• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Iveco Daily 3.0 DPF i EGR

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Taki temat...
Wywaliło na desce błąd 121 i zapaliło się EDC. Jednostka straciła połowę mocy (chyba tryb awaryjny?).
Po podpięciu "profesjonalnego" kompa permanentny błąd 'filtr cząstek stałych' - nie do skasowania.
Tylko, że na jałowym dpf pokazuje 9mbar i na desce się nie zapala.

Błąd EGRa po wykasowaniu i 500km nie pojawił się ponownie. Natomiast nie wiem, czy dpf nie będzie wypadkową EGRa. Bo jak wyłączcie sam zapłon to klapa egra 2-3 krotnie zamyka się otwiera ( chyba w celu "przeczyszczenia" - ale to już jacyś spece muszą się wypowiedzieć w temacie ) I zwróciłem uwagę, że zamiast płynnie klikać, to piszczy/trze jakby.
...ale na heńkowe oko dpfowi nic nie jest (nie ma dramatu). Brak mocy to komputer najprawdopodobniej odciął przepustnicę/jej otwarcie.

Plan warsztatowy jest taki. Wyciągnąć zawór egr(gdzie najprawdopodobniej w środku będzie armagedon).
Wypalić dpfa na postoju, pindolnąć w czujnik chemię. Sprawdzić czujnik różnicy ciśnienia???

Nie mogę nigdzie znaleźć błędu 121. Jednak wszystkie tropy prowadzą do przepustnicy? Tylko, że to chyba komp odciął przepustnicę, dlatego wywaliło na desce błąd 121 - ale to już nie na heńkową głowę, tylko na tęgie płaty czołowe magików ; ; ;)

Macie jakiś na to pomysł...rwać czy nie rwać...?
Automatyczne połączenie postów:

Korzystał ktoś może z tego specyfiku może ? https://allegro.pl/oferta/tester-diagnostyczny-rs830pro-iveco-obd2-12026691836

Nie mam akurat pod ręką kilku patyków żeby kupić stricte jakiś KONKRETNY tester diagnostyczny pod IVECO. A ten AutoScan za 1000zł i jedna marka to może ogarnie temat z Iveco? Se tak myślę...
Iveco gardłowy temat.

Załączniki

• Zrzut ekranu 2023-07-21 170820.png
    Zrzut ekranu 2023-07-21 170820.png
    41,9 KB · Wyświetleń: 25
  • Zrzut ekranu 2023-07-21 171058.png
    Zrzut ekranu 2023-07-21 171058.png
    77,8 KB · Wyświetleń: 24
  • Zrzut ekranu 2023-07-21 215830.png
    Zrzut ekranu 2023-07-21 215830.png
    64,1 KB · Wyświetleń: 24

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Z Iveco nie zajedziesz daleko. A w trybie awaryjnym odcina turbo z tego co czytałem tutaj raz, pompuje stałe 0.3 bara czy jakoś tak. Takie gównoauta.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Iveco, gównoauta. Panga grzeszysz publicznie : )) Tak, gównoauto jak ma przekręcony licznik o pół bańki, właściciel oszczędza na wszystkim czym tylko się da, a za sterami siedzi młody gniewny z IQ delfina. A to zgadzam się w 100% wtedy Iveca padają jak muchy, bo żaden samochód takich warunków nie wytrzyma.
Co innego jak olej w silniku wymieniasz co 7 tysięcy w moście co 30 w skrzyni co 40 etc....Nie do zarżnięcia dostawczaki.

A w trybie awaryjnym odcina turbo
Tym razem wychodzi, że odcięło na dawce i powietrzu....ale to najmniejszy problem, czy turbo, czy "przepustnica".

Ciekawe tylko, czy ten błąd 121 wywalony na desce jest błędem który trzeba usnąć fizycznie jako usterkę części. Czy tylko informacją od komputera, że wprowadził samochód w tryb awaryjny właśnie korzystając z błędu 121 czyli np. odcięciu przepustnicy.

Bo tak wiesz, skupiasz się na błędzie 121, a przyczyna leży całkiem gdzie indziej.
121 to tylko tryb awaryjny - czego właśnie nie wiem.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Zapchanie dpf-u jest spowodowane czymś , jakąś usterką .
Sprawdź jak pracuje egr.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
EGR to skrzypi klapa zamiast klikać po przekręceniu stacyjki. Jest pierwszy do ściągnięcia.
DPF ma 463 tys. nalatane :woot: więc też wypadałoby go wyciągnąć...

Zapchanie dpf-u jest spowodowane czymś , jakąś usterką
Też tak zawsze mówię. Tylko, że nie było żadnych objawów. Spalanie w normie. Mocy nie ubyło. Nie bardzo co miało go zapchać. Chyba, że to już po prostu DPF wyzionął ducha z racji przebiegu. (tylko dlaczego nie zapalił się na desce)
....albo właśnie egr delikatnie przepuszczał bez wyraźnego spadku mocy i go zapchał... (tylko dlaczego żółty dpf nie zapalił się na desce)

...ale weźta zobaczta permanentny błąd nie do usunięcia 'filtr cząstek stałych' - a na desce błędu nie wywaliło.
...a zawsze jak np. ciągnął lewe powietrze i zapychała mieszanka DPFa od razu wywalało na desce kontrolkę dpf.

Widziałem kiedyś facet czyścił DPFa. Puszczał ciśnienie z kompresora i podpalał palnikiem tak że na wylocie robiła się rakieta. Jak już złapał DPF płomień to odstawiał palnik i samym powietrzem/kompresorem podtrzymywał "rakietę".
Potem ewentualnie płukanie i pincet w kieszeni, a najważniejsze że dpf zrobiony od ręki. Na kilka nowych km starczy.

Ostatnia edycja:

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Iveco ma to do siebie że ma błędy długo terminowe ,deska go nie widzi a w kompie jest.
Może chłodnica egr-u jest przypchana?

Zobacz też jaką jest różnica ciśnienia na stacyjce ,czasem są na minusie.
Pranie zostaw na sam koniec chyba że masz sprawdzoną pralnie.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Wyciągnę sam zawór, to może coś więcej będę widział i wiedział. Bo całą chłodnicę, to mi się średnio chce wyciągać.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
4 śruby, 3 wodne ,kostkai cybant i całość na wierzchu.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
4 śruby, 3 wodne ,kostkai cybant i całość na wierzchu.
Wiedziałem, że to napiszesz : ))) a na pewno pomyślisz.
No pewnie tak będę musiał zrobić.
Zawsze się łatwo mówi dwie śruby i na wierzchu / potem się jeb. z jedną opaską pół dnia.
Trzeba będzie zaryzykować ;

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Chłodnice umyjesz lub przynajmniej zobaczysz czy ma przelot dobry.
Ten cybant z tyłu nie taki straszny ,śruba nie ucieknie bo oRing ją trzyma a i lepszy dostęp masz bo 70 -tka.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ten cybant z tyłu nie taki straszny
No, ja tylko o tym właśnie myślę...chciałem uniknąć gimnastyki...weź tam sięgnij...no ale jak tak mówisz.

Zobacz załącznik, dziwne. Olej zalany C4 ma 2,5 tys. i będę go musiał wywalić i dla świętego spokoju zalać C1 ( a oryginalnie ten motor chodzi na C2).

Załączniki

• Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    83,3 KB · Wyświetleń: 17

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
To Ci powiem, że w starszym iveco tylko maxiecu dało radę wogole się połączyć. Launch autel kaput. Zobacz czy masz takie opcje jak np wymiana DPF/EGR na nowy

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
To Ci powiem, że w starszym iveco tylko maxiecu dało radę wogole się połączyć. Launch autel kaput. Zobacz czy masz takie opcje jak np wymiana DPF/EGR na nowy
Muszę sprawdzić, bo już nie pamiętam...ale wypalanie dpfa maxiecu robi w Iveco.
ASO kiedyś pierdo. że nie mogą wypalić, bo czujnik ciśnienia najpierw trzeba wymienić(pincet). Przyjechałem na plac podpiąłem maxiecu i od ręki przeprowadził procedurę wypalania. A czujnik już 5 lat stary hula.
...ale napaliłem się na AutoXscana - ciekawe czy więcej ogarnie od Maxiecu w kwestii Iveco.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@Drugi2 zaryzykować poharatanym brzuchem :joyful: wszystko robisz w sumie jedną ręką i po omacku.
Karzełki mają lipę w tej operacji :joyful: a grube karzełki z wielkimi łapkami to już w ogóle.
Tu potrzebny szczupły i jurny praktykant z długimi witkami. Najlepiej dwóch, ten drugi trzyma tego pierwszego za nogi kiedy tamten leży brzuchem na silniku i operuje :joyful:

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A ten cybant to na torxa 30 lub ampul 5 i te szczypce to nie dadzą rady .
W starszych ivonach dajesz na 2 tyś obroty na postoju i dpf sam się wypala.

Co do oleju to kasowałeś serwis przy wymianie?

Zdejmij zbiorniczek wyrównawczy będzie trochę więcej miejsca, upuść powietrza z przodu to fura się ukłoni i 10 centa na plus dla Ciebie a jak to za mało to jakiegoś fikoła sobie uspawaj pod wymiar i ogarniesz temat .
Tak na serio pisze.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Zobacz też jaką jest różnica ciśnienia na stacyjce ,czasem są na minusie.
Minus 2.
Na jałowym +14.

EGRa trzeba całego z chłodnicą wyciągnąć. Nie odkręcisz samego zaworu na samochodzie, bo jedna śruba jest pod spodem. Więc wyjeżdża całość i na stole dopiero można rozkręcić.
...ale się tak przyjrzałem dzisiaj zajeb. dostęp jest jednak do tej opaski z tyłu bez problemu się wyciągnie.
Miejsca w pytę.
Na razie to szukam czasu na to...

MaxiEcu EDC wykasowało w końcu, ale dopiero po "adaptacji" wyzerowaniu przepustnic egrów i dpfów. Ciekawe czy błąd wróci...

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Jak najbardziej, rozumiem ,bardziej chodziło mi o to z jakim jeszcze sprzętem można czytać te Iveco

Do góry Bottom