• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jak zacząć z mechaniką samochodową ?

Młody_Mechanik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Huisko
Cześć, jestem tu nowy i mam pilne pytanie. Jestem w 8 klasie podstawówce, bardzo chciałbym zostać mechanikiem samochodowym ale jestem w tym kompletnie zielony. Pomóżcie mi

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Ja w 8 klasie ogarniałem silnik od WSK 125 ;) tydzień robienia, dzień jeżdżenia :D Dobry mechanik najczęściej zaczyna obserwując kogoś doświadczonego będąc dzieckiem.

Peita

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
63
Na początek wybierz szkole w tym kierunku potem Praktyka , praktyka , praktyka i jeszcze raz praktyka

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nie jeszcze a już.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Tyy, ja WSK 125 przywiozłem w częściach na wózku. Następnego dnia to jeździło. Lat miałem 14ście.
Silniki Poloneza czy Żuka robiło sie w garażu i chodziły.
We wojsku pracowałem przy silnikach Tatry w Skotach. Całe życie siedze w tej motoryzacji.
Teraz robie hdiki i inne zjepane tfseiki.
Te dzieciaki w necie to se mogom kurna w necie se mogom.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
szkoła samochodowa( technikum, masz srednie wykształcenie i zawód jaki lubisz) oraz praktyki w dobrym warsztacie ;)

Corel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
118
Miasto
Świdnica
Do któregoś roku zdając mature, miałeś wykształcenie średnie. Ale weszła ustawa że teraz trzeba mieć inżyniera aby mieć średnie :D Co do tematu, chłopaku obierz sobie cel w życiu - tylko taki naprawdę wysoki. Do którego będziesz dążył całe życie. Lepiej mieć plan. Krótko opowiem o sobie: miałem 15 lat i nie miałem pojęcia bladego o mechanice, w wieku 16 lat piewszy skuter "za swoje zarobione za granicą" obrany kierunek szkolny : technik pojazdów samochodowych. Pierwsze naprawy. Lekcje coraz ciekawsze, po lekcjach praktyka pierwsze mody w skuterze, pozniej auto, pierwsze remonty na podwórku. Przyszły praktyki miesięczne, po szkole leciałem chłopakom pomagać. Skończyłem szkołe, zacząłem studia mechatronika pojazdów, w międyczasie cały czas diagnozująć autka. Studia zakończone na 2 roku, ze względu na zły kierunek nauczania. Hajc się uzbierał, garaż przez te lata wyremontowałem, dokładnie dzis zakupiłem podnośnik. Także pomalutku do przodu. Dziś mając 22 lata, nie mając rodziców dobrze ustawionych- uważam że dobrze rokuję. Ale właśnie taki miałem cel w życiu, żeby otworzyć warsztat na kilka stanowisk. Jest cel i dążenie do niego. Trzeba mieć chęci ! Oby Ci się udało zostać wymarzonym mechanikiem !

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Idź na mechanika maszyn rolniczych i budowlanych, hydraulika siłowa itd. to jest lepszy kierunek od aut i mało kto to ogarnia.

pawelekm

Gaduła
Punktów
6
Miasto
Lubin
Możesz spróbować (o ile jest gdzieś taka szkoła w Twoim miejscu zamieszkania) - technikum samochodowe.
Np. w moich okolicach: http://www.zss.legnica.eu/
Wszystkiego się nauczysz - wystarczy chcieć.
Później, jeśli będziesz miał ochotę i trochę oleju w głowie można zrobić mechanikę i budowę maszyn na
jakiejś politechnice (np. tutaj mam we Wrocławiu lub Zielonej Górze) o specjalności konstrukcja i eksploatacja pojazdów.
Studia nie są proste, ale patrząc z upływu czasu - nie zamienił bym tego na nic innego.
Wspaniałe wspomnienia, fajni wykładowcy i ... kupa nauki ;)
Moja ścieżka była troszkę inna bo Podstawówka->Liceum->Studia na wydziale Informatyki->Studia na wydziale Mechanicznym (Eksploatacja maszyn)
Patrząc do tyłu na pewno nie poszedłbym do ogólniaka tylko wybrał technikum.
W każdym razie. Powodzenia!

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Po pierwsze to lepiej jednak pomyśl nad innym zawodem;) Alejeśli już naprwdę tego chcesz i jesteś zdecydowany to po pierwsze idź do technikum samochodowego słuchaj na lekcjach i ucz sie od podstaw bo musisz znać zasade działania wszystkich podzespołów. Po drugie zacznij coś działać w garażu jeśli masz możliwość zacznij chociażby od roweru czy czegokolwiek w czym jest mechanika i elektryka. Po trzecie masz pełno filmików na yt relacje napraw, budowa zasada działania itp warto byś tego poglądał (łatwiej zrozumieć pewne rzeczy gdy widzisz na animacji) Po czwarte jak już będziesz w technikum pomyśl nad wakacyjną praktyką w warsztacie przy jakimś mechaniku (tylko nie cwaniakuj tam z pokorą rób co ci każą, zadawaj pytania tylko sensowne) kolejno przyjmij sie na pomocnika mechanika do jakiegoś serwisu i dalej to już jak bedziesz miał dryg to bedziesz sie rozwijał sam

slafko

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Koszalin
Ja bym radził wpierw iść do szkoły zawodowej na mechanika (praktyki, praktyki, praktyki), a potem do technikum (teoria, teoria, teoria). Przy teorii można sobie gdybać i cały czas patrzeć jak ktoś robi. A tak w zawodówce ogarnie się podstawy, a wiedze do średniego uzupełni poprzez technikum.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
Coś w tym jest. U mnie na wsi do chłopów sadowników podjeżdżają serwisy prosto w pole do tych ich Case i innych Fergusonów.
Nie raz sam jeździłem reanimować jakiś wózek, jakis Toyoty na lpg i tego typu wynalazki. Wyskakują z kasy aż miło.

Do góry Bottom