• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak nie okraść klienta???

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Po stałych klientach wiemy czego się spodziewać, ale czasem trzeba pozyskiwać nowych i wtedy często łapie zdziwienie... Dzwoni pan, że dostał nr. tel. i mu się pali kontrolka poduszek i ile to będzie kosztowało. Zapraszam na diagnozę a on, że musi wiedzieć ile , bo nie wie czy się opłaca, a tak w zasadzie to mu ta kontrolka nie przeszkadza.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ten brakujący jeden procent, to dwa przypadki, gdzie próbowano zrobić ze mnie typowego jelenia. Pierwszy to warsztat blacharsko-lakierniczy, gdzie były do zrobienia w kilku miejscach zaprawki lakiernicze i kazano mi zapłacić nie dość że za bylejaką robotę, to jeszcze miałem wyjeżdżać "mokrym" samochodem.
Drugi przypadek, to już mechanik, który za wymianę popsutego zaworu turbiny N75 krzyknął 4 stówki. Może i bym tyle zapłacił bez targowania, gdyby ten zawór był nowy. Ale niestety nie był.
ok, ale tu chodzi o problem taki, że robota wykonana dobrze, a klient chce urwać "końcówkę", np. z 240zł te 40zł. nieraz jest to cały zarobek bo np, części kosztowały 200.
nie mówię o przekrętach tego typu, że zakładają używane części a liczą za nowe itp.
myślę, że koledze dejot chodziło właśnie o to. ale mogę się mylić :)

Ostatnia edycja:

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ten brakujący jeden procent, to dwa przypadki, gdzie próbowano zrobić ze mnie typowego jelenia. Pierwszy to warsztat blacharsko-lakierniczy, gdzie były do zrobienia w kilku miejscach zaprawki lakiernicze i kazano mi zapłacić nie dość że za bylejaką robotę, to jeszcze miałem wyjeżdżać "mokrym" samochodem.
Drugi przypadek, to już mechanik, który za wymianę popsutego zaworu turbiny N75 krzyknął 4 stówki. Może i bym tyle zapłacił bez targowania, gdyby ten zawór był nowy. Ale niestety nie był.
Właśnie takie przypadki trzeba piętnować, bo jest sporo oszustów, często garażowców na nielegalu. Potem ludzie po takich przygodach patrzą na innych jak na złodziei .

Arom

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Łódź
Może ja się wypowiem od strony klienta :) nie targowałem się nigdy o 20 czy 30 zł ba Ostatnio przy wymianie oleju mechanik powiedział mi wręcz za mało i sam od siebie dołożyłem 20 czy 30 zł bo w sumie mieli już auto ale wypchali je i zrobili mi to od ręki :)

Ale miałem przypadek karierze gdzie Warsztat za wymianę całego wielowachacza krzyknął prawie 4 tysiące :) dodam to nie były części "markowe"

Nie popadajmy w skrajność urywanie kosztów z naprawy auta to przesada przynajmniej według mnie ;)

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Właśnie takie przypadki trzeba piętnować, bo jest sporo oszustów, często garażowców na nielegalu. Potem ludzie po takich przygodach patrzą na innych jak na złodziei .

darcun4

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Toruń
ok, ale tu chodzi o problem taki, że robota wykonana dobrze, a klient chce urwać "końcówkę", np. z 240zł te 40zł. nieraz jest to cały zarobek bo np, części kosztowały 200.
Tak, wiem o jakie końcówki chodzi. Sam też świadczę usługi w innej branży i powiem jak 'majster, majstrom".
Jak chcę mieć spokój z "opuszczaniem", to wystawiam rachunek, jak robię "fuchę", to kalkuluję tak, żeby było co opuścić i przeżyć.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
a ja mam jak mi chcą uciąć to podwyższam z usmiechem i zostaje moje opuszczam dyszke
a i pierwsze to proponuje kawe za 500pln albo wc za 500:D:D:D:D

Arom

SuperMechanior
Punktów
32
Miasto
Łódź
Screenshot 2019-02-04 18-34-43.jpg To zostawię jako ciekawostkę... w Takim przypadku również mam się targować ? przesada...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak chcę mieć spokój z "opuszczaniem", to wystawiam rachunek, jak robię "fuchę", to kalkuluję tak, żeby było co opuścić i przeżyć.
paragon klient ma gdzieś. targuje się nawet po wystawieniu. chyba, że ma się serwis z osobną kasą i osobnych ludzi do obsługi klienta. więc nie chodzi tu o "fuchę'' jak to napisałeś.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
zawsze mozna takze sie obrazic na klienta i mu FOCHA posłc :D:D:D:D:D

ale najgorzej to jest RODZINIE NAPRAWIAĆ JA MAM SZWGRA IDIOTE co mu nikt juz w łodzi nie chce aut naprawiac ..:eek::eek::eek::eek::eek::D:D:D:D:D:D:D:D

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Co Ty sprawdza ceny i robi sceny i nie obchodzi go ile zapłaciłes bo on widział w jakims sklepie taniej i koszmar wielki -no kretyn

A

Anonymous123

Dziś miałem sytuacje ze klient z ustalonych 1250 za robotę bez części mowi ze on może dac 1000 bo uważa, że tak będzie dobrze i wiecej nie da i jak chcem, to moze iść do sądu o te 250 zl. Brak słów.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
z ustalonych 1250 za robotę bez części mowi ze on może dac 1000 bo uważa, że tak będzie dobrze i wiecej nie da
nieszczelna sprężarka klimy. gościu daje używkę. montuję, uruchamiam, po godzinie pracy przestaje dawać ciśnienie. demontuje i zakładam starą, bo "auto potrzebne". do zapłaty a gość mówi połowę mogę zapłacić, bo klima i tak nie działa.

rozstanie było mało przyjemne. nerwowy jestem.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
nieszczelna sprężarka klimy. gościu daje używkę. montuję, uruchamiam, po godzinie pracy przestaje dawać ciśnienie. demontuje i zakładam starą, bo "auto potrzebne". do zapłaty a gość mówi połowę mogę zapłacić, bo klima i tak nie działa.

rozstanie było mało przyjemne. nerwowy jestem.
biłeś go?????

Do góry Bottom