Młody_Mechanik
Początkujący
Cześć, jestem tu nowy i mam pilne pytanie. Jestem w 8 klasie podstawówce, bardzo chciałbym zostać mechanikiem samochodowym ale jestem w tym kompletnie zielony. Pomóżcie mi
a jest jeszcze 8 klasa szkoły podstawowej?Jestem w 8 klasie podstawówce,
Nie jeszcze a już.
ale motoryzacja, raczej nie jest z tego zadowolona.Całe życie siedze w tej motoryzacji.
Co do tematu, chłopaku obierz sobie cel w życiu - tylko taki naprawdę wysoki. Do którego będziesz dążył całe życie. Lepiej mieć plan. Krótko opowiem o sobie: miałem 15 lat i nie miałem pojęcia bladego o mechanice, w wieku 16 lat piewszy skuter "za swoje zarobione za granicą" obrany kierunek szkolny : technik pojazdów samochodowych. Pierwsze naprawy. Lekcje coraz ciekawsze, po lekcjach praktyka pierwsze mody w skuterze, pozniej auto, pierwsze remonty na podwórku. Przyszły praktyki miesięczne, po szkole leciałem chłopakom pomagać. Skończyłem szkołe, zacząłem studia mechatronika pojazdów, w międyczasie cały czas diagnozująć autka. Studia zakończone na 2 roku, ze względu na zły kierunek nauczania. Hajc się uzbierał, garaż przez te lata wyremontowałem, dokładnie dzis zakupiłem podnośnik. Także pomalutku do przodu. Dziś mając 22 lata, nie mając rodziców dobrze ustawionych- uważam że dobrze rokuję. Ale właśnie taki miałem cel w życiu, żeby otworzyć warsztat na kilka stanowisk. Jest cel i dążenie do niego. Trzeba mieć chęci ! Oby Ci się udało zostać wymarzonym mechanikiem !Po technikum i maturze nie ma sredniego? Inzynier to wyzsze .Do któregoś roku zdając mature, miałeś wykształcenie średnie. Ale weszła ustawa że teraz trzeba mieć inżyniera aby mieć średnie![]()

Alejeśli już naprwdę tego chcesz i jesteś zdecydowany to po pierwsze idź do technikum samochodowego słuchaj na lekcjach i ucz sie od podstaw bo musisz znać zasade działania wszystkich podzespołów. Po drugie zacznij coś działać w garażu jeśli masz możliwość zacznij chociażby od roweru czy czegokolwiek w czym jest mechanika i elektryka. Po trzecie masz pełno filmików na yt relacje napraw, budowa zasada działania itp warto byś tego poglądał (łatwiej zrozumieć pewne rzeczy gdy widzisz na animacji) Po czwarte jak już będziesz w technikum pomyśl nad wakacyjną praktyką w warsztacie przy jakimś mechaniku (tylko nie cwaniakuj tam z pokorą rób co ci każą, zadawaj pytania tylko sensowne) kolejno przyjmij sie na pomocnika mechanika do jakiegoś serwisu i dalej to już jak bedziesz miał dryg to bedziesz sie rozwijał samdobrze ci kolega radzi. Na tym jest niezly szmalec. Tylko ciezko ze schematamiIdź na mechanika maszyn rolniczych i budowlanych, hydraulika siłowa itd. to jest lepszy kierunek od aut i mało kto to ogarnia.