tak być nie powinno:)

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
Woodoo masz ciekawe podejście :) coś w tym jest. Ja to wiem, ty to wiesz, myślę że większość siedzących w tym zawodzie też wie, ale proszę cię, napisz że tak być nie powinno:)
ale tak jest

akurat dzisiaj widziałem takie cudo:

1672434156143.png

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
Ja bardziej stawiam że to mentalność ludzka. W innych zawodach również to występuje. Każdy jest Panem swojego losu a niewolnika tez trzeba szanować bo inny go odkupi :)

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Trochę błędne myślenie, bo jak ktoś włożył w warsztat pół miliona lub milon, zainwestował w szereg urządzeń , to w stawce r/h też uwzględnia się takie inwestycje,
Tylko czy te pół miliona musi się zwrócić w ciągu roku? Co trzeba zmieniać co rok? Na pewno nie cały warsztat. Jedno stanowisko to 850 tys rocznie(+marża na częściach i materiałach) przy 200zł/h bez żadnych nadgodzin, weekendów itd., polak kosztuje ok 75 tys/szt, kupuje się dwa, zostaje 700 tys. na swoją pensję, koszty stanowiska i amortyzacje sprzętu, jakieś OC, bdo, wodę, prąd itd.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
zostaje 700 tys. na swoją pensję, koszty stanowiska i amortyzacje sprzętu, jakieś OC, bdo, wodę, prąd itd.

przy 100% wykorzystaniu i idealnych warunkach.
do tego nic się pod drodze nie zepsuje, nikt nie odwali żadnej maniany lub fuszerki i nie trzeba będzie za darmo naprawić.

Do góry Bottom