Poczytalem ten watek

w PL macie problem z netem w komorkach dostawcy daja male pakiety.
Tu w UK wzielem nie limitowany net i moje dwie nawigacje leza w szafie, na komorce mam w sumie 5 programow nawigacyjnych zaczynajac od GoogleMap ten potrzebuje neta na okraglo ale musi byc wlaczona w telefonie opcja "Lokalizacja" a to wykancza baterie i trzeba ladowac codziennie, z wylaczona o ile nie jezdze to conajmniej dwa dni moje LG 3 wytrzymuje.
Nastepna HERE ma opcje jak GoogleMap i pokazuje to samo: korki, wypadki itp. ale moze pracowac off-line bez dostepu do neta i z mapami calej Europy o ile dodatkowa karta w telefonie jest pojemna.
IGO tak samo jak HERE
Navigon - be-on-road mapy laduja sie po wifi ale jeszcze nie uzywalem tego programu - jezdze tu w UK na pierwszych dwoch z netem wlaczonym i "Lokalizacja" ale trzymam na wszelki wypadek wyjazdu poza UK jako off-line.
OsmAnd~ tak mam zapisana nazwe tego programu navi, raz tylko uzylem przed samym wyjazdem ale nie podszedl mi i lezy jako zapas na off-line poza UK.
Teraz w dobie smartfonow zwykle navi zaczynaja nie miec sensu, bo zostawienie jej w trzymaczu czy ladowarce grozi wybiciem szyby czy tu w UK czy w innym kraju, a wysiadajac zabiera sie telefon a na sam trzymacz juz chyba nikt sie nie pokusi no chyba ze wypasiony

W telefonie mam co jakis czas info o aktualizacji czy programow czy map wyzej wymienionych programow, a w navi zwykly uzyszkodnik musi albo jezdzic na tym co ma - starocia czasami lub szukac kogos kto zajmie sie updatem programu czy map.
Przez moje rece przeszlo multum roznych navi w celu update, siedze takze na roznych forach tego dotyczacego tematu, ci co maja jeszcze posiedza ale umra one smiercia naturalna z powodu smartfonow, dostawcy w koncu zaczna dawac wieksze pakiety neta.
Dopisek: One sa darmowe

no moze poza IGO