• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
100 nie, jej ciężarek kalibracyjny to 60 gram jest. Sprawdzę jutro bo nie pamiętam ile dopuszczalną niewywagę ma, ale jak patrzę szczegółowo to po dobrym wyważeniu np. na lewej stronie jest 3,5 gram co pokazuje jako OK a po ponownym założeniu koła już na lewej stronie pokazuje 7,5 gram. Albo to kwestia mocowania albo jest źle skalibrowany wał i jak ponownie zakładam to pewnie na drugą stronę wału i pokazuje inaczej. Sam nie wiem. Albo problem jest w tym że jak ją kalibrowałem to nie miałem ciężarka jednego 60 gram i nabijałem 2 po 30gram obok siebie robiąc z tego 60. Może jak ponowię kalibrację z jednym ciężarkiem to będzie lepiej. Druga kwestia kalibrację wału przeprowadzałem bez uchwytu/docisku. Może wał kalibrować z dociskiem?

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Pytanie odnośnie wyważarki. Jest skalibrowana. Czy to normalne że po wyważeniu, zdjęciu koła i ponownym założeniu pokazuje niewyważenie 5gram po lewej i 10 po prawej??. Kwestia zamocowania? Tak z każdym kołem, po dobrym wyważeniu , zdjęciu koła i po ponownym założeniu jest 5 i 10 gram ponownie do dołożenia.. Kalibrować wyważarkę czy zostawić...
Być może nie jest to bezpośrednia odpowiedź na twoje pytanie, ale zajrzyj do filmu. Kolega opowiada tu o kilku istotnych sprawach związanych z powtarzalnością wyważania.

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Ten filmik mi trochę powiedział, przeczyszczę flanszę, wyczyszczę felgę stalową którą kalibruję bo tego nie robiłem, skalibruję jeszcze raz i zobaczę.. ale u mnie chyba będzie to samo że niewywaga jest po przekręceniu felgi. Zobaczę jak będzie po nowej kalibracji.

Punktów
1
Pytanie odnośnie wyważarki. Jest skalibrowana. Czy to normalne że po wyważeniu, zdjęciu koła i ponownym założeniu pokazuje niewyważenie 5gram po lewej i 10 po prawej??. Kwestia zamocowania? Tak z każdym kołem, po dobrym wyważeniu , zdjęciu koła i po ponownym założeniu jest 5 i 10 gram ponownie do dołożenia.. Kalibrować wyważarkę czy zostawić...

Jaka to wywazarka. Podaj marke i model

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
To Focus F790SE z uchwytem pneumatycznym. Po zakupie była skalibrowana i wyważała dobrze. Ale zachciało mi się ją skalibrować samemu. I po tym zabiegu wyważa dobrze ale po założeniu koła ponownie dalej jest lekka niewywaga, coś zrobiłem źle, może nie doczyściłem felgi. kalibrowałem też wał ale robiłem to bez docisku. jest też kalibracja a raczej to się nazywa optymalizacja niewywagi wału czyli coś związane z obrotem koła na wale o 180 stopni, też to robiłem i chyba sknociłem. Zrobię kalibrację na nowo wyczyszczoną felgą i zobaczę co się zmieniło.

Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
niedowaga 5g to jest norma jak byś miał 20g to by było żle

Tomasz22334

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
Warszawa
Ok, nie potrzebnie siałem afere. Okazało się że po zrobieniu Optymalizacji wyważania niwelujące niedowagę po przekręceniu koła na wale o 180 stopni pomogła ta funkcja kalibracji. Teraz już ile razy zakłądałbym to samo koło nawet obracając obręcz na wale jest już ok. Dziękuję za podpowiedzi i ten filmik powyżej.

Załączniki

• 20190703_123555.jpg
    20190703_123555.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 13

Camel7771

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Witam wszystkich użytkowników. Jestem nowy na forum i mam pytanie o maszyny do wulkanizacji. Prowadzę firmę transportową i chciałbym rozszerzyć sowje usługi o wulkanizację. Chciałbym kupić montażownicę do samochodów osobowych, montażownicę do samochodów ciężarowych, wyważarkę do osobowych i oddzielną do ciężarowych oraz dobry kompresor. Czy najlepsze są półautomatyczne czy automatyczne? Dużo czytałem waszych komentarzy ale rozbieżność w maszynach jest naprawdę duża a ja niestety nie znam się na temacie. Zależy mi na maszynach nowych w wyśrodkowanej cenie tzn. nie najtańszych i nie najdroższych. Chodzi mi głównie o firmy jakie wybrać tych maszyn bo opinii jest bardzo dużo. Chciałbym zaznaczyć że więcej pracy mogę mieć na jesień i wiosnę a poza sezonem wymian będzie mniejszy ruch więc sprzęt nie musi być z najwyższej półki ale żeby trochę wytrzymał. Nie chcę żadnych chińczyków. Jeśli też moglibyście to podajcie nazwy dealerów u których mógłbym kupić wszystkie maszyny. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i mam nadzieję że z waszą pomocą wybiorę coś sensownego co posłuży przez najbliższych kilka lat. Pozdrawiam.

tom0635

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Wieluń
Myślę że coś sensownego, nowego, w nie wygórowanych pieniądzach to może unitrol? Jedne opinie mają dobre, a inne złe ale chociaż polskie, a nie chińskie...

Camel7771

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Czytałem trochę o unitrolu i właśnie tak jak napisałeś są i dobre i złe opinie dlatego właśnie dodałem post na forum bo zawsze ktoś coś podpowie z doświadczenia.

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Ok, nie potrzebnie siałem afere. Okazało się że po zrobieniu Optymalizacji wyważania niwelujące niedowagę po przekręceniu koła na wale o 180 stopni pomogła ta funkcja kalibracji. Teraz już ile razy zakłądałbym to samo koło nawet obracając obręcz na wale jest już ok. Dziękuję za podpowiedzi i ten filmik powyżej.
Cieszę się

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Czy najlepsze są półautomatyczne czy automatyczne? Pozdrawiam.

Krótko mówiąc

• montażownica typu “półautomat” ma ramię odchylane ręcznie na bok
  • montażownica typu “automat” ma ramię sterowane pneumatycznie, odchylane automatycznie do tyłu, sterowane pedałem

Montażownica automatyczna jest po prostu znacznie bardziej wygodna w obsłudze - większość czynności odbywa się automatycznie, więc idzie znacznie szybciej.

Montażownica typu “półautomat” to idealne rozwiązanie jako dodatkowe urządzenie w warsztacie.

Tak to pokrótce wygląda.

Więcej poczytasz u nas: http://bit.ly/wybór-monterki

pozdrawiam,
Tomek
PHU Szczepan

Ostatnia edycja:

Camel7771

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
Super. Czyli już wiem że automatyczną lepiej kupić. Zadzwonię do Pana którego polecił kolega wyżej ale jak ktoś może to też proszę o wypowiedź jakich firm maszyny najlepiej kupić.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ŁUKASZW998 też ci może pomóc też mają w swojej ofercie maszyny SZCZEPAN to raczej chinole tylko

Do góry Bottom