• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 08r. 3.0 176 koni wywala płyn

1989marcin

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Myślenice
Pompę wody sprawdź mógł wirnik się odkręcić już kilka takich sytuacji miałem pozdrawiam ;)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
No ok, ma wisko, ale pozostałe co napisałem sprawdzić może fizycznie - czyli temperaturę(na kompie i w zbiorniczku)
Włożyć termometr do zbiorniczka i zobaczyć dokąd dojdzie, będzie wiadomo czy coś dmucha do zbiorniczka, czy gotuje płyn i porównać temperaturę z odczytem z ECU.
Sprawdź jeszcze chłodnicę czy cała gorąca?

Pompę wody sprawdź mógł wirnik się odkręcić już kilka takich sytuacji miałem pozdrawiam ;)
do tego tematu chciałem dojść w następnym kroku...
po co rozbierać zaraz pompę...

Damianwronki

Początkujący
Punktów
0
Miasto
wronki
Pompa nowa oryginał wymieniona zapobiegawczo 2 miesiące przed dalekie trasy więc podstawowe rzeczy wymienione żeby nie było niespodzianki po trtasie. Sprawdze jutro temperature.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
A wodę masz czy plyn w układzie chłodzenia?
Pompa nowa oryginał wymieniona zapobiegawczo 2 miesiące przed dalekie trasy więc podstawowe rzeczy wymienione żeby nie było niespodzianki po trtasie. Sprawdze jutro temperature.

jajko666

Nowy
Punktów
0
Witam
Posiadam ten sam problem wszystko sprawdzodze głowica, turbo, pompa, chłodniczka egr nowa, visko, termostat,a w dalszym ciągu jest to samo wyrzuca płyn przez korek i bulgocze po zgaszeniu silnika

Może ktoś pomoże

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak już sprawdziłes wszystko i nic nie pomogło, to pozostaje zmiana silnika lub samochodu.

Albo sprawdzić jeszcze raz i się do tego przyłożyć.

jajko666

Nowy
Punktów
0
Tak robiłem test co i co najlepsze nie ma dwutlnku w obiegu

A i jeszcze jedno, po załozeniu glowicu przez około 2 dni jazdy było w wszystko ok nic nie uciekało ani nie bulgotało
Moze być też zle zamontowana głowica??

Szpiler107

Nowy
Punktów
1
Miasto
Parlino
Tak robiłem test co i co najlepsze nie ma dwutlnku w obiegu

A i jeszcze jedno, po załozeniu glowicu przez około 2 dni jazdy było w wszystko ok nic nie uciekało ani nie bulgotało
Moze być też zle zamontowana głowica??
Witam. W moim 3.0 mam ten sam problem. Znaleźliście rozwiązanie?

Pomóżcie proszę, bo mam już dosyć tego bulgotania.

Kot11

Nowy
Punktów
0
Czy już ktoś wie co to się dzieje w tych silnikach z tym płynem że go tak wyrzuca przez przelew
Automatyczne połączenie postów:

Bo ja mam taki silnik i mam taki sam problem z tym silnikiem czy może ktoś powiedzieć co z tym zrobić

Ostatnia edycja:

Szpiler107

Nowy
Punktów
1
Miasto
Parlino
Cześć.
Miałem identyczny problem.
Wymieniłem korek. Problem był nadal.
Sprawdziłem- do układu szły spaliny.
Ominąłem przewodami EGR i problem był nadal.
Wymieniłem chłodniczkę UGR-u (jest do sprzedania) i problem był nadal.
Jeździłem na butelce 1.5 litra połączonej wężykiem przelewowym ze zbiorniczkiem wyrównawczym.
Układ wyrzucał płyn do butelki, a później go zasysał z powrotem. Tak przez pół roku :)
Oczywiście było bulgotanie po wyłączeniu silnika. Problem narastał.
Postanowiłem to naprawić.
Przyczyną okazało się pęknięcie w głowicy. Została naprawiona w Szczecinie. Złożone wszystko z powrotem, przy okazji wymienione wtryski, świece, rozrząd, wszystkie uszczelki w tym odmy itd... przebieg 520 tys.
Auto sprawne :)
Jak coś- mam gdzieś filmiki z tej awarii i mogę opowiedzieć jak było. Telefon można znaleźć w necie :) Pozdrawiam

Ewe AlA

Nowy
Punktów
0
Cześć.
Miałem identyczny problem.
Wymieniłem korek. Problem był nadal.
Sprawdziłem- do układu szły spaliny.
Ominąłem przewodami EGR i problem był nadal.
Wymieniłem chłodniczkę UGR-u (jest do sprzedania) i problem był nadal.
Jeździłem na butelce 1.5 litra połączonej wężykiem przelewowym ze zbiorniczkiem wyrównawczym.
Układ wyrzucał płyn do butelki, a później go zasysał z powrotem. Tak przez pół roku :)
Oczywiście było bulgotanie po wyłączeniu silnika. Problem narastał.
Postanowiłem to naprawić.
Przyczyną okazało się pęknięcie w głowicy. Została naprawiona w Szczecinie. Złożone wszystko z powrotem, przy okazji wymienione wtryski, świece, rozrząd, wszystkie uszczelki w tym odmy itd... przebieg 520 tys.
Auto sprawne :)
Jak coś- mam gdzieś filmiki z tej awarii i mogę opowiedzieć jak było. Telefon można znaleźć w necie :) Pozdrawiam
Mogę poprosić o nr tel do Pana lub kontakt do mnie 607593544

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Czy już ktoś wie co to się dzieje w tych silnikach z tym płynem że go tak wyrzuca przez przelew
Automatyczne połączenie postów:

Bo ja mam taki silnik i mam taki sam problem z tym silnikiem czy może ktoś powiedzieć co z tym zrobić
Kaszka z mlekiem.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
I jak kaszka z mlekiem rozwiązana Heniu?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Brat miał identyczny problem ale z układem chłodzenia w W204,auto było u mechanika gdyż spadł wąż przy nagrzewnicy i płyn wyciekł,po odebraniu auta wywalało płyn przez korek,słychać było bulgotanie,w ukłdzie biały jak śnieg majonezik,czyli to nie mógł być olej ,w zbiorniczku piana,kupiłem tester na CO2,płyn nie zmienił barwy,doszedłem do tego,że wlane do układu uj wie co,zmieszane płyny różnej maści,i tak było,być może mechanik się pomylił i wlał trochę płynu do spryskiwaczy,po każdej jeżdzie na krótkim odcinku powolutku odkręcał korek ,zrobił to kilka razy,płynu zaczęło ubywać,wycieku zero,dolewał,układ się odpowietrzył i problem ustąpił,teraz czeka nas płukanie układ i wymiana płynu,wszystko okazało się sprawne,zapowietrzony układ był,bez testu na CO2 ani rusz..Brat był juz przygotowany na zlecenie zdjęcia czapki:) Najlepsza metoda,czyli jak wyżej napisamo,wlanie płynu bezposrednio do nagrzewnicy przez odpięcie węża.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Iveco to taka bestia że sama się odpowietrza . No chyba że ktoś się postara to i sofima zabije.
W chłodnicy ,na przewodzie, w głowicy, na egrze są przewody którymi się to wszystko odpowietrza, nagrzewnica jest poniżej zbiorniczka to się sama odpowietrza bez problemu.
Trzeba tylko sprawdzić czy wszystko jest drożne czy termostat dobrze zamontowany czy jest przelot przez nagrzewnice.
A i wiskoza to nie w Iveco.

Do góry Bottom