• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Panowie co sądzicie o tej montażownicy ATS M-250-3D-2 dość mądrze wyglądające rozwiązanie ramienia pomocniczego,ale jak całokształt ?

Tomosz

Gaduła
Punktów
14
Miasto
Szczecin
Ja bym nie brał tego chińskiego ats.. Jak ktoś wcześniej napisał lepiej kupić profesjonalny sprzęt niż tanie coś..

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
robią terz na tym badziewiu jak ktoś tam sobie dubie to i może wystarczy ale są lepsze chińczyki w sprzedarzy także jak ktoś chce to podaje BEST od świstowskiego albo nazwy nie pamiętam od SŁAWEXA on też ciągnie bezpośrednio tel gdzieś ma moge dać

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Panowie co sądzicie o tej montażownicy ATS M-250-3D-2 dość mądrze wyglądające rozwiązanie ramienia pomocniczego,ale jak całokształt ?
Zajrzyj też do nas do sekcji:
montażownice do kół
Sporo modeli ma 2 letnią gwarancję. W niektórych montażownicach można rozszerzyć opcjonalnie do dwóch i więcej lat. Symulacja leasingu również możliwa. Serwis wszystkich urządzeń prowadzimy samodzielnie. Zapraszam gdyby sprzęt przypadł Ci do gustu.

Tomosz

Gaduła
Punktów
14
Miasto
Szczecin
Ja osobiście polecę to co ja mam w garażu. Przed wakacjami kupiłem od firmy z Sulejówka (OPOMAX) maszyny Butler'a montażownice HP 441Q22 i wyważarkę dotykową chyba librak340
w sumie jeszcze nie testowane w sezonie ale jakby nie było codziennie jest kilka przekładek itp. Bez zarzutów. ;) Koszt wyważarki i monterki razem około 20000zł brutto nie wiem jak teraz dawno nie byłem u nich na sklepie.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
lepiej kupić profesjonalny sprzęt
to jest oczywiste, że renomowane marki muszą być lepsze,albo prznajmniej powinny być.
montażownica to proste urządzenie, i zastanawia mnei co tak naprawde może się w niej zepsuć.
Każdy mówi beee...beee... wolał bym usłyszeć jakiś konkret.
Znalazłem informacje że komuś spadł stół, ale np: w instrukcji Cemb-a mam napisane: "sprawdzić dociągnięce śruby mocującej po miesiącu" więc trudno mi brać to za wade.
lepsze chińczyki
hmm
Zajrzyj też do nas do sekcji:
widze spory asortyment

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
to jest oczywiste, że renomowane marki muszą być lepsze,albo prznajmniej powinny być. montażownica to proste urządzenie, i zastanawia mnei co tak naprawde może się w niej zepsuć.
Alf28, mam wrażenie, że dyskusja mocno nakręcona jest na to czy dana marka jest lepsza od innej... Tak na prawdę ważne dla każdego użytkownika jest to, żeby mieć zabezpieczony serwis w momencie uszkodzenia czy zużycia danego elementu. Konieczne jest pytać dostawców o dostępność części zamiennych, obecność serwisu technicznego, możliwości rozbudowy urządzenia. To, w momencie zakupu jest jeszcze nie ważne, ale może ważyć za sezon, dwa a na pewno 10 sezonów.

A przy okazji... Kilka chwil temu FASEP opublikował przyjemny i ładnie zmontowany film na swoim kanale YouTube. Korzystnie by było, gdyby każdy warsztat nagrał podobny, dla swoich lokalnych klientów, tak by mogli poznać go bliżej zza ekranu monitora. Zobaczcie sami:

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Tak na prawdę ważne dla każdego użytkownika jest to, żeby mieć zabezpieczony serwis w momencie uszkodzenia czy zużycia danego elementu.
Odnośnie montażownicy wystarczy mi tylko dostęp do części.nei ma w niej nic czego nie można wymienić samemu.
możliwości rozbudowy urządzenia.
zapytam :) Ponieważ FASEP jest chyba identycznych podzespołach jak Cemb i ciekawi mnei możliwość rozbudowy montażownicy o stopke bezłyżkową i jaki to koszt , Wiem że w Cemb-ie była możliwość wymiany tylko kompletnego ramienia.
Przypuszczam ,że sporo osób byłoby zainteresowanych takim gotowym adapterem bezłyżkowym w rozsądnej cenie

Ostatnia edycja:

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Odnośnie montażownicy wystarczy mi tylko dostęp do części.nei ma w niej nic czego nie można wymienić samemu.

ważne więc dla Ciebie by dystrybutor miał części na miejscu (np. w magazynie) lub fabrykę na miejscu (np. w Europie), skąd części można dosłać z czwartku na wtorek.

zapytam :) Ponieważ FASEP jest chyba identycznych podzespołach jak Cemb i ciekawi mnei możliwość rozbudowy montażownicy o stopke bezłyżkową i jaki to koszt , Wiem że w Cemb-ie była możliwość wymiany tylko kompletnego ramienia.
Przypuszczam ,że sporo osób byłoby zainteresowanych takim gotowym adapterem bezłyżkowym w rozsądnej cenie
Nie ma konkretnego rozwiązania które producent nazwie swap kit, upgrade kit, czy zestaw rozszerzający możliwości. Baza montażownicy do kół FASEP RASE 2124 jest zbieżna z bazą montażownicy FASEP RASE 2125. Różnica twki w osprzęcie, czyli w stopce, ruchomej kolumnie do której jest zamocowana i sterowaniu całym układem. Modele te różnią się też nieco przystawkami/ramionami pomocniczymi.

Niżej masz kilka ujęć elementów o które pytałeś (model FASEP RASE 2125):
FASEP - RASE.TOP.2125
Demontaż opony 235/40ZR18 bez użycia łyżki montażowej
Montaż opony 235/40ZR18
Jak zamontować czujnik układu TPMS w kole samochodu HUMMER H3 ?

może ktoś jeszcze się wypowie.. choć dziwi mnie że cena nowego Sicam-a jest niemalże identyczna z chińską montażownicą czyżby Sicam to też czajna ?:-/

Dla zweryfikowania sprzętu, nie będąc serwisem, można przyjąć kryterium wagowe i metryczne. Z zewnątrz solidną konstrukcję poznasz po gabarycie obudowy montażownicy, rozmiaru profilu kolumny i pozostałych elementów ramion. Grubość stołu roboczego również dasz radę zmierzyć i ocenić czy bardziej przemawia 15 mm czy może wystarczy Ci 10 mm. Z zewnątrz poradzisz sobie też z oceną konstrukcji siłowników pneumatycznych (choćby długość i średnica - im bliżej mu siłownika używanego w koparko ładowarce tym skuteczniej). Używaną maszynę, trzeba podłączyć i przetestować /zdjąć worek z kota/. Jeśli uda Ci się zmontować, rozmontować a następnie wyważyć z dużą powtarzalnością np. obręcz 18 cali, jakość i efekt pracy będą zadowalające to nad czym się zastanawiać...? Wcześniej zadzwoniłbym do serwisu Sicama i zapytał o dostępność części do konkretnego modelu, o którym myślisz. Trzeba pamiętać, że pewne modele wycofywane są z ofert. Pytanie, czy fabryka utrzymuje zapas części na takim poziomie jak Honda czy Toyota.

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Witam, otóż stoję przed wyborem montażownicy i mam do was pytanie czy ktoś pracuje na boschu i jak to się sprawuje, bo mam do wyboru boscha 4400-22 lub 4430-24 albo hofmann 3300 24 smart speed easymont pro plus, bo jest duża różnica w cenie między tymi urządzeniami bo aż 6tys różnicy, czy bosch też będzie ok? obecnie pracuje na starym hofmannie chyba monty 1s ale niestety tu już opon 18' męczarnia. i pytanie czy i ile jest warta ta stara montażownica?

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
tania nie jest i nie moge nigdzie znaleść ile to ustrojstwo waży,a ten stół to wygląda jak był zrobiony z blachy profilowanej

Do góry Bottom