• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco daily 2.3htp (brak mocy)

Punktów
0
Witam mam problem z Iveco (brak mocy nie doładowanie turbiny) wymienione części -
- czujnik ciśnienia w kolektorze ssacym
- przepływka
- zawór sterujący turbo
-regenerowana turbina
I nie wiem gdzie szukać dalej proszę o pomoc
Diagnozowane komputerem błąd 194
Check się świeci, przy prędkości około 60km/h włącza się w tryb awaryjny

Ostatnia edycja:

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
To tak wymieniasz bez podstawowych pomiarów np komputerem? Jak tak wymieniasz wszystko po kolei to przewiduję wymianę jeszcze z 10 rzeczy jak nie więcej.

Punktów
0
Diagnozowalem i jest błąd 194 sprawdzałem wartość doładowanie i mija się z zalecana mniej ładuje niż powinna, świeci się check i przy jeździe około 60km/h przechodzi w tryb awaryjny

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Diagnozowalem i jest błąd 194 sprawdzałem wartość doładowanie i mija się z zalecana mniej ładuje niż powinna, świeci się check i przy jeździe około 60km/h przechodzi w tryb awaryjny
To pisze się w pierwszym poście co zrobiłeś i jakie błędy wyskoczyły, bez podstawowych danych to tutaj temat z tydzień czasu będzie stał

Punktów
0
Dobra będę widział bo to mój pierwszy post ale mniejsza, wiecie gdzie szukać problemu z tym doładowaniem ?

Encore

Moderator
Porady
1
Punktów
581
Panie tu wszystko może być od EGR, vaccum, czujnik ciśnienia, przepływce aż po błache rzeczy np problemy z wężykami od EGRa czy wadliwe (uszkodzone konektorki "Piny" np od przepływki, Tutaj musisz iść od sprawdzenia od punktu A do punku Z. Nie wymieniaj wszystkiego tylko sprawdzaj a jak masz możliwość to podmieniaj.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Miałem podobny problem,tzn.zorientowałem się,że cos nie jest tak po zużyciu paliwa,Mercedes podaje przy jazdach na miejscu 7.5-8 l max,mój palił 12,poza tym zachowywał się tak,jakbt turbina niedomagała,cieżko było mu zerwać się z kopyta podczas ruszania z miejsca,dotąd jeżdziłem 2.2 d wolnossakiem,więc myślałem,że tak ma być,no ale ten silnik osiąga 300 Hm już przy 2000 obrotów,jakoś tego nie doświadczałem,zimą palił 12,latem nic mniej,checka nie mam.Myślę sobie 340 tyś nalotu,kolektor ssący może być zawalony,wymontowałem,tragedii nie było,wyczyściłem go na błysk,króciec od węzyka biegnącego do mapsensora był zabetonowany,nie mogłem go udrożnić.Jakie efekty? Czapka z głowy mi spadła,dawniej za 100 zł robiłem 120 km na miejscu,już zrobiłem 200 km i paliwo jeszcze mam,poza tym rwie do przodu jak wściekły,już nie muszę być czujny podczas ruszania ,silnik ciszej pracuje a automat dużo sprawniej i bardzie miękko zmienia biegi,dawniej przeciągał pierwszy bieg,auto słabło mi podczas upałów w korkach,teraz tego nie ma,taki króciec,taki wężyk,map sensor sprawny,i co z tego,skoro milczał?!

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A który rok, jaka moc, jaka turbina ?
Czy ma egr a może dwa , a dpf .

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
98 r ,2.9 TD,jest EGR taki podciśnieniowy,oczywiscie jego wymontowałem jako pierwszy,był czyściutki,sprawdziłem,działał,problem był taki,że silnik odpalał fenomenalnie,nie puścił podczas rozruchu żadnego dymu,jedynie czarny podczas nagłego przyśpieszania,gdy już auto się rozbujało,nie podobał mi się dżwięk silnika oraz delikatne drgania na kierownicy,te objawy ustąpiły całkowicie,pracuje b.miękki i cicho,najbardziej jednak zaskoczył mnie tak drastyczny spadek zuzycia paliwa,w internecie piszą,że niesprawny map s.moze powodować wzrost zużycia paliwa ok.0.5 l,2 lata jeżdziłem paliwożłopem,w Fordzie Focusie 1.8 TDDI z kolei też miałem spadki mocy,tam z kolei winien był zsunięty wężyk z EGR biegnący do czujnika,sparciał przy końcu,po skróceniu i wciśnięciu auto nabrało wigoru,bez porównania..Jedno jest pewne,teraz nie wyobrażam sobie pozostawianie tych podzespołów bez czyszczenia,gdybym miał checka z pewnością obydwa auta świeciły by lampkami,chociaż tego nie jestem pewien.Koszt wyczyszczenia kolektora w przyp.mojego auta to 800 zł,by zrobić to porządnie schodzi kilka godzin,jeśli oczywiście nie ma problemów z odkręceniem,ja miałem,zszedł mi cały dzień,kolektor aluminiowy,solidny,ciężki,mogłem go wypalić,mazi było w bród,nagaru twardego nie było,po wypaleniu kilkukrotnym i wyszorowaniu wyciorem,wysypałem kilka garści suchego nagaru,króciec umieścili na samym dole kolektora,tam mazi było najwięcej,zatkało na amen.Auto w stosunku do fenomenalnego stanu blacharskiego kupiłem dosyć tanio,teraz wiem dlaczego,weż szukaj przyczyn znikającego paliwa oraz milczenia podnośnika szyby od strony kierowcy,w bagażniku kilka modułów,to też ogarnąłem bez sprzętu,przyczyna szokująca,ktoś grzebał,zrobił rzecz niewiarygodną,nawet nie chcę o tym pisać,elektromechanik to z pewnością nie był.Czyśćcie kolektory,to powinno się zrobić zaraz po zakupie diesla,najlepiej oddać do zakładu ,ja miałem dosyć prostą robotę,dostęp jest świetny,dlatego,ale współczesne auta,lepiej samemu się za to nie zabierać.

Punktów
0
@M hd
DPF brak
Jeden EGR podciśnieniowy
2008r
136km
Turbina ze zmienna geometria sterowna gruszka podciśnieniową

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A jakie masz podciśnienie przed i za zaworem od sterowania turbo?

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A możesz zrobić zdjęcie silnika, i turbiny?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Niemożliwe, że tylko jeden błąd wyskoczył?
I pewny jesteś, że turbina została zregenerowana poprawnie...jeżeli tylko jeden.

mija się z zalecana mniej ładuje niż powinna
A to ile jest zalecane ile ładowała przed regeneracją i po regeneracji.

Dziwi mnie, że tylko jeden błąd jest. Wykręć sondę z kata i się przejedź.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
8 rok to sondy może nie ruszyć , mnie dziwi to vgt w 2.3.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
8 rok to to ma 1,5 mln nabite hahah.

M HD miałem przypadek w nowszym Iveco że kabel od tachografu był zerwany. I wyobraź sobie że odłączało geometrię w turbinie. Pewnie w celu bezpieczeństwa żeby nie przekraczać 80km/h.
I jedyny błąd to właśnie problem z doładowaniem wyskakiwał.
Tylko ja wiedziałem o co chodzi bo tacho dawało znać o tym fizycznie.
Taka historia.
I co ma kabel tachografu do doładowania turbo ktoś by powiedział.

Dlatego Naszemu koledze może odłączać turbo z innego powodu. Ale nie napisał do ilu obrotów może kręcić. Jak to turbo było sprawdzane. Jakie to miał odchyły w nim etc.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Ostatnio walczyłem z ducato wyskakiwał błąd ciśnienia turbiny. Przy wycięciu egru wycieło się coś za bardzo i takie głupoty pokazywał.
Ale Pan Tadeusz. pewnie problem już rozwiązał bo się nie odzywa.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Ale wiesz że przy trybie "awaryjnym" ciśnienie doładowania będzie mniejsze co nie koniecznie jest przyczyną tego trybu nie? Tak tylko dla pewności pytam.

Do góry Bottom